maanantai 28. tammikuuta 2013

sitruunainen mustikkajuustokakku.

Tänään teki mieli juustokakkua. Suunnitelin aluksi liivatteella hyydytettyä kakkua, mutta päädyinkin sitten tällaiseen kypsennettyyn versioon. Tämä kakku on oikeastaan ihan samaa sarjaa maultaan ja ulkonäöltään kuin joskus aiemmin leipomani mustikka-rahkakakkukin. Kakku maistuu minusta mustikkapiirakalle, jossa on vaan överipaljon täytettä. Eli siis herkulliselle! Kakku on parhaimmillaan jääkaappikylmänä.

Käytin tuorejuustona Violan sitruunatuorejuustoa. Ensi kerralla lisäisin kakkuun vielä sitruunan kuoriraastetta, jotta sitruunan maku tulisi voimakkaammin esiin. Tätä kakkua pitää kokeilla myös muista marjoista ja hedelmistä valmistettuna!


sitruunainen mustikkajuustokakku

POHJA:
150g voita
½dl sokeria
1 kananmuna
3dl jauhoja
1rkl kylmää vettä

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Sekoita joukkoon kananmuna. Lisää jauhot ja vesi, sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele jauhotetuin käsin leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk. 24cm) pohjalle ja reunoille.  Laita vuoka jääkaappiin, jotta reunat hieman jähmettyvät.

TÄYTE:
500g maitorahkaa
200g sitruunatuorejuustoa
3 kananmunaa
2dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
loraus sitruunamehua
(sitruunan kuoriraastetta)

n. 250g mustikoita + 2rkl perunajauhoja

Notkista tuorejuusto, lisää täytteen muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Pyöräytä (jäiset) mustikat perunajauhoissa, jotta marjat eivät värjäisi taikinaa niin paljon. Sekoita mustikat täytteen joukkoon, kaada täyte vuokaan. Paista 175 asteessa tunti. Jäähdytä kakku ennen tarjoilua.

Parhaimmillaan kakku on parin päivän säilytyksen jälkeen. Meillä kakku ei valitettavasti tule säilymään niin pitkään.

esillepano ja kattaus oli taas sarjassa: vain me kaksi.

sunnuntai 27. tammikuuta 2013

sunnuntain blinit.

Tämän blogin puolella ollaan vietetty hiljaiseloa pitkään, koska syksyllä minua ja J:tä kohdannut iloinen, mullistava elämänmuutos on kääntänyt ajatukset tulevaan. Leipominen onkin nyt jäänyt vähemmälle kun olen hössöttänyt ihan muista asioista. Silloinkin kun olen jotain jaksanut leipoa, ei kiinnostus ole riittänyt niin pitkälle että olisin saanut postailtua keitoksiani tänne blogiin.


Ehkä pieni tauko on kuitenkin tehnyt hyvää. Sain joululahjaksi ihanan Kitchen Aid-monitoimikoneen, jolla onkin tullut pyöräyteltyä leipätaikinaa harva se päivä. Viikko sitten innostuin pyöräyttämään toffee cookie popseja, muutama päivä takaperin tein porkkanakakun. Tänään puolestaan paistettiin sunnuntain kunniaksi vino pino blinejä. 

Blinit ovat minulle suhteellisen uusi tuttavuus, enkä ole niitä itse ennen tehnytkään. Taikinan aloitin eilen illalla ja annoin tekeytyä yön yli jääkaapissa. Blinipannua meillä ei (muistaakseni?) ole, joten paistoin pieniä blinejä ihan vaan normipannulla. Koska en halunnut häärätä vähän väliä keittiössä, paistoin koko taikinan kerralla ja siirsin valmiit blinit uuniin n. 50 asteeseen niin että ne pysyivät lämpimänä koko ruokailun ajan.

Ohje on Myllyn Paras-sivustolta. Ainoa muutos minkä tein, oli kuivahiivan käyttö (sekoitin puoli pussia kuivahiivaa kylmään maustamattomaan jogurttiin). Blinien kanssa meillä oli mätiä, kylmäsavulohta, smetanaa, suolakurkkuja, hunajaa, raputartaria ja punasipulia.

blinit n. 10kpl
4dl maustamatonta jogurttia
½pss kuivahiivaa
2½dl tattarijauhoja
1tl sokeria

Sekoita tasaiseksi, anna taikinan tekeytyä jääkaapissa yön yli.

1½dl kuumaa maitoa
suolaa
1rkl voisulaa
1 kananmunan keltuainen
1 kananmunan  valkuainen vaahdotettuna

Sekoita taikinajuureen loput ainekset (lisää vaahdotettu valkuainen viimeisenä juuri ennen paistoa). Paista pannulla voissa, miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä. Tarjoa kuumana.

perhe koolla pöydän äärellä.