maanantai 25. maaliskuuta 2013

pasha.

Joka pääsiäinen suunnittelen valmistavani ihanaa pashaa. Tasaisesti joka pääsiäinen asia onkin sitten jäänyt siihen suunnitteluvaiheeseen, korkeintaan käyn ostamassa sellaisen pienen valmispashapurkin kaupasta ja herkuttelen sitten sillä. Tänä vuonna tein vihdoinkin poikkeuksen. Astetta raskaampi herkku ei vaan voi olla pahaa :D Valmistuskaan ei ole ollenkaan vaikeaa, tosin aikaa perinteisen pashan valmistus vie.  


2dl kermaa
250g maitorahkaa
100g voita
1 kananmunankeltuainen
1½dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
½ sitruunan mehu & raastettu kuori
n. 1/4 appelsiinin mehu & raastettu kuori
+ appelsiinin hedelmäliha pienittynä pashan joukkoon
maun mukaan pashan joukkoon voi lisätä esim. rusinoita, mantelirouhetta, kuivattuja karpaloita tai hedelmäpaloja n. ½dl kutakin

Vaahdota kerma, sekoita joukkoon maitorahka. Vaahdota toisessa kulhossa voi ja sokerit. Lisää voi-sokeriseoksen joukkoon keltuainen, sekoita hyvin. Lisää myös sitruunan ja appelsiinin kuoriraasteet sekä mehut. Yhdistä voi-sokeriseos sekä rahkakermavaahto. Lisää haluamasi sattumat, sekoita. Kaada pashatäyte kostealla sideharsolla vuorattuun siivilään, taittele harso pashan päälle ja valuta jääkaapissa seuraavaan päivään. Pashan voi toki valuttaa vaikkapa suodatinpussilla vuoratussa kahvinsuodattimessa.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

valkosuklaa-sitrusjuustokakku.

Aina on hyvä syy leipoa kakku. Tällä kertaa se syy oli kevät ja muuttomme uuteen asuntoon. Keväisissä tunnelmissa syntyi ihanan raikkaanmakuinen, valkosuklaalla maustettu sitrusjuustokakku.


pohja
170g digestive-keksejä (tai muita keksejä, esim. domino)
75g voita sulatettuna

Murskaa keksit ja yhdistä voisulan kanssa. Painele keksimuruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk. n. 24cm) pohjalle.

täyte
2,5dl kermaa
200g appelsiinituorejuustoa
1 sitruunan raastettu kuori
sokeria
vaniljasokeria
100g valkosuklaata
½ sitruunan mehu
4 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma, lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste sekä sulatettu valkosuklaa. Lisää sokeria sekä vaniljasokeria makusi mukaan. Kiehauta sitruunan mehu, sulata liotetut liivatelehdet mehutilkan joukkoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon, sekoita hyvin. Tarkista vielä täytteen maku, lisää tarvittaessa sokeria. Kaada täyte vuokaan, hyydytä kakkua kylmässä ainakin pari tuntia ennen kiilteen lisäämistä.

kiille
3dl appelsiinimehua
3 liivatelehteä

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä vähintään 10min. Kiehauta tilkka appelsiinimehua, sulata liivatelehdet kuumaan mehutilkkaan. Lisää loput mehusta, sekoittele hetki ja valuta liivate-mehuseos varovasti hyytyneen juustokakun pinnalle. Hyydytä jääkaapissa vielä ainakin tunti, tai kunnes kiille on kokonaan hyytynyt.

Kakun koristelin valkosuklaalla sekä mandariinilohkoilla.

naan-leipä.

J:n täti mainitsi tässä yksi päivä innostuneensa kokkaamaan intialaista ruokaa. Mausteinen ruoka ei ole raskausaikana oikein maistunut, mutta intialaisesta itsekin inspiroituneena päätin kokeilla naan-leivän valmistusta. Leivät oli helppo tehdä ja niistä tuli hyviä. Ohjeen löysin Belle Baie-blogista.



naan-leivät n. 9kpl
2dl maitoa
½pss kuivahiivaa (tai 25g tuorehiivaa)
1 kananmuna
2tl sokeria
suolaa
2rkl öljyä
½dl maustamatonta jogurttia (käytin venäläistä jogurttia, se on rasvaista ja sopii siis ruoanvalmistukseen hyvin)
1tl leivinjauhetta
6dl vehnäjauhoja

voisulaa leipien voiteluun

Liota hiiva lämmitettyyn maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kananmuna sekä jogurtti. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinan joukkoon vähitellen. Vaivaa taikinaa tovi. Kohota taikinaa vähintään tunti.

Muotoile kohonneesta taikinasta jauhotetulla alustalla pötkö. Leikkaa taikinapötköstä noin 9 palaa. Kaulitse palat litteiksi ja anna leipäpalojen kohota vielä hetki pellin päällä. Voitele leivät voisulalla. Paista 250 asteessa n. 6min, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Nauti heti.

Leipien kanssa tein kurkkuraitaa, johon minulla ei valitettavasti ole sen tarkempaa ohjetta. Raitaan tuli maustamatonta jogurttia, raastettua kurkkua / sipulisilppua (valutettuna), murskattu valkosipulinkynsi, mustapippuria, suolaa sekä minttua, sitruunamehua ja hunajaa.