perjantai 28. syyskuuta 2012

synttärikakkuja.

Viime viikolla syntämäpäiviään vietti Juho, kun taas tällä viikolla matkasimme Punkalaitumelle juhlimaan mummoni 95-vuotissyntymäpäiviä. Tässä on vähän kakkukuvia kumpaisistakin juhlista.

Minulle oli jäänyt kaapin perukoille pyörimään mustaa marsipaania, josta ajattelin toteuttaa Juholle Bad Religion aiheisen synttärikaakun. Eipä tuo marsipaanin käsittely vain tunnu vieläkään oikein luonnistuvan, vaikka yritys olikin kova. Täytteeksi tein karpalo-vaniljatäytteen uudesta creme bonjour karpalotuorejuustosta inspiroituneena. 


Tämän kolmen kananmunan kakun tein pieneen halk. 18cm vuokaan. Kaikki tämän postauksen täytekakut gluteenitonta lukuunottamatta on tehty samalla kaavalla:


3-6 kananmunaa
saman verran sokeria
saman verran jauhoja
1tl leivinjauhetta
(voita/margariinia + korppujauhoja vuokaan)

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Siivilöi ja kääntele varovasti joukkoon leivinjauhe+vehnäjauhot. Kaada taikina voideltuun+korppujauhotettuun vuokaan, paista 200 asteessa 20-40min kakun koosta riippuen. Tarkista kakun kypsyys esmes. cocktailtikulla.


karpalotäyte yhteen kakkuun
1pkt (200g) karpalotuorejuustoa
2dl kermaa vaahdotettuna
1prk (120g) vaniljavanukasta
sokeria + vaniljasokeria maun mukaan

jos haluat hyydyttää täytteen, tarvitset myös
tilkan karpalomehua + 3 liivatetta

Kakun kostutin karpalomehulla + sipaisin kerrosten väliin karpalo-mustikkahilloa.


Mummun syntymäpäiville tein perinteisempiä hedelmä-kermakakkuja. Tein yhden 6 ja yhden 5 munan kakun, sekä yhden 4 munan gluteenittoman+laktoosittoman kakun. Välissä on simppelisti mansikkahilloa, rahka-kermavaahtoa ja vähän sitä sun tätä hetelmää.

Koristeeksi laitoin hetelmiä sekä omista mustaherukkapensaista nypittyjä & puhdistettuja lehtiä.


gluteeniton kakkupohja
4 kananmunaa
2dl sokeria
1dl gluteenitonta jauhoseosta
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
(vuoan "jauhotukseen" voi käyttää esim. kuorittuja seesaminsiemeniä, itse vuorasin vuoan leivinpaperilla)

Vaahdota kananmunat ja sokeri, siivilöi ja kääntele joukkoon kuivat aineet. Kaada taikina vuokaan, paista 175 asteessa noin 40min.



Lisäksi tein parit voileipäkakut, toiseen kinkkutäytteen, toiseen savulohitäytteen. Tuota kalakakkua olisin voinut syödä loputtomasti, savulohi-voileipäkakku on vaan aina niiiin hyvää.

Voileipäkakkuihin käytin monivilja- sekä vehnäpaahtoleipää. Kummassakin kakussa on kolme neljän leivän kerrosta, yhteensä siis 12 leipäviipaletta per kaakku.

savulohitäyte
200g savulohi-piparjuurituorejuustoa
200g kermaviiliä
n. 200g savulohta
½ suolakurkku
n. 10cm pätkä tuorekurkkua
1/4 punasipuli
½ nippua tilliä
1rkl pestoa
1-2rkl sinappia
mozzarellajuustoraastetta

kinkkutäyte
n. 200g saunapalvikinkkua
200g yrttituorejuustoa
200g kermaviiliä
½ suolakurkku
½-1 paprika
1/4 punasipuli
1rkl pestoa
1-2rkl sinappia
mozzarellajuustoraastetta

Yhden kakun kuorrutukseen käytin lisäksi 200g tuorejuustoa+100g kermaviiliä. Koristeina kinkkurullia/katkarapuja, yrttejä ja erilaisia kasviksia.

tiistai 18. syyskuuta 2012

sekametelimuffarit.

Leipomisvimma oli tänään kova, mutten oikein meinannut keksiä mitään kivaa leivottavaa. Tylsyyksissäni päädyin sitten muffinsseihin. Halusin käyttää kuorrutteessa nyt sitä Violan uutta mangotuorejuustoa, itse muffinssitaikinaan laitoin mustaherukoita, ihan vaan sillä perusteella että ainakin juomissa mustaherukka ja mango toimii mun mielestä ihan loistavasti yhdessä. Ängin sitten vielä valkosuklaatakin taikinaan, koska valkosuklaa on hyvää ja koska ajattelin suklaan tasottavan vähän herukoiden hapokkuutta.

Tykkäsin varsinkin tuosta mangotuorejuustosta kovasti, voisi siitä joskus kehitellä jotain vähän erikoisempaakin. Mutta eipä siinä, kyllä näistäkin hyviä tuli.


n. 12 pienehköä mustaherukka-valkosuklaamuffinssia mangokuorrutteella 

2 kananmunaa
1½dl sokeria
60g voita sulatettuna
2½dl jauhoja
1tl leivinjauhetta
½dl mangolikööriä, -mehua tai maitoa
n. 2dl mustaherukoita (jos jäisiä, sekoita marjojen joukkoon 1rkl perunajauhoja)
n. 75g valkosuklaata rouhittuna

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sulatettu (hieman jäähtynyt) rasva. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinan joukkoon vuoroin liköörin/mehun/maidon kanssa. Lisää valkosuklaarouhe ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääntele lopuksi mustaherukat varovasti joukkoon.

Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa 15-20min.

kermaa
mangotuorejuustoa (viola)
sokeria

Vaahdota kerma, yhdistä notkistetun tuorejuuston kanssa. Mausta sotku maun mukaan sokerilla. Kuorruta muffinssit jäähtyneinä.


värjäsin osan kuorrutteesta pastavärillä vaaleanpunaiseksi, osan violetiksi ja osan jätin värjäämättä. lusikoin eri väriset kuorrutteet lusikallinen kerrallaan pursotinpussiin. siinä niitä nyt sitten on vähän kaikkia samassa muffinssissa.

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

chai latte.

Chai latte oli minulle ihan uusi tuttavuus, vaikka monessa blogissa sitä onkin hehkuteltu jo aikoja sitten. Ryypiskelen kyllä teetä silloin tällöin, mutta olen enemmänkin kahvi-ihmisiä. Tässä erään päivän kahvilareissulla erehdyin kuitenkin maistamaan (voin kertoa, kylläkin kahviksi luulemaani) chai lattea ja ihastuin totaalisesti. Tätä kotiinkin nyt ja heti, samantein!

Kuulopuheiden perusteella päädyin Indiskan chai-teehen, sitä kun oltiin kehuttu kovasti. Em. teesekoitusta voi toki ostaa myös ihan normikaupoista, käsittääkseni ainakin Pirkka valmistaa chai-teetä. Tai sitten oman teesekoituksensa voi sotkea itse: tarvitse mustaa teetä ja mausteita, kuten neilikkaa, kanelia, inkivääriä, (pippuria) ja kardemummaa. Ja maitoa (vaahtoutumisominaisuuksiltaan parasta on rasvaton maito), sekä tummaa sokeria tai hunajaa, koska teen on tarkoitus olla makeaa.

Chai-teen myötä innostuin teestä. Yhdessä uusimmista työpaikoistani opin sen, että eri teelaadut vaativat eri haudutusajan ja lämpötilan taatakseen parhaimman makunautinnon. Se normaalisti käytetty kiehuva vesi ei välttämättä olekaan paras vaihtoehto, vaan saattaa muuttaa teen maun kitkeräksi. Jossain kilometrien mittaisen ostoslistani jatkeena onkin siis vedenkeitin, josta löytyy veden lämpötilan säätömahdollisuus. 

kylmiin ja koleisiin syysiltoihin lasillinen kuumaa juomaherkkua, nam < 3

chai latte
1/3 chai-teetä
2/3 kuumaa maitoa (vaahdotettuna)
(ruoko/fariini)sokeria/hunajaa/makusiirappia (itse käytin moninin kanelisiirappia)
(kanelia & kaakao-chilijauhetta pinnalle)

Hauduta tee kuumassa vedessä. Lisää siivilöity tee sekä sokeri/hunaja lasiin, lisää kuumennettu maito, sekoita. Lusikoi päälle maitovaahtoa, mausta kanelilla ja kaakao-chilijauheella.

maanantai 10. syyskuuta 2012

cookie pops.

Pieniä ja söpöjä cake popseja tuli leivottua jo aiemmin, tällä kertaa tein sokerihimoissani cookie popseja. Aikalailla samaa settiä nämäkin ovat, paitsi helpompia valmistaa. Ja ihan ällöhyviä (ihan niinkuin tuolla sokerin/suklaan/keksin määrällä voisi saada jotain pahanmakuista aikaan..). Tein popsit minttudominoista, Pirkan minttusuklaarakeista sekä vaniljarahkavalmisteesta. Mansikkadomino-valkosuklaa yhdistelmä toimii kuulemma myös hyvin. Mango-/sitruuna-/appelsiinituorejuusto mixattuna normi- tai mansikkadominoihin kävi myös mielessä ennen kuin päädyin minttusuklaavariaatioon. Enivei - tyyli on vapaa ja mielikuvitus rajana.


1 pötkö (175g) minttudominokeksejä
100g minttusuklaarakeita
200g Sunnuntai vaniljarahkavalmistetta (100g olisi varmasti riittänyt, mutta en tiennyt mihin muualle olisin tähän hätään tuota valmistetta käyttänyt, joten täräytin näihin koko purkin..)
200g maitosuklaata

nonparelleja, pähkinärouhetta, kookoshiutaleita, kaakaojauhetta yms. koristeluun, suolakiteitä makua antamaan

Murskaa keksit ja suklaarakeet esmes. blenderissä, sekoita joukkoon rahkavalmiste. Pyöritte massasta pieniä palloja. Laita valmiit pallot jääkaappiin/pakkaseen kylmettymään hetkeksi, näin keksipalloja on helpompi käsitellä.

Sulata suklaa, pyörittele keksipallot suklaassa. Nosta varovasti popsit suklaasta haarukalla, valuta ylimääräinen suklaa pois, siirrä popsit leivinpaperilla vuoratulle alustalle, koristele ja nosta pellerot jääkaappiin jähmettymään.

kurpitsarisotto.

Olen ihmisenä vähän sellainen joko-tai-tyyppi. Sama pätee ruoan kanssa - kun tykästyn johonkin, en sitten mitään muuta halua syödäkään. Tämän hetken suosikki on risotto. Olen toki pitänyt risotosta aiemminkin, mutta nyt olen hurahtanut siihen täysin. Ja risottoa onkin syöty paljon viime aikoina. Olen tehnyt tomaattirisottoa, erilaisia sienirisottoja, "mitä kaapista sattuu löytymään"-risottoja. Postauksen arvoinen ja ajankohtaan sopiva on kuitenkin kurpitsarisotto, jota tein yli jääneestä, puolikkaasta spagettikurpitsasta. Toki jokin muukin kurpitsa käy risottotarpeiksi oikein hyvin.

(Oikea risottohan saa oman säväyksensä kuivasta valkoviinistä, mutta koska sitä ei aina satu kotona olemaan, korvaan viinin silloin tällöin kuivalla omenasiiderillä. En koe risoton maun kärsivän tästä juurikaan, toisaalta, saatan myös lorauttaa risottooni tilkan kermaa tai käyttää juustoraastepussin jämät jos siltä tuntuu. Italialaiselle tämä varmaan olisi jo iso kauhistus ja ehdoton no-no risotonvalmistuksessa, mutta jokainen tavallaan. Ruuanlaiton ei minusta tarvitse aina olla niin vakavaa..)

kurpitsarisotto
½ kurpitsa
1-2 sipulia silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 3dl risottoriisiä
oliiviöljyä
n. 2dl valkoviiniä
n. 1l kasvislientä
suolaa
tuoretta timjamia
mausteita (paprikajauhe, mustapippuri, cayennepippuri, curry, kuivattu salvia)
voita
n. 100g parmesaania raastettuna
(kermaa)

Kuullota sipuleita oliiviöljyssä, lisää riisi sekä mausteet (paitsi suola ja yrtit). Sekoittele hetken aikaa ja lisää sitten joukkoon valkoviini. Hämmennä, kunnes viini on imeytynyt. Lisää joukkoon esikypsennetty kurpitsa paloina/koverrettuna, sekä kasvislientä vähän kerrallaan. Lisää kasvislientä pikku hiljaa kunnes riisi on al dente, eli kypsää, mutta tuntuu vielä hampaissa (jos käytät kermaa, lisää se kypsennyksen loppuvaiheessa). Kasvislientä jää joskus yli, siksi määrä on viitteellinen. Mausta risotto voilla, suolalla, yrteillä & parmesaanilla. Tarjoile heti.

risotton kanssa paistettiin porkkanakiekkoja sekä kiinankaalia.

perjantai 7. syyskuuta 2012

kurpitsakeitto.

Vaikka ruokavalioni onkin ollut vegepainotteista jo vuosia, ja vaikka kokeilen mielelläni uusia ruokia ja raaka-aineita, löydän itseni kuitenkin aika ajoin kaupan hevi-osastolta ihmettelemästä. Tänään ihmettelyn aihetta tuotti kurpitsa. Olin kotona päättänyt, että syön tänään kurpitsakeittoa. Kaupasta löytyikin iso kasa kurpitsoita - kaikki erilaisia, kaikille sama nimihinnoittelu. Muistin lukeneeni, että "halloweenkurpitsasta" tehdään perinteisesti pikkelssiä, kun taas myskikurpitsa on maultaan monen suosiossa. Valitsin siis kurpitsapinosta omasta muististani eniten myskikurpitsaa muistuttavan mötikän ja vein sen kotiin. Halkaistuani kurpitsan jouduin kuitenkin toteamaan, että eipä tämä myskikurpitsa taida olla. Google.

Kurpitsoista löytyi harmittavan vähän tietoa. Sain kuitenkin selvitettyä, että ostamani kurpitsa olikin spagettikurpitsa. Siemeniä ei kuulemma käytetä (miksi ei?), joten kaavin ne pois ja jätin käyttämättä. Harmittelin asiaa jälkeenpäin, koska siemenet olivat ulkonältään ihan samanlaisia kuin kurpitsansiemenet nyt muutenkin ovat. Miksi ne olisivat maultaan olleet yhtään erilaisia tai käyttökelvottomia, en tiedä.

Spagettikurpitsan malto oli kova, ja koska kurpitsa oli verrattaen suuri, leikkasin sen neljään osaan, leikkauspintaan suolaa ja pippuria ja täräytin palat kuorineen päivineen uuniin. Paistoin kurpitsoja ehkä 20-30min, jonka jälkeen koversin hedelmälihan irti ja käytin keittoon. (½ kurpitsasta oli minulle keittotarpeiksi ihan riittävästi, joten kehittelen huomenna jäljelle jääneestä puolikkaasta ehkä jotain muuta..).

pinnalle pirskottelin oliiviöljyä ja paahdoin ruisleipä-krutonkeja.

kurpitsakeitto
½ esikypsennetty spagettikurpitsa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
n. 2dl vettä
(loraus jaloviinaa)
1dl kermaa
kasvisfondia
paprikajauhetta
1rkl sokeria
mustapippuria
suolaa
muskottipähkinää

Pilko sipulit ja valkosipulit, kuullota öljyssä, mausta paprikalla, mustapippurilla ja sokerilla. Lisää paahdettu kurpitsa, jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää vesi, fondi, jallu ja muskottipähkinä. Anna hautua noin 15min. Soseuta (lisää tarvittaessa vettä). Sekoita joukkoon kerma, kiehauta. Mausta keitto suolalla.

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

helpot ranskanpastilli-cookiet.

En ole innostunut viime aikoina leipomisesta, enkä juuri mistään muustakaan. Keittiöduunit loppuivat viime viikkoon, ja minulla on nyt tavallista enemmän vapaa-aikaa. Yritän keksiä itselleni koko ajan jotain pientä tekemistä, koska poden huonoa omatuntoa jos makaan vain tyhjäntoimittajana sohvalla. Lähinnä olen vain siivoillut ja kierrellyt kaupungilla. Tänään leivoin kuitenkin näitä superhelppoja pikkuleipiä, joihin alunperin törmäsin Kaakao kermavaahdolla-blogissa.


ranskanpastilli-cookies
100g voita pehmitettynä
1dl sokeria
1 kananmuna
1dl ruokokidesokeria
1tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
n. 3dl vehnäjauhoja (korvaa halutessasi ½dl kaakaojauhoilla)
ranskanpastilleja (tai mitä mieleen juolahtaa; suklaapaloja, pähkinöitä..)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Murskaa joukkoon pussillinen ranskanpastilleja. Pyörittele taikinasta 2-3 tankoa ja laita ne hetkeksi jääkaappiin kovettumaan. Leikkaa tangoista about sormenpaksuisia paloja. Paista 200 asteessa noin 10min.

Huom. taikinaa voi myös pakastaa, järjestyy sitten yllätysvieraillekin nopeasti valmistuva leivonnainen.