lauantai 30. lokakuuta 2010

paskanjauhantaa, hui hai.


Sohvalla jumittelu kokopäivätyönä ei tämän päivän työkokemuksella ole paskempaa puuhaa. Sohvatyynyyn muodostuva gravitaatiokuoppa syvenee hetki hetkeltä. Tiedän kokemuksesta ettei täältä pääse kovin helposti pois.

Blogin kirjoittaminen lähti käyntiin sellaisella vauhdilla että varsinainen "intro" jäi väliin, ei sillä että sitä joku kaipaisi. Pikkukaupungin elämänmenon ja kostean opiskelijaelämän turruttama pääni kaipasi jotain uuttaa ja innostavaa, joten yhdistin pari hyvää harrastusta - kirjoittamisen ja ruuan. Kokkina en ole kaksinen, mutta sitäkin motivoituneempi. En kuitenkaan halua nimetä aikaansaannostani pelkästään leivonta- tai ruokablogiksi, sillä kirjoitan mielelläni kaikesta muustakin mitä pääni sisällä sattuu liikkumaan.


Tämä räkäpää opiskelee Mikkelin amk:ssa kolmatta vuotta restonomiksi - lienee selvää että juoma ja ruoka on lähellä sydäntä. Enemmän profiilitietoja itsestäni päivittelen ehkä jossain vaiheessa kun kieriskelen itsekeskeisyydessäni. Tänään se ei tunnu olennaiselta.

Kirjoitan omaksi ilokseni, enkä varsinaisesti odota blogilleni lukijoita. Imarreltu kuitenkin olen jos joku tänne päätyy tekstejäni selailemaan.

keskiviikko 27. lokakuuta 2010

lakritsi-sitrus-leivokset.


Halloweenin kunniaksi päätin kokeilla mustaa lakritsikuorrutetta joka syntyi yllättävän helposti ja makukin oli kohdallaan. Kahden kakkulevyn välissä ohut kerros aprikoosimarmeladia (lemon curd-tahnaa ei kyläkaupasta löytynyt vaikka se olisi varmasti sopinut tähän parhaiten) sekä appelsiinijogurtilla sekä sitruunamehulla maustettua kermavaahtoa. Kermavaahto on värjätty vihreällä elintarvikevärillä.

Taikina:
4 kananmunaa
1½ sokeria
1½dl vehnäjauhoja
½dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää varovaasti muna-sokeri vaahtoon. Levitä uunipellille, paista 225C 5-8min. Leikkaa valmis (jäähtynyt) pohja puoliksi, levitä toiselle puoliskolle marmeladia ja kermavaahtoa ja nosta toinen puolisko kanneksi.

Lakritsikuorrutus
6 Kick-lakritsipatukkaa
1dl kuohukermaa

Kuumenna kerma kattilassa. Sulata pilkotut lakrisipatukat hiljalleen kerman joukkoon kunnes seos on tasaista. Levitä kuorrute kakun pinnalle. Anna jähmettyä kylmässä ennen tarjoilua.

keikauskakku.


Yksi vanhimmista kestosuosikeistani on ihana rasvasokeripläjäys joka myös keikauskakun nimellä tunnetaan. Tiedoksi: keikauskakkuun kuuluvat ehdottomasti ananas ja punaherukat. Ei vistonmakuiset rusinat, eivätkä ainakaan ällöliemessä lilluneet cocktailhedelmät. Ehei, tähän kakkuun pitää ehdottomasti käyttää hitucn happamanmakuisia punaviinimarjoja, jotka sopivat ananaksen kanssa ja muutenkin niin makeaan kakkuun täydellisesti. Aina parempi muutenkin käyttää kotopuolen satoa jos vaan sitä on saatavilla.

Ohjeessa olen käyttänyt pientä, halkaisijaltaan n. 22cm piirakkavuokaa.

Taikina
100g voita
1,5dl sokeria
2 kananmunaa
2tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
2,5dl vehnäjauhoja

Vatkaa pehmitetty voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kananmunat taikinaan yksitellen. Yhdistä kuivat aineet kulhossa ja lisää siivilöiden taikinaan.

Pohjalle
30g voita sulatettuna
½dl fariinisokeria
1 tlk ananasrenkaita
punaviinimarjoja

Lisää vuoan pohjalle voisula ja fariinisokeri. Lisää ananakset ja viinimarjat. Kaada päälle taikina, paista 175 asteessa n. 35min. Kumoa jäähtyneenä.


maanantai 25. lokakuuta 2010

omenakanelipullat.


Vaikka sokerileivonnaiset ovatkin lähellä sydäntä, pullanleipominen ei ole koskaan ollut. Pullataikinassani on aina ollut jotain vikaa, se on ollut liian jauhoista tai löysää tai taikina ei ole kohonnut kunnolla. Ja jos taikina onkin sattunut onnistumaan, taikinan käsittely on tuottanu ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.

Viime pullataikinasta on siis aikaa, mutta tällä kerralla olin lopputulokseen, makuun sekä ulkonäköön suhteellisen tyytyväinen.

Taikina
2½dl maitoa
½ pss kuivahiivaa (a 11g)
1 dl sokeria
suolaa
kardemummaa
1 kananmuna
100g voita pehmitettynä
n. 7dl vehnäjauhoja

täyte
paistonkestävää omenamarmeladia
kanelia

Liota hiiva lämmitettyyn maitoon. Lisää sokeri, suola ja mausteet sekä n. puolet jauhoista. Sekoita taikinaan kananmuna ja pehmitetty voi sekä loput jauhot. Kohota taikinaa 30-45min lämpimässä paikassa. Pyörittele/muotoile pullat haluamasi tavalla, paista 225 asteessa n. 10min.

Itse kaulin taikinasta kaksi levyä, joiden päälle levitin kerroksen omenamarmeladia ja päälle ripottelin kanelia. Kääri levyt rullalle ja leikkaa terävällä veitsellä taikinapötköstä haluamasi paksuisia paloja. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja.

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

perunasalaatti.


Leffaillan iloksi porukalle salaattia. Kelpas pojillekki, mut ehkä ne oli vaan nälkäsiä. Tällä ohjeella tulee reilunkokonen satsi mistä riittää useemmallekkin puputtajalle.

8 perunaa keitettynä, kuorittuna ja kuutioituna
200g kermaviiliä
200g majoneesia
1 punasipuli hienonnettuna
2 maustekurkkua kuutioituna
pala tuorekurkkua kuutioituna
( 1 omena kuutioituna )
tuoretta persiljaa

Itse maustoin majo-kermaviiliseoksen sitruunapippurilla, suolalla, sokerilla, sitruunamehulla, persiljasilpulla ja sinapilla ennen kuin sotkin sen muiden raaka-aineiden joukkoon.

tiistai 19. lokakuuta 2010

feta-kasvispie.


Piirakkaohjeissa on soveltamisen varaa vaikka kuinka. Täytteitä voi vaihdella oman maun mukaan, itse käytin tähän piirakkaan jääkaapin keräilyerän - kruunukasviksia, suppilovahveroita ja fetaa. Tämmöistä perusohjetta yleensä käytän.

Pohja:
3½dl hiivaleipäjauhoja
150g voita
suolaa
½ dl kylmää vettä

Munamaito:
2,5-3dl kermaa tai maitoa
2 munaa
mausteita (esmes. suola, pippuri..)

Nypi pehmeä rasva ja kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Lisää haluamasi täyte. Sekoita kulhossa munamaito tasaiseksi seokseksi ja kaada vuokaan täytteiden päälle. Paista 200C n. 35 minuuttia.

banaani-suklaamuffinssit


Tässä hieman erilainen muffiniohje kuin Baileys-muffineissä käyttämäni kaakaotaikina. Sokeri ja munat vaahdotetaan, jonka jälkeen kuivat aineet, sulatettu rasva, banaanisose ja maito sekoitetaan varovasti taikinaan.

noin 12 kpl

100g voita sulatettuna
1 dl maitoa
2 kananmunaa
1½ sokeria
2½ vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2rkl kaakaojauhetta
1tl vaniljasokeria
1rkl perunajauhoja
2 banaania soseutettuna
suklaata

Annostele taikinaa hieman paperivuoan pohjalle, lisää pala suklaata ja peitä toisella taikinanokareella.

Paista muffineita 225C 10-12min.


feta-gouda-muffinssit


5dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100g goudajuustoa
150g fetajuustoa
3 munaa
2dl maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon raastettu gouda. Murenna myös feta jauhoseokseen.

Riko munat erilliseen kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Sekoita maito munien joukkoon ja kaada maito-munaseos jauho-juustoseokseen. Sekoita tasaiseksi käsin.

Jaa muffinit vuokiin, paista 175 asteessa n. 15-20min.

sitruunamarengit.


Hyvin pienellä vaivalla syntyy tämmösiä ihanuuksia. Ite tykkään kun marengit jäävät sisältä vähän tahmeiksi. Tällöin pienille marengeille riittää 2 tunnin paisto 100 asteessa, jonka jälkeen uunista voi ottaa lämmöt pois ja jättää marengit kuivumaan vielä tunniksi. Kuivia marenkeja saa 1-2 tunnin paistolla 100 asteessa, jonka jälkeen lämpö alennetaan 75 asteeseen ja annetaan marenkien kuivua uunissa yön yli.

sitruunamarengit:
3 valkuaista
sokeria
vaniljasokeria
sitruunamehua

Vatkaa valkuaiset ja sokerit vaahdoksi niin että vaahto pysyy kulhossa kun sen kääntää ylösalaisin. Lisää sitruunamehu. Sirottele perunajauhoja leivinpaperille ja annostele taikina esmes. pursottimella.

baileys-juustokakku.

EDIT 081112 reseptiä on hieman päivitetty helppolukuisempaan versioon, koska tämä ohje näyttäisi olevan yksi blogini katsotuimpia reseptejä.


Miesotukselle synttärikakkua! Baileys-juustokakku löytyy nykyään monestakin ruokablogista, mutta ajattelin nyt kuitenkin postata myös oman versioni. Halutessaan enemmän täytettä kakkuun voi lisätä 2 vaahdotettua kananmunanvalkuaista. Käytä tällöin kakkuun 1dl Baileys-likööriä sekä 5 liivatelehteä.

Pohja:
180g  digestive-keksejä
75g voita

Murskaa keksit, sekoita joukkoon voisula. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele voi-keksiseos vuoan pohjalle.

Täyte:
1tlk (2,5dl) Flora vispiä
250g mascarponejuustoa
200g maustamatonta tuorejuustoa
½dl Baileys - likööriä
sokeria
4 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma, lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto sekä mascarpone. Kiehauta likööri, purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kuuman liköörin joukkoon. Lisää seos ohuena nauhana täytteen joukkoon. Mausta sokerilla ja kaada täyte irtopohjavuokaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Kiehautetusta likööristä palaa alkoholi pois. Aikuisten kakkuun voi lisätä likööriä sellaisenaankin, jos haluaa kakkuun enemmän Baileysin makua.

Kermalikööriksi sopii tietysti muukin likööri kuin Baileys, kuten Helmi-kermalikööri, Helmi mangokermalikööri, Dooleys toffeekermalikööri tai kermainen Kissan Minttu minttusuklaalikööri. Monen mielestä Baileys on kuitenkin se "aito, alkuperäinen ja paras"

tomaatti-brie- & gouda-pesto-kierteet


Miesotuksen sukulaiset ostivat lahjajuustoja niin ettei meinattu keretä syömään kaikkia loppuun. Viinihuuruiset juustoillat on toki nekin mukavia, mutta niiden kuvamateriaalia on turha toivoa tällä kertaa. Goudajuustolla ja pestolla sekä ketsupilla, aurinkokuivatulla tomaatilla ja briejuustolla täytettyjä kierteitä siis tähän väliin.

Näihin olen käyttänyt perunavoitaikinaa:
125g voita
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1dl perunasosehiutaleita
1½ vettä
( 1 kananmuna voiteluun )

Sekoita pehmeä rasva, jauhot ja leivinjauhe. Lisää perunasosehiutaleet ja vesi, sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna kovettua kylmässä ennen leipomista.

Kauli taikina levyksi ja levitä sille haluamasi täytteet. Kääri levy rullalle ja leikkaa siitä viipaleita. Aseta viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille tai paperivuokiin. Voitele kananmunalla ja paista 225C 10 minuuttia.

vadelma-valkosuklaajuustokakku.


Täytekakkuja olen saanut puputtaa pienestä pitäen niin paljon joka ikisisssä kissanristiäisissä että nykyisin huomattavasti parempana kakkuvaihtoehtona pidän juustokakkuja. Digestivepohjalla, koska se nyt vaan on omasta mielestäni paras.

Täyte:
1 prk (2,5dl) Flora vispiä
200g maustamatonta tuorejuustoa
vadelmia
100g valkosuklaata
sokeria
vaniljasokeria
4 liivatelehteä

Mielestäni täytettä (tässä ohjeessa esmes 400g tuorejuustoa) olisi saanut olla enemmänkin, mutta opiskelijan lompakolle tämä lienee silti sopivampi määrä :b ..

Koristeena vadelmia, valksouklaata ja sitruunamelissan lehtiä.

kinuskivadelmakakku.


Toinen mummun syntäpäiville tekemäni kakku oli kinuskikuorrutteinen vadelmakakku. Täytteenä rahkakermaa, vadelmahilloa ja vadelmia. Tämäkin myös neljän munan kaakaopohja.

Teen kakkupohjan oikeastaan aina samalla tyylillä, rikon kananmunat juomalasiin ja mittaan sokeria ja vehnäjauhoja kumpaakin samankokoisiin laseihin saman verran kuin kananmuniakin. Vehnäjauhoihin sekoitan 2tl leivinjauhetta ja tässä ohjeessa korvasin 3rkl vehnäjauhoista kaakaojauhoilla. Siis niin että kaikissa laseissa kananmunien, sokerin ja jauhoseoksen pinta on samalla tasolla.

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi, jonka jälkeen jauhoseos sekoitetaan varovasti (siivilöiden) vaahtoon. Taikina kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Neljän munan kakkutaikina kypsyy 200 asteessa n. 30-45 min.

hedelmätäytekakku.


Mummun synttäreille pitää aina leipoa täytekakkua. Täytekakun tekeminen on hauskaa vaikken siinä vieläkään kovin hyvä ole. 4-munan kakkuun tuli täytteeksi kerma-rahkavaahtoa, hilloa, ananasmurskaa ja cocktailhedelmiä. Kuorrutukseen käytettävä kerma meinasi vatkaantua hieman yli, siitä pikkusiskonkin käyttämä "piimäjuustomainen" ulkonäkö. :D


minttusuklaa-baileys-muffinssit.


Suloiset lempileivonnaiseni muffinssit, en kyllästy näiden tekemiseen ikinä. Baileysillä maustetun kaakaotaikinan sisältä löytyy Pätkis-mini bite. Jäähtyneen muffinin olen koristellut vihreällä elintarvikevärillä kevyesti värjätyllä ja baileysillä maustetulla kermavaahdolla.

Muffinssireseptejä löytyy netistä vaikka kuinka. Itse käytän yleensä tämmöstä perusohjetta. Suluissa näihin baileysmuffineihin tekemäni lisäykset.

Kaakaomuffinssit:
200g voita
1½ - 2dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2-3rkl kaakaojauhetta
(½dl baileysiä tai muuta kermalikööriä)
(1 pala pätkistä/muffini)

(koristeeksi kermavaahtoa, joka on maustettu sokerilla sekä likööritilkalla)

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen välillä sekoittaen (lisää myös likööri). Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää ne siivilän läpi vaahtoon kevyesti sekoittaen. Lisää lopuksi vaniljasokeri. Jaa taikina vuokiin  (jos haluat pätkistäytteen, lisää vuoka puolilleen taikinaa, lisää pätkispala ja peitä toisella nokareella taikinaa). Paista 225C 10-15min.

kinuski-banaanipalat.




Sokeriöverileivoksia! Yksinkertaisuudessaan pohja on äitini käyttämä mokkapalaohje, johon lisäsin 2 soseutettua banaania. Kuorrutteeseen riitti 3dl kuohukermaa + 3dl fariinisokeria. Koristelu daimista.

Pohja:
2 kananmunaa
3dl sokeria
4,5dl vehnäjauhoja
1½dl maitoa
2-3tl leivinjauhetta
150g voita sulatettuna
2tl vaniljasokeria
1rkl kaakaojauhetta
2 banaania soseutettuna

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Kuivat aineet, maito ja sulatettu voi lisätään vuoretellen varovasti hämmäntäen munavaahtoon. Lisää lopuksi banaanisose sekä vaniljasokeri. Paista 225C uunin keskitasolla n. 15min. Kuorruta pohja hieman jäähtyneenä.

lime-kookospie.

Tämä ohjeen olen kopsannut alunperin Kinuskikissalta, tosin pohjan tein omalla ohjeellani. Lopputulos oli tottakai se että oma piirakkapohjan ohjeeni ei toiminut tässä niin hyvin koska se rupesi kohoilemaan uunissa liikaa. Esteettiset puutokset korvasi kuitenkin maku joka ainakin omasta mielestäni oli lähes täydellinen. Vähän erilainen piirakkaohje mihin yleensä on tottunut.

Täyte
3 limen mehu
250g maitorahkaa
1 tlk kookosmaitoa
2 munaa
0,75dl perunajauhoja
1,75dl fariinisokeria

Tarjoiluun käytin Valion maustettua sitruunarahkaa.

perjantai 15. lokakuuta 2010

ekoneum 10 vuotta.


14.10. Mikkelissä Ravintola Tallissa järjestettiin Ekoneum 10 vuotta-iltatilaisuus, jonka järjestelyihin pääsin osallistumaan opiskelupaikkani Mikkelin amk:n kautta. Ekoneum on Etelä-Savon elintarvikeosaamiskeskus, joka mm. avustaa paikallisia elintarvikeyrityksiä niiden toiminnan kehityksessä. Oma osuuteni projektissa oli avustaa iltatilaisuuden tarjoilun valmistuksessa. Tavallisesta iltatilaisuudesta poiketen pidin tätä projektia erityisen mielekkäänä, sillä cocktail-illan tarjottavien raaka-aineet olivat tuotettu pääosin lähialueilla ja myös luomutuotteita käytettiin mahdollisuuksien mukaan monipuolisesti. Tässä on kuvia iltatilaisuuteen valmistamastani gluteenittomasta suklaakakusta ( Virtasalmen viljatuote, Virtasalmi ) jonka täytteenä on käytetty raparperi-porkkanahilloa ( Frans-Eerikin Tila, Pertunmaa ).


Alhaalla aikaisemmin tekemäni "koevedos".