torstai 19. huhtikuuta 2012

potut uunipottuina.

Arkiruokien postaaminen on jäänyt blogissani vähemmälle. Nyt ajattelin kuitenkin tehdä muutoksen, sillä huomaan tuskailevani valitettavan usein kysymyksen "mitä taas tänään syötäisiin" kanssa. En ole mikään huippukokki ja tykkään tehdä yleensä aika yksinkertaista ruokaa. Olkoot nämä hyväksi toteamani arkiruokareseptit kuitenkin blogissani säilössä edes itselleni, jotta muistaisin palata niihin joskus toistekin.

Tässä yksi päivä teki mieli pitkästä aikaa uunipottuja, joten järjestin muutaman onnekkaan rosamundan uuniin. Sillä aikaa kun potut kypsyivät, valmistin niille nopean kasvistäytteen.


uunipotut kasvistäytteellä

4 rosamundaa

Töki pestyihin perunoihin reikiä haarukalla. Kääri potut folioon ja kypsennä 200 asteessa noin tunnin verran. Tee valmiiseen perunaan ristiviilto ja purista perunaa niin että se hieman aukeaa. Lusikoi päälle täyte ja avot.

täyte
2dl kermaviiliä
1dl turkkilaista jogurttia
1,5dl kalamata-oliiveja
1dl aurinkokuivattua tomaattia
1/4 punasipulia
½ suolakurkku
n. 10cm pala tuorekurkkua

sitruunamehua
sokeria
suolaa
sitruunapippuria
persiljasilppua
ruohosipulisilppua

Pilko kasvikset pieniksi (muista valuttaa ylimääräinen neste pois). Sekoita kermaviili ja turkkilainen jogurtti, lisää kasvikset ja mausta seos. Anna tekeytyä jääkaapissa kunnes perunat ovat valmiita.

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

suklaa-appelsiinikerroskakku.

Vietettiin pääsiäistä J:n sukulaisten kanssa. Menu oli marokkolainen, mutta sain itse päättää mitä teen jälkkäriksi. Ja mähän päädyin taas kakkuun, koska mulla ei ole mitään mielikuvaa sittä millasia jälkiruokia Marokossa syödään, (vai syödäänkö..). Kakku on myös helppo jälkkärivaihtoehto isolle porukalle.



Kerroskakku on ainakin omasta mielestä juhlavan olonen, mutta oikeesti tää kakku oli tosi vaivaton toteuttaa. Sellasia jälkkäreitä mä mielelläni teenkin. 

suklaa-appelsiinikerroskakku
brownies-kakku
125 g voita tai margariinia

75 g appelsiinikrokantti suklaata
2 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja


n. ½dl appelsiinimehua pohjan kostutukseen
Sulata kattilassa voi. Sulata varovasti joukkoon myös paloiteltu suklaa. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri. Sekoita kananmunat joukkoon yksitellen. Lisää lopuksi joukkoon myös jauhot. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. 15min.

Anna kakun jäähtyä ja siirrä se tarjoilualustalle. Kostuta pohja appelsiinimehulla. Mehu imeytyy kakkuun paremmin kun pistelet kakkupohjaan haarukalla reikiä ennen kostutusta. Pese tarvittaessa irtopohjavuoan reunarengas ja aseta se uudelleen kakun ympärille.

suklaa-appelsiinitäyte
2dl kermaa
150g maitosuklaata
100g appelsiinituorejuustoa
3 liivatetta
3cl cointreauta

Vaahdota kerma. Lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja lisää vaahdon joukkoon. Kiehauta likööri, sulata joukkoon liotetut liivatteet ja lisää liivateseos ohuena nauhana suklaavahhdon joukkoon. Kaada täyte browniespohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa väh. 3h ennen seuraavan täytteen lisäämistä. 

Valmista valkosuklaa-appelsiinitäyte samalla menetelmällä ja lisää se suklaatäytteen päälle:

appelsiini-valkosuklaatäyte
2dl kermaa
130g valkosuklaata
100g appelsiinituorejuustoa
3 liivatetta
3cl cointreauta


Kakun kanssa maistui Achel Bruin trappist-olut.

maanantai 9. huhtikuuta 2012

porkkanaleivokset.

Tuli tossa jokunen päivä sitten yllättävä leivontahimo. En halunnut tehdä mitään monimutkaista joten päädyin porkkanaleivoksiin. Opasteita ja inspiraatiota antoivat Kotihippi & Leipuri. Tein 37cm x 25cm kokoiseen vuokaan, tämän kokonen taikina passaa siis normipiirakkavuokaan myöskin.


porkkanaleivokset
4dl porkkanaraastetta
1dl öljyä
2 kananmunaa
0,5dl mantelirouhetta
0,5dl kookoshiutaleita
2,5dl jauhoja
2dl sokeria
½ prk ananasmurskaa
1tl leivinjauhetta
½tl soodaa
kanelia
inkivääriä
pomeranssinkuorta
kardemummaa
½ appelsiinin mehu
1 appelsiinin kuoriraaste

kuorrute
300g philadelphiaa
tomusokeria
½ appelsiinin mehu

Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita keskenään kananmunat ja öljy. Yhdistä kuivat aineet ja lisää vähän kerrallaan öljyseoksen joukkoon. Lisää lopuksi joukkoon porkkanaraaste ja appelsiinimehu sekä -kuoriraaste. Paista n. 1h 175 asteessa.

Notkista tuorejuusto, mausta sokerilla ja appelsiinimehulla. Levitä jäähtyneen porkkanakakun päälle. Leikkaa annospaloiksi.