tiistai 29. marraskuuta 2011

suklaakonvehdit tryffelitäytteellä.

Onpahan ollut taas taukoa. On tullut reissattua ja koettua taas niin paljon hyviä ja huonojakin asioita etten ole jaksanut keitellä oikein mitään. Ajattelimisen aihetta riittää asian jos toisenkin saralla, enkä ole saanut aikaiseksi kehitellä edes minkäänlaista joulukalenteria blogiin. Ehkä se tästä taas kun elämä alkaa rullaamaan normaaliin tahtiin..

Tällaisia konvehteja tein tässä joku päivä, kun harjoittelin suklaan temperointia. Konvehdit saivat täytteekseen appelsiiniliköörillä maustettua suklaatryffeliä.


suklaatryffeli
225g suklaata (itse käytin kaikki maito- & valkosuklaajämät joita kaapista löytyi, mutta ihan maun mukaan..)
3/4dl kuohukermaa
15ml cointreauta
25g suolatonta voita

Kiehauta voi ja kerma kasarissa varovasti koko ajan sekoittaen. Sulata joukkoon paloiteltu suklaa, sekoita joukkoon likööri. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia. Pyörittele tryffelistä palloja. Jos et halua käyttää tryffeliä konvehtien täytteenä, tryffelipallot voi pyöritellä esmes kookos- tai suklaahiutaleissa.

---

Suklaan temperoinnilla saadaan suklaa muutettua konvehtiin otolliseksi - temperointi parantaa suklaan suutuntumaa, ulkonäköä ja rakennetta. Temperoimaton suklaa esimerkiksi sulaa sormiin samantien, toisin kuin temperoitu suklaa.

Hyviä ohjeita suklaan temperointiin löytyy esmes Kinuskikissan sivuilta. (:

tumman suklaan temperoiminen
Sulata suklaa mikrossa välillä sekoittaen. Lämmitä suklaasula 48-50 asteiseksi. Sen jälkeen jäähdyttele suklaata esim. kylmässä vesihauteessa kunnes suklaan lämpötila on 27-28 astetta, jonka jälkeen suklaa tulee vielä lämmittää 31-32 asteiseksi (muutama sekunti mikrossa riitti ainakin minulla tähän..). Valuta/pursota konvehtivuoan pohjalle hieman suklaata, aseta tryffeli vuokaan ja valuta päälle vielä suklaata niin että muotti täyttyy. Heiluttele vuokaa jotta konvehtien pinta tasoittuu, lopuksi puhdista lastalla ylimääräinen suklaa konvehtivuoan pinnalta. Laita konvehdit jääkaappiin kovettumaan.

tiistai 15. marraskuuta 2011

falabella-pullat vai mitäneoli..

Pari viikkoa sitten eksyin taas Kontulaan, jotenkin sattumalta jouduin baariin ja baarin jälkeen hakemaan evästä paikallisesta kebusta. Rehupainotteinen ruokavalioni kebuvaihtoehdoksi jää yleensä vain pitsa, sillä Mikkelissä kebun falafel tarkoittaa samaa settiä kuin kävisin itse hakemassa kaupasta ranut ja pirkan falafelpullat, not cool, en hae. Tampereen ajoilta olen kuitenkin kovasti jäänyt kaipailemaan tätä kasvisherkkua, Kontulan versio ei ollut ihan yhtä täydellistä, mutta melkein kuitenkin.

Falafelin makuun jälleen päästyäni innostuin väsäilemään kasvispullia kotonakin. Kokeilin vähän eri ohjeella mitä yleensä ja hyviä tuli. Tällä ohjeella falafelit onnistuu myös älyttömän helposti, joten tämä ohje tulee varmaan olemaan käytössä vastasuudessakin. Pullien kanssa väsäsin hunajamarinoituja timjamiporkkanoita, herne-tuorejuustotahnaa sekä jogurttiminttu-kastikkeen + koko komeuden päälle vielä turaus valmista chilisoosia. Ae että!

Alunperin ohje on kopsattu tylysti Kotikokki-sivustolta, kiitos tästä Merihh. Mitäpä sitä hyvää ohjetta pahemmin muokkailemaan. Papujen yön yli liottaminen on reippaan tee-se-itse-kokin tunnusmerkkejä, tämä lyhytpinnainen kotihirmu antoi mukavuudenhalun vallata nuppinsa ja käytti niitä valmiita purkkipapuja. Idealismista viis, sille papujen liotukselle ja keittämisellä mulla ei vaan yksinkertaisesti riitä hermo, ei sitten millään.

falafel 40-50 pullaa
n. 500g kikherneitä
1 nippu persiljaa
1 punainen chilipalko
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1½dl seesaminsiemeniä
2tl leivinjauhetta
1rkl suolaa
mausteita (jeera, paprikajauhe, mustapippuri, curry, chilijauhe)
öljyä

Soseuta kikherneet tehosekoittimessa, sekoita joukkoon silputtu persilja, chili & sipuli sekä murskatut valkosipulinkynnet. Lisää joukkoon myös seesaminsiemet, leivinjauhe sekä suola ja mausteet. Jos uppopaistat pullat öljyssä ei öljyä tarvitse taikinaan lisätä. Itse paistoin falafelit uunissa 225 asteessa n. 20min, jolloin lisäsin öljyä taikinan joukkoon aika reilusti.

torstai 10. marraskuuta 2011

pidetään ruoka ja puheet erillään.

Tein tänään älyttömän hyvää falafelia uudella ohjeella, mutta en saanut vielä kirjoitettua siitä mitään. Postaustaukoa en pode, vaan olen pystyttänyt itselleni toisenkin blogin, hömpälle ja kaikelle muulle asialle maan ja taivaan välillä. Paitsi ruualle, koska tämä blogi on pyhitetty sitä varten. Ne muut lätinät yritän suodattaa jatkossa osoitteeseen:


Sieltä löytyvät nykyisin myös linkit seuraamiini blogeihin, jotka eivät kuitenkaan ole leivonta/käsityöblogeja. Pysyy tuo linkkiluettelo vähän selkeämpänä..