torstai 31. maaliskuuta 2011

sitruuna-lakritsimuffinit.


Voiko muffinsseja koskaan leipoa liikaa?

Kettuterrostit-blogissa oltiin leivottu lakritsi-tiikerikakkua josta lähti idea näihin muffareihin. Ehkä härskeimmän värisellä kuorrutuksella ikinä, olen hamstrannut Tiimarin leivonta-valikoimista halvalla Wiltonin pastavärejä kaapit täyteen. En edes halua tietää miten paljon e-koodia kyseiset tuotteet sisältävät, mutta silloin tällöin suon itselleni väreillä mässäilyn leivonnaisten koristelussa lisäainemäärisstä huolimatta.

Ohje on sama kuin viimeksikin, pienillä muutoksilla. Ohjeesta tulee n. 8 pienehköä muffinssia.

50g voita pehmitettynä
1dl sokeria
2 kananmunaa
1dl jauhoja
½dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

½ sitruunan mehu ja raastettu kuori
n. 1dl lakritsikastiketta

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Sekoita kananmunat taikinan joukkoon yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos taikinan joukkoon. Jaa taikina kahteen osaan, lisää toiseen sitruunan mehu ja kuoriraaste ja toiseen lakritsikastike. Nostele taikinat muffinivuokiin vuorotellen ja vedä esim. cocktailtikulla tai haarukalla taikinaa läpi jotta saat "tiikerikuvion". Paista 200 asteessa n. 15min.

Kuorrutteena on pastavärillä värjättyä rahka-kermavaahtoseosta.

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

mustikkapannareita, mm.

Keskiviikkona ne sitten oli, pienimuotoiset läksiäiset. Juomat oli ehkä aavistuksen tasokkaampia mitä yleensä, muuten ilta meni aika tutulla kaavalla. Torstai-aamuna kipitettiin Jannen kanssa kiltisti koululle alle kahden tunnin yö(aamu?)unien jälkeen, samalla reissulla ehdittiin moikkaamaan Jukkaa Ravintola Tallin keittiössä. Vasta kun koululta vihdoin selvisin kotiin Juhon viereen, pääsi itku.

Tässäkö tää nyt oli? Turhautumisentunnetta ja pään sisällä vellovia ajatuksia lähdin viikonlopuksi karkuun vanhan kämppikseni luokse Helsingin Kontulaan.

"jäähyväisateria" by Jukka, vähän naudan sisukkaa mm.

Tämä viikko menee esimieshommissa Tallin keittiössä. Vaikka hulinaa ja touhuilua onkin riittänyt, niin kyllä meillä edelleen kokataan!

kappas, onko meillä syöty taas pitsaa? pesto-mozzarella-punasipuli-pepperoni. ja tabascoa nam.


blueberry pancakes
Ohje on sovellettu Sara la Fountainin kirjasta Passion for Food.

5dl vehnäjauhoja
1½rkl leivinjauhetta
1tl suolaa
1 1/4dl sokeria
2½dl maitoa
1 1/4dl kermaa
250g kermaviiliä
2 kananmunaa
50g voita sulatettuna
½dl öljyä
1rkl vaniljasokeria
150-200g mustikoita
(n. 1 rkl perunajauhoja)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa nestemäiset aineet ja lisää kuivat ainekset nesteen joukkoon hyvin sekoittaen. Sekoita hieman perunajauhoja mustikoiden joukkoon ja kääntelet mustikat varovasti taikinan sekaan. Anna seoksen levätä muutama minuutti.

Annostele taikinaa pieni kauhallinen kuivalle pannulle ja paista pannarit molemmin puolin kullanruskeiksi miedolla lämmöllä.

maanantai 21. maaliskuuta 2011

jäädytetty sitruunakakku.


Mielihalujen täytteisestä pääkopasta nousi pinnalle jäädytetty sitruunakakku, jota muistin äiten tehneen aika usein silloin kun olin vielä ihan pentu. Paniikkipuhelua äitelle ja epämääräisen kakkukuvauksen jälkeen äite lupasi tutkia asiaa. Ei mennyt kovin kauaa kun puhelin pärähti soimaan ja tämä alunperin kummitädiltäni äitelle päätynyt resepti löysi tiensä minunkin keittiöön. Jee! Aika nostalgista.

Tämä kakku ei ole kovin makea, eipä ole monimutkainenkaan. Oli kyllä juuri niin hyvää kun muistinkin, ihania lapsuuden makumuisteloita.. Sokeria voi tietysti lisätä enemmänkin jos haluaa makean kakun.

jäädytetty sitruunakakku
80g voita sulatettuna
180g digestive-keksejä

Sekoita murskatut keksit ja voisula keskenään. Vuoraa halk. 24cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksimuruseos vuoan pohjalle.

2 kananmunan valkuaista
2 keltuaista
2dl kermaa
150g ranskankermaa
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1-1½dl sokeria
1tl vaniljasokeria

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, vaahdota myös kerma. Yhdistä vaahdot. Sekoita keskenään keltuaiset, ranskankerma, sokerit sekä sitruunan mehu sekä kuoriraaste. Lisää keltuaisseos vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte keksimurupohjan päälle ja anna kakun jäätyä pakkasessa useampi tunti, mielellään yön yli.

rrs.

Eilen oltiin viettämässä iltaa Mikkelin Bar n' Night Vaakunassa Sunny Sundayn merkeissä. Samalla fiilisteltiin luokkakaverini Jarkkon vikaa duuni-iltaa nitessä. Jukkalta onkin tullut jo aiemmin postaus Jarkkon flööritouhuista (UUNISSA: Flairtendingiä Jarkko Issukan kanssa) ja on ollut mielettömän hienoa seurata se kolme vuotta mitä Mikkelissä olen viettänyt miten poika on kehittyny pullojen viskomisessa ja baaritouhuilussa muutenkin aivan älyttömästi. Nyt tiedätte keneltä voitte saada juomanne sekaan tuoretta kurkkua, inkivääriä tai rosmariinia, kelkkaa ja valkovenäläistä osaa tehdä kuka vaan.

Eilen nitessä syötiin siis kakkua ja juotiin kuohuvaa, perinteisen rellestämisen lisäksi siis. Jarkko veti vikat showt nitessä sytyttämällä taas baarin palamaan.


Haikeet fiilikset. Se "meiän porukka" joka opiskelujen alkuvaiheessa synty ei unohdu vaikka ihmiset muuttaa, muuttuu ja tietysti elämäntilanteet on kullakin nyt ihan erilaista mitä ne sillon kolme vuotta sitten oli.



Jarkko ja Jukka lähtee Helsinkiin.
Lauri on kiertänyt koko maapallon ja majailee tällä hetkellä tietääkseni Singaporessa.
Anni hoitaa esimiesjuttuja nitessä, toimii MAMOKin puheenjohtajana ja osallistuun keväällä Turussa järjestettäviin Resto 2011-kilpailuihin.
Jari syö makkaraa. Janne faijaantuu. Mä katson vierestä, käyn töissä, syön, juon ja mietin. Kolme vuotta on ihan vitun lyhyt aika.



Ja tietysti, kaikki muutkin pupuankkaset jotka vaikutitte tai ette vaikuttanut luokalla R648SN, te jotka karkasitte jo kauemmas, teitä on ikävä. Ja te jotka ette oo vielä karannu, niin älkää hävitkö näiltä kulmilta ihan vielä mihinkään.

tiistai 15. maaliskuuta 2011

suklaiset mokkapalat.


Pitkästä aikaa mokkapaloja. Kaksiossamme koettiin lievää paniikkia kun äiten mokkapalaresepti oli hävinnyt, tuntui lähestulkoon petturimaiselta turvautua jonkun toisen mokkapalareseptiin. Mokkapalat ovat pullan ohella jotain sellaista lapsuudesta tuttua (jopa kyllästymiseen saakka leivottua) ja henkilökohtaista etten tiedä olisinko loppujen lopuksi edes halunnut äiten reseptiä blogissani julkaista.. Reseptin ollessa kateissa suostuin kuitenkin lopulta leipomaan Kinuskikissan mokkapalapohjan, johon lisäsin rouhittua tummaa suklaata.

Niin, ja kyllähän se äiten reseptikin sitten lopulta löytyi. Ehkä sillä mennään sitten seuraavalla kerralla :>

mokkapalat
200g voita pehmitettynä
1½dl sokeria
3 kananmunaa
1½dl maitoa
4dl hiivaleipäjauhoja
100g tummaa suklaata rouhittuna
4rkl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri, lisää kananmunat taikinaan yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Sekoita lopuksi joukkoon suklaarouhe. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa 10-13min.

kuorrute
200g (n. 3½dl) tomusokeria
1rkl kaakaojauhetta
60g voita sulatettuna
4 palaa tummaa suklaata
1tl vaniljasokeria
4rkl vahvaa kahvia

Sulata voi ja suklaa, lisää joukkoon kahvi. Sekoita keskenään kaakaojauhe, vanilja- ja tomusokeri ja siivilöi voiseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja levitä hieman jäähtyneen mokkapalapohjan päälle.

kevätkääryleet ja bataattisosekeittto.


Kaapin perälle unohtuneet pyöreät riisipaperilevyt muistuivat taas mieleen kun telkkarissa kokkailtiin kevätkääryleitä. Mullekin! Eipä näistä mitään älyttömän esteettisen näköisiä tullut, saatoin ehkä laittaa kääryleisiin hitucn liikaa täytettä ja rullista olisi voinut tehdä vähän tiukemmat.. Mutta hyviä, mikäpä fritattu nyt ei olisi. Viimeksi paistoin kevätkääryleet muistaakseni pannulla runsaassa rasvassa, mutta ei sille mitään voi että rasvassa keitetty nyt vaan on aina niin paljon parempaa.. :b

Olen taas ihan tosi huono kertomaan ruokamittoja, teen aina mututuntumalla. Raaka-aineita kannattaa muutenkin käyttää omien mieltymysten mukaan, minun kevätkääryleet olivat seuraavanlaiset:

8-10 riisipaperilevyä
riisinuudeleita (valmiita nuudeleita oli n. 2dl)

1 porkkana pieninä ohuina suikaleina
pieni pala kaalia
½ punasipuli hienonnettuna
1 sitruunaruoho
1 kynsi valkosipulia
mausteita (paprikajauhe, cayenne, mustapippuri, suola, curry + Aromaattinen Aasia-maustesekoitusta)
soijakastiketta
öljyä kuullottamiseen ja frittaukseen
kananmunaa taikinan kiinnittämiseen

Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuullota kasvikset öljyssä pannulla pehmeähköiksi. Lisää mausteet ja valmiit nuudelit (kannattaa pieniä nuudeleita ennen lisäämistä jotta ne on helpompi sekoittaa kasvisten joukkoon) ja sekoittele vielä hetki.

Pehmitä riisipaperilevyt yksitellen lämpimässä vedessä laakeassa astiassa. Nosta riisipaperilevy esim. pyyhkeen päälle ja laita nokare täytettä levyn keskelle. Nosta levyn alareuna täytteen yli, käännä sivut keskelle ja rullaa taikina kääreeksi. Liimaa taikinarulla kiinni tilkalla kananmunaa.

Kuumenna öljy kattilassa ja keitä kääryleitä rasvassa n. 2min.

Bataattikeiton himoissani hylkäsin ajatuksen valmistaa muuta itämaista ruokaa. Minulla on aikaisempi postaus Juhon tekemästä bataattikeitosta, ja tämä ohje on aika samantapainen. Paitsi että tässä on kanelia, joka alkaa olla minun bataattikeitossa aika must. Suosittelen myös käyttämään liemikuutioiden sijaan paljonpaljon parempilaatuista fondia, joka paitsi maistuu paremmalle, sisältää myös huomattavasti vähemmän lisäaineita. Pienen putelin hinta saattaa olla korkeampi kuin liemikuutiopaketin, mutta yhdestä fondipullosta riittää kyllä pitkäksikin aikaa.

bataattisosekeitto
1 iso bataatti
2 perunaa
kasvisfondia
1-2 dl keitinlientä
2dl ruokakermaa
mustapippuria
suolaa
kanelia

Kuori ja pilko bataatti sekä perunat. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kaada ylimääräinen vesi pois, soseuta. Lisää kerma, fondi ja mausteet ja kuumenna keittoa vielä muutama minuutti.

maanantai 7. maaliskuuta 2011

naan-leipä. ja Sosuli.


Uunituore leipä on ehkä parasta! Innostuin leipomaan välillä perus sämpylöiden sijaan naan-leipää, kun Juhon serkku Emppu mainitsi naamakirjassa sitä leiponeensa ja tykänneensä kovin. Emppu oli tehnyt naan-leivän kanssa myös kurkkuraitaa, ja minäkin päädyin kurkkulinjalle tekemällä tsatsiki-tyylisen jukurttikastikkeen.

naan-leipä 8kpl
500g (n. 8dl) vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
½tl soodaa
1tl suolaa
1 kananmuna
15g (1rkl) voisulaa
1,25dl maustamatonta jogurttia
2½dl maitoa

voiteluun voisulaa

Mittaa kulhoon kuivat aineet. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja lisää kananmuna, voisula ja jogurtti jauhoseokseen. Lisää vähitellen maitoa, kunnes seoksesta muodostuu pehmeä taikina. Peitä taikinakulho kostealla liinalla ja annan taikinan tekeytyä lämpimässä noin 2 tuntia.

Vaivaa taikina hyvin jauhotetulla leivinpöydällä 2-3min. Jaa taikina 8 osaan ja kauli palat n. 15cm pituisiksi soikioiksi. Sivele soikiot vedellä ja aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille kostea puoli alaspäin.

Voitele vielä leipien pinta voisulalla ja paista leipiä 200 asteessa 8-10min kunnes ne ovat saaneet väriä.

Kastikkeeseen laitoin maustamatonta jugurttia, jonka maustoin kurkku- ja punasipuliraasteella, suolalla, mustapippurilla, sokerilla sekä sitruunamehulla.


Kovasti odottamani Sosuli-muumimukikin on ilmestynyt vihdoin kauppoihin ja Juho osti sen minulle vähän etukäteen naistenpäivälahjaksi. En varsinaisesti keräile muumimukeja nykyisen ylitarjonnan vuoksi.. rahastamisesta tuli kai tässäkin asiassa turhan helppoa kun vanhoista mukeista alettiin tehdä uusia malleja, sivuhahmotkin alkoivat saada oman kahveeastiastonsa ja perinteisten hahmoastioiden rinnalle ilmestyivät vielä kausituotteetkin. Mutta toki minäkin muumimukeista pidän, ja ainakin söpöimmät päätyvät meidänkin keittiön kaappeihin (:

sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

dallaspullaa.


Monesti olen suunnitellut kokeilevani dallaspullien valmistusta, tänään oli sitten aikaa niille. Siivousvimman ohessa pullataikina sai kohota rauhassa useamman tunnin, joten pullista tulikin sitten tosi kuohkeita.

Merjan leivonta ja askertelublogista löytyi erityisen messevän kuuloinen dallaspullaohje. Perinteisen kreemin lisäksi ohjeessa oli käytetty kondensoitua maitoa, joka tuo dallaspitkoon kaupan pitkoista tuttua toffeen makua. Pakko oli kokeilla. Ei laihduttajille.

Kondensoitua maitoa voi tilata nettileivontakaupoista, mutta sitä saa myös ainakin meidän K-Supermarketista kahtakin eri sorttimenttia (ihmettelin vain, miksi toista kaupattiin kuiva-ainehyllyllä ja toista maitohyllyllä..). Merjan ohjeessa kondensoitu maito oli keitetty (metallitölkki laitetaan kiehuvaan veteen muhimaan jolloin lopputulos on vastaa aikalailla kinuskia), mutta itse olin taas kärsimätön enkä jaksanut ruveta moiseen touhuun ollenkaan. Hyvinhän tuo kondensoitu maito toimi täytteenä ihan keittämättäkin.

dallaspitko 2kpl
annos pullataikinaa (2½dl nestettä)

täyte 1
kondensoitua tai karamellisoitua maitoa (1tlk riittää n. 3-5 pitkoon)

Jaa kohonnut taikina 3 osaan. Kauli kahdesta osasta suorakulmion malliset levyt ja nosta levyt leivinpaperin päälle. Levitä taikinalevylle kondensoitua maitoa ja käännä laidat keskelle. Ohjekuvat löytyvät täältä.

täyte 2
100g maitorahkaa
150g pehmeää rasvaa
1,25dl sokeria
50g vaniljakreemijauhetta

Sekoita täytteen aineet keskenään tasaiseksi massaksi. Levitä täytettä pitkon keskelle. (Siisteimmän lopputuloksen saat pursottamalla. Laita täyte pursotinpussiin ja leikkaa pussin päähän isohko aukko.)

Kauli loppu taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä suikaleita. Asettele suikaleet täytteen päälle ristikkäin. Anna pitkojen kohota vielä hetki, voitele kananmunalla, ripottele päälle esim. raesokeria ja mantelirouhetta. Paista 200 asteessa n. 20 min.


Koska itse tein vain yhden pitkon, lopusta taikinasta leivoin dallaskierteitä pieniin leivosvuokiin. Kauli loppu taikina levyksi ja levitä voi-kreemitäytettä taikinalevyn päälle. Kääri taikinalevy rullalle ja leikkaa se terävällä veitsellä pieniksi annospaloiksi. Laita kierteet leivosvuokiin, voitele kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja tai raesokeria. Paista 225 asteessa n. 10min.

lauantai 5. maaliskuuta 2011

täytetyt patongit.

WWF:n sivuilta löytyi päivitetty opas eettiselle kalansyöjälle. Koska olen tässä viimeisen muutaman kuukauden vinkunut Juholle, miten nyt saisi olla jo kesä ja minä haluan mato-ongelle narraamaan kaloja (ihan niinkun narina jotenkin auttaisi tai Juho voisi tehdä asialle mitään), innostuin oppaasta kovasti. Kala ei varsinaisesti tosin kuulu ruokavaliooni, mutta jos vaan yhdenkin kalan kesällä saan niin kyllä minä sen sitten kanssa aion syyä! Perkele.

Kotimaisen kalan syöminen on rutkasti ympäristöystävällisempää kuin syvänmeren lajien. Oppaassa on esitelty 56 Suomessa myytävää ruokakalaa, ja ne on luokiteltu värimerkinnöillä. Vihreällä merkityt ovat suositeltavia, keltaiset harkinnan mukaan käytettäviä ja punaiset vältettäviä lajeja. Meren herkkuja - kuluttajan kalaopas on ladattavissa WWF:n verkosivuilta, mutta taskukokoisen paperiversion voi myös tilata postitse ilmaiseksi kotiin. Itsekin laitoin tilauksen menemään.

Innostuin myös leipomaan taas yömyöhään leipää, tällä kertaa täytettyjä patonkeja. Ohjeesta tulee 3 isoa tai 6 pientä patonkia. Itse täytin osan patongeista ruohosipulituorejuustolla, osan valkosipulimurskalla maustetulla voisulalla.


2dl vettä
1pss kuivahiivaa
suolaa
sokeria
5dl vehnäjauhoja
½dl seesaminsiemeniä
½dl auringonkukansiemeniä
n. ½dl öljyä
(yrttejä, esim. basilika tai persilja)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne lämpimään veteen. Lisää öljy ja alusta taikina tasaiseksi. Anna taikinan kohota puolisen tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle ja jaa taikina 3 tai 6 osaan. Kauli osat soikeiksi levyiksi ja levitä levyn keskelle täytettä. Kääri taikinalevyt rullalla ja kohota vielä hetki pellillä leivinpaperin päällä.

Paista kohonneita patonkeja 225 asteessa noin 15min, eli kunnes pinta on kauniin ruskea.

tiistai 1. maaliskuuta 2011

persikkainen rahkapiirakka.


Hiihtolomaviikko, alkuviikko ihan jopa vapaatakin, joten suunnattiin Juhotuksen kanssa vanhempieni luokse Varsinaiseen Suomeen Alastarolle ;> . Raision Ikeasta tarttui eilen mukaan matala, 37cm x 25cm vuoka, jota oli pakko päästä tietysti heti kokeilemaan. Luvassa siis taas piirakkaa.. Pienimuotoisen kaappien selailun jälkeen löytyi vuoden 2000 Valion ruokavuosi-lehtisestä rahkapiirakan ohje, jota muokkailin tähän reseptiin.

Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty halk. 28-30cm uunivuokaa (minulla oli siis käytössä tuo Ikeasta ostettu) ja ohjeen mukaan pohjaan tuli 400g valmista murotaikinaa. Koska tiedettävästi kaikki liemikuutiot ja sipulikeittoainekset ovat kiellettyjä minun reseptiikassa, piti tuo piirakan pohjakin tehdä alusta asti itse. Kehittelin viimeksi leipomani mustikkapiirakan pohjan ohjetta vähäcn, ja hyvää tuli.

pohja
1½dl sokeria
150g voita pehmitettynä
2 kananmunaa
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1½tl kanelia

Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva, lisää kananmunat yksitellen ja hyvin vatkaten taikinan joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Painele taikina voideltuun/leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle.

täyte
n. 450g persikoita (mieluiten tuoreita, joita tähän hätään ei kuitenkaan yllättäen ollut saatavilla. eli siis yksi iso tölkki ällöliemihetelmiä riittänee)

250g maitorahkaa
2dl ruoka- tai kuohukermaa
1 kananmuna
1tl kanelia
1dl sokeria (tai maun mukaan vähemmänkin)
loraus sitruunamehua
1tl vaniljasokeria

Sekoita täytteen aineet keskenään tasaiseksi. Leikkaa persikoista ohuita viipaleita ja levitä viipaleet taikinapohjan päälle. Kaada rahkaseos tasaisesti persikoiden päälle.

Paista 200 asteessa n. 40 min. Tarjoa jäähtyneenä. Rahkakerros on sen verran mehevää että piirakka ei minun mielestä vaadi enää kyytipojaksi mitään muuta extraa kuin ison kupillisen kahvia. Kuvaustilanteessa lautanen näytti kuitenkin niin pelkistetyltä että lisäsin piirakan kylkeen vähän vaniljajäätelöä, toimiihan tuokin.

Äite oli taas yllättänyt ja kyytsännyt kirjastosta himaan Aki Wahlmanin Kokki ja Kokkioppilaat-kirjan. Juho muisti heti että myös Jukka oli maininnut blogissaan kyseisen teoksen. Pikaisen selailun jälkeen minunkin on pakko suositella kirjaa, Jukkaa suoraan lainaten

"Chef de Cusine ja opettaja Aki Wahlman on tunnettu monista naistenlehdistä, sekä ruokaohjelmista. Erityisesti Aki tunnetaan terveellisen ja hyvän ruoan puolestapuhujana. Aki jaksaa aina muistuttaa kokkioppilaitaan aitouden tärkeydestä, joka korostuu myös kirjassa. Kirjassa korostetaan aitoja ja puhtaita eettisesti tuotettuja raaka-aineita ja oikeaoppisia valmistustapoja." UUNISSA: Case: Aki Wahlman - Kokki ja Kokkioppilaat

Mitään hifistelyä kirjan resepteiltä ei kannata odottaa, vaan suomalaisia makuja, vinkkejä ruoka-aineiden valinnasta, ruoan valmistuksesta ja työvälineistä. "Keskeistä ei ole toistaa reseptejä vaan ymmärtää ruokaa". Lukuelämystä kohentaa Wahlmanin omat kertomukset lapsuuden ensimmäisistä ruoanvalmistuskokeiluista nykypäivään.