torstai 28. heinäkuuta 2011

kukkavihannesten kosto.


Löysin eilen kauppareissulla violetin kukkakaalin. Se oli niin uusi ja omituinen ilmestys, että se oli pakko ostaa.

En oikein jaksanut miettiä mitä erikoista olisin kukkakaalista voinut tehdä. Toisaalta olisin halunnut järkyttää työkavereitani syömällä töissä lounaaksi violetin väristä kukkakaalipyrettä, mutta päädyin sitten kuitenkin kasvispiiraaseen. Mieto ja pehmeänmakuinen parsa- ja kukkakaali saavat makua mausteisesta kananmuna-maitoseoksesta.

pohja
125g voita pehmitettynä
½dl kaurahiutaleita
1½dl hiivaleipäjauhoja
1dl ruisjauhoja
1/4dl kylmää vettä
suolaa

Sekoita pehmeä voi ja kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

täyte
n. 10cm pala purjoa pilkottuna
kukkakaalia
parsakaalia
2 kananmunaa
3dl kermamaitoa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
chilijauhetta
juustokuminaa
1-1,5dl juustoraastetta

Ripottele piirakan pohjalle silputtu purjosipuli sekä parsakaalin ja kukkakaalin kukintoja. Sekoita kananmunat, kermamaito ja mausteet ja valuta seos tasaisesti piirakkavuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista 200 asteessa 30min.

maanantai 25. heinäkuuta 2011

"kinder"-leivokset ja muita hyvyyksiä.

Blogiavaruudessa törmäsin mm. feetun-blogissa leivottuihin kinder-leivoksiin. Kinder-suklaata leivoksissa tosin ei ole käytetty laisinkaan, mutta voikreemi-suklaayhdistelmä toki muistuttaa maultaan hieman kinderiä.

Ohje on mitoitettu ilmeisesti yhdelle kokonaiselle uunipellille. Itse tein puolikkaalla ohjeella taannoin Ikeasta ostettuun 37cm x 25cm uunivuokaan, ja tuskailen jo nyt mihin helvettiin nuo kaikki loput leivokset onnistun hävittämään. Hyviä olivat, mutta todella ällömakee pläjäys, niinkuin on se kinder-suklaakin..


"kinder"-leivokset 1 pellillinen
6dl sokeria
5dl jauhoja
2tl vaniljasokeria
4tl leivinjauhetta
6rkl kaakaojauhetta
3dl kuumaa vettä
300g voita sulatettuna
4 kananmunaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää vesi ja sulatettu voi, sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi joukkoon kananmunat. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, paista 200 asteessa 30-35min.

Jäähdytä ja lisää päälle voikereemi:

150g voita
5dl tomusokeria
4tl vaniljasokeria
2 keltuaista

+ 200g maitosuklaata

Vatkaa voi ja sokeria vaahdoksi, lisää keltuaiset ja vatkaa vielä hetki. Levitä kreemi pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa jottei sula suklaa sekoitu kreemin joukkoon.

Sulata suklaa ja levitä se jähmettyneen kreemin päälle.


Iltapalaksi töiden jälkeen kokkailin taas bataattisosekeittoa tällä kertaa kookosmaidolla höystettynä. Helppoa ja hyvää, bataatti nyt vaan ei petä koskaan. Keiton kanssa tarjottiin sämpylöitä.

2-3 annosta

½ iso bataatti
2 perunaa
2 porkkanaa
½ tölkkiä (a 400ml) kookosmaitoa
voita
kasvisfondia
suolaa
reilusti chiliä
mustapippuria

Keitä kuoritut ja lohkotut bataatti, porkkana ja perunat kypsiksi kasvisfondilla maustetussa vedessä. Kaada ylimääräinen vesi pois, lisää mausteet ja kookosmaito, soseuta. Poraa vielä sauvasekoittimella joukkoon muutama kylmä voinokare, siirrä kattila takaisin levylle ja kuumenna keitto kiehuvaksi.

yrttiset sämpylät
2½dl kasvislientä (tai vettä)
½pss kuivahiivaa
sokeria
suolaa
1-2 porkkanaa raastettuna
kuivattua basilikaa
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
n. 3/4dl auringonkukan siemeniä
½dl seesaminsiemeniä
n. 7dl jauhoja
öljyä

Liota lämpimään kasvisliemeen hiiva, sokeri ja suola. Lisää yrtit, siemenet, porkkanaraaste sekä osa jauhoista. Vaivaa taikinaa, lisää samalla jauhoja kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Lisää loppuvaiheilla joukkoon öljy. Kohota taikinaa lämpimässä ainakin puoli tuntia, muotoile sämpylät ja paista 225 asteessa n. 10min.

tiistai 19. heinäkuuta 2011

rapula! lättyjä!


Elämäni ensimmäiset rapujuhlat koin viime kesänä. Ihastuin ravunlihaan kovasti, vaikkakin tuntuu kovin järjettömältä tapella niin pikkuruisen elukan kanssa niin kovasti saadakseen sen pienen biitin syötävää. Rapujuhlien viehätys ei ehkä kuitenkaan ollut itse rapu, vaan se että pääsi viettämään aikaa hyvässä seurassa viinilasin äärellä. Ja onhan se syöminenkin yleensä eri mukavaa.

Harvinaislaatuinen yhteinen vapaapäivä Juhon kanssa kuitenkin innosti ostamaan tarjousrapuja (kotimaiset jäivät edelleen vain haaveeksi..). Sulateltiin ravut kaikessa rauhassa yön yli jääkaapissa, jonka jälkeen kaadettiin pakkauksen rapuliemi pois ja valmistettiin itse "elvytysliemi", jossa rapulaiset saivat vielä maustua hyvän tovin. Liemi valmistettiin peittämällä ravut juuri ja juuri kylmällä vedellä, sekaan lisättiin merisuolaa, ripaus sokeria sekä runsaasti tuoreita tillinoksia.


Perinteisen paahtoleivän sijaan osa ravunlihasta päätyi Linkosuon ruissipsien päälle kera katkarapu-tuorejuuston sekä tillin. Rapujen kanssa nautittiin portugalilaista, puolikuivaa, pirskatelevan raikasta Casal Garcia-valkkaria.


Aamupäivällä käytiin taas syömässä Vileessä - itse söin porkkanasosekeittoa lipstikalla höystettynä, vuohenjuusto-crostinin kera. Juholle savustettua pikkusiikaa, uusia perunoita ja kanttarellimuhennosta. Yksinkertaiset raaka-aineet, silti aina niin täydellistä. Ja sitten kun kerta herkutellaan, herkutellaan kunnolla - iltapalaksi väänsin lettuja. Niitä monessa blogissa maailman parhaiksi tituleerattuja, tanskalaisia lettuja. Alkuperäinen ohje on julkaistu Mondon Ruoka & Matka-lehdessä.

lättyjen kanssa maistui porkkanakakun väsäämisen ohessa säilötty appelsiini-porkkanamarmeladi.

Itse käytin taikinassa sitruunankuoren sijaan appelsiininkuorta, toimii. Ja kyllä, vahvistan sen minkä monet muutkin - letturohmujen ei kannata jättää tätä väliin:

tanskalaiset letut
5dl jauhoja
5 kananmunaa
½dl olutta
7,5dl maitoa
1 appelsiinin (tai sitruunan) kuori
½tl kardemummaa
1 vaniljatangon siemenet
1rkl sokeria
1½tl suolaa
voita paistamiseen

Ainekset sekaisin, paisto runsaassa voissa. Nam.

sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

rippikakkuja.

Sunnuntaina 10. heinäkuuta vietettiin pikkusaurukseni Emppun rippijuhlia. Olin etukäteen luvannut tehdä juhliin juustokakun sekä voileipäkakun, mutta rakkaan äitini ei-niin-kovin kehuttavan organisointikyvyn johdosta työtä kasautuikin sitten jonkin verran enemmän. Lupaamani kakkujen lisäksi jouduin väkertämään mansikkakermakakun, savulohi-saaristolaisleipäsiä sekä tortillarullia. Ihan hyvin hommaa, kun ottaa huomioon että lauantaisen työpäiväni takia rantauduttiin kotiseudulleni vasta puoli yhdentoista aikaan lauantai-iltana, ja juhlat alkoivat sunnuntaina kahdentoista maissa.. Pääsipähän Juhokin pistelemään ison kasan erilaisia juusto- ja melonipaloja sekä minitomaatteja ja viinirypäleitä pikkuruisiin cocktailtikkuihin. Paljon. Onneksi saatiin kaikki ruuat kunnialla ajoissa valmiiksi ja vierailtakin sateli kehuja runsaasti. Voileipäkakku oli hätäisestä kokoamisestaan huolimatta juhlien suosikki.


Mansikkakermakakku oli aika perinteinen. 4 munan sokerikakkupohja leikattuna kolmeen osaan, välissä vattuhilloa, ananasmurskaa, rahkakermavaahtoa sekä mansikanpaloja.


helppo voileipäkakku
16 isoa paahtoleipäpalaa, reunat poistettuna

täyte 1
200g savuporo-tuorejuustoa
paprikaa silputtuna
½prk (a 200g) kermaviiliä
persiljaa hienonnettuna
n. 1dl juustoraastetta

täyte 2
200g ruohosipulituorejuustoa
½prk (a 200g) kermaviiliä
n. 10cm pala kurkkua hienonnettuna
pala sipulia hienonnettuna
sinappia
keittokinkkua hienonnettuna

kuorrutus
400g maustamatonta tuorejuustoa
½prk (a 200g) kermaviiliä
sinappia
ruohosipulia hienonnettuna
(suolaa)

koristeluun kinkku-/kalkkunaleikkeleitä
meetvurstisiivuja
viinirypäleitä
salaatinlehtiä
persiljaa

maitoa leipien kostutukseen

Valmista täytteet sekoittamalla ainekset keskenään. Asettele neljä leipäpalaa tarjoilualustalle, kostuta leivät maidolla (pullasuti toimii mainiosti apuvälineenä). Levitä puolet kinkkutäytteestä (täyte 2) leipien päälle ja nosta täytteen päälle toinen kerros paahtoleipiä. Kostuta ja lisää savuporotäyte. Lisää taas uusi leipäkerros, kostuta ja levitä loput kinkkutäytteestä. Lisää täytteen päälle vielä leipäkerros, kostuta ja peitä kakku tiiviisti kelmulla. Laita kakun päälle leikkuulauta ja siihen kevyt paino. Nosta kakku jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.

Sekoita kuorrutuksen aineet tasaiseksi massaksi, levitä kuorrute kakun pintaan. Koristele.

Liisa Ihmemaassa-koristelut.. (:

mansikka-sitruuna-juustokakku

pohja
180g digestive-keksejä
80g voita

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksimuruseos vuoan pohjalle.

täyte
200g maustamatonta tuorejuustoa
2,5dl vispikermaa
2 kananmunan valkuaista
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
sokeria
vaniljasokeria
5 liivatelehteä
n. 2dl tuoreita mansikoita

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kananmunanvalkuaiset. Vaahdota myös vispikerma, lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto. Yhdistä vaahdot, mausta sokereilla, sitruunamehulla ja -kuoriraasteella. Paloittele mansikat ja sekoita varovaisesti vaahdon joukkoon.

Kuumenna kattilassa tilkka (n. 2rkl) sitruunamehua tai vettä kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, siirrä kattila pois levyltä ja sulata liivatteet mehutilkan joukkoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon, sekoita hyvin. Kaada täyte irtopohjavuokaan ja anna hyytyä ainakin kolmisen tuntia.

kiille
2,5dl mansikkamehua
2dl hyytelösokeria
(punaista elintarvikeväriä)

Laita mehu ja sokeri kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä, lisää halutessasi mehun joukkoon hieman punaista elintarvikeväriä. Jäähdytä seosta hetki koko ajan sekoittaen ja valuta kiille hyytyneen kakun pintaan. Laita kakku jääkaappiin vielä siksi aikaa että kiille hyytyy.

tiistai 5. heinäkuuta 2011

linssinviljelijän paistos med uunissa paahdetut ruusukaalit.

En tiedä tuleeko muille herkkusuille ajoittain näitä kausia, kun tekisi mieli syödä vähän (ihan vähän vain) terveellisemmin. Tai hetkiä, jolloin pastan, leivän tai perunan syöminen tuntuu vähintäänkin alitajuntaisesti epämiellyttävältä ajatukselta. Pasta on ollut pannassa jo ties kuinka monta kuukautta, se ei vain kiinnosta ja tuo mieleen lähes joka ravintolan listalta löytyvän persoonattoman kermakastikkeessa lillutetun hötön. En jaksa pastaa, pasta on tylsää, ihan sama vaikka moni varmaan suosittelisi minulle tämän kuullessaan terapiaa. Myöskään potuista luopuminen ei tuota suurta päänvaivaa, mitä nyt jokunen uusi peruna pitää näin kesäaikaan nauttia..

Mutta sitten on se leipä.. Sämpylöitä/muuta leipää tulee leivottua useamman kerran viikossa, en juurikaan kaupan leivästä innostu. Parempi puoliskoni on sitä kansaa jolle aamupala tarkoittaa muutakin kuin muutamaa kupillista kahvia, joten aamuksi pitää oikeastaan aina olla leipää. Ja uunituore leipä voinokareella on tunnetusti mieliteoista pahimpia.


Yritin olla vähän terveellisempi. Tämä ruoka on kasvismuunnelma skotlantilaisesta shepherd's piesta. Alkuperäinen ohje on Viiden tähden vegaani-kirjasta, sovellettuna omaan keittiöön. Perunasoseen olen korvannut kukkakaalisoseella, jonka alta löytyy mehevä, punaviinissä haudutettu linssimuhennos. Ei kovin kesäinen ruoka, mutta minkäs teet.

Paistos oli niin hyvää että olen vieläkin ihan innoissani. Täydet propsit Elinan Viiden tähden vegaanille, joka on ylittänyt odotukset (ja yllättänyt) täysin, vaikken ohjeita ihan vegaanisen orjallisesti noudatakaan. Suosittelen kirjaa myös "lihansyöjille", ties vaikka joku muukin yllättyisi positiivisesti.

linssinviljelijän paistos
n. 800g kukkakaalia
nokare voita
suolaa
keltuainen

Keitä kukkakaalit kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois, soseuta kukkakaalit. Mausta voilla ja suolalla, sekoita hieman jäähtyneeseen soseeseen keltuainen.

3-4 kevätsipulia
3 valkosipulinkynttä
1 porkkana
2dl punaisia linssejä
2 laakerinlehteä
timjamia
kasvisfondia
n . 6dl vettä
2dl punaviiniä
voita ja öljyä kuullottamiseen

Pilko sipulit ja porkkana. Kuullota sipuleita voi-öljyseoksessa kattilassa hetki, lisää porkkanat ja hauduta miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Huuhtele linssit ja lisää ne kattilaan. Lisää myös noin puolet vedestä sekä muut ainekset. Lisää vettä keittämisen aikana pikkuhiljaa. Seos saa olla melko paksua uuniin mennessä.

Voitele uunivuoka, levitä pohjalle linssikastike ja päälle kukkakaalisose. Paista 200 asteessa n. 20min.


Paistoksen kanssa uunissa paahdettuja ruusukaaleja. Tämäkin ohje alunperin Viiden tähden vegaanista.

n. 300g ruusukaaleja
1 iso valkosipulinkynsi
3rkl oliiviöljyä
1tl vaaleaa balsamicoa
1rkl vaahterasiirappia
suolaa
mustapippuria

Jos käytät tuoreita ruusukaaleja, poista niistä kuiva kanta ja uloimmat lehdet. Halkaise kahtia. Pakasteruusukaalit voit käyttää sellaisenaan.

Silppua valkosipuli ja yhdistä se oliiviöljyn, balsamicon, siirapin, suolan ja pippurin kanssa. Sekoita seos ruusukaalien joukkoon. Levitä ruusukaalit uunipellille leivinpaperin päälle tai voideltuun uunivuokaan. Paahda 200 asteessa 15-20min välillä käännellen. Ruusukaalit ovat valmiita kun ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä.

maanantai 4. heinäkuuta 2011

kirsikka-suklaa-muffinssit.

Raparperihuuman pahin vaihe alkaa pikkuhiljaa laantua, eli nyt voidaan siirtyä eteenpäin. Kirsikoita! Kesän ihanuuksia ovat ne pienet torikojut, joissa myydään jos jonkinmoista hetelmää, marjaa ja kasvista. Useimmin mukaan lähtevät kirsikat.

Kirsikkaohjeita löytyy netin syövereistä suhteellisen vähän, johtuu varmaan pitkälle siitä että kirsikkahan on parasta ihan sellaisenaan. Olisin kovasti halunnut käyttää taikinaan kirsikkalikööriä, mutta sellaistahan ei Mikkelin Alkojen hyllyvalikoimasta enää löydy. Vaihtoehtona olisi ollut väkevä kirsikkaviini, mutta laiskana tyttönä en kolmen vartin pulloa jaksanut muiden ostosten mukana kotiin roudata. Siispä ostin pullon Lindemans Kriek-kirsikkaolutta. Olut tällaisessa ohjeessa saattaa kuulostaa oudolta, mutta ne jotka tuota kyseistä kirsikkaolutta ovat joskus maistaneet tietävätkin jo, että eihän se oluelle maistu. Kirsikkaolut toimi ohjeessa hyvin, vaikka tuskin se yhtä voimakkaan kirsikanmakuista on kuin havittelemani likööri.


Oli kyllä parhaita muffareita aikoihin, ihanan ilmavia ja meheviä yhtä aikaa. Ja kirsikka ja suklaa nyt vaan rakastaa toisiansa. Ohjeesta tulee n. 12 pienehköä (leivosvuokaan tehtyä) muffinssia.

kirsikka-suklaa-muffinit
2 kananmunaa
1dl sokeria
½dl fariinisokeria
60g voita sulatettuna
2,5dl jauhoja
ripaus kanelia
vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
1/4dl maitoa
1/4dl kirsikkalikööriä
1dl kirsikanpaloja
75g (tummaa)suklaata rouhittuna

Vaahdota kananmunat ja sokerit. Sekoita kuivat aineet kulhossa, yhdistä maito ja likööri keskenään. Sekoita muna-sokerivaahtoon hieman jäähtynyt voisula, jonka jälkeen lisää taikinaan kuivat aineet vuorotellen maito-likööriseoksen kanssa. Sekoita lopuksi varovasti joukkoon kirsikanpalat sekä suklaarouhe. Paista 200 asteessa 18min.

Jäähtyneet muffarit kuorrutin kerma-rahkaseoksella (osan kermasta värjäsin vaaleanpunaiseksi).