keskiviikko 28. marraskuuta 2012

lihapiirakat.

J oli jo useampana päivänä haaveillut itetehdyistä lihiksistä, ja eilen sain sellaisia sitten pyöräytettyä. Aiemmin olenkin leiponut lihapiirakoita vain rahka-, peruna- ja ihan perus voitaikinaan. Lihikset olivat kuulemma satakertaa parempia kuin kaupan, eli kai näitä uskaltaa tehdä toistekin. Alunperin oli tarkoitus toteuttaa nämä myös kasvis- ja makealla täytteellä, mutta flunssa vei lopulta voimat niin pahasti että tyydyin tyrkkäämään puolet taikinasta pakastimeen myöhempää käyttöä varten.


lihapiirakat

taikina
5dl maitoa
1pss kuivahiivaa (tai 50g tuorehiivaa)
suolaa
ripaus sokeria
12dl jauhoja
100g voita

täyte
2½dl puuroriisiä keitettynä
400g jauhelihaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
mausteita (suola, pippuri, paprikajauhe jne.)
3 kananmunaa keitettynä

öljyä uppopaistamiseen

Liota hiiva, sokeri ja suola lämmitettyyn maitoon. Alusta joukkoon jauhot. Lisää joukkoon pehmeä rasva ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä väh. puoli tuntia.

Keitä kananmunat sekä riisi kypsiksi. Pilko valkosipuli ja sipuli, paista pannulla yhdessä jauhelihan kanssa. Mausta jauheliha oman makusi mukaan. Valuta kypsä riisi, sekoita joukkoon pieneksi pilkotut kananmunat sekä valmis jauheliha-sipuliseos. Tarkista vielä seoksen maku, ja lisää mausteita tarvittaessa.

Kauli kohonnut taikina levyksi, ei liian ohueksi, ainakin 0,5cm paksuiseksi. Ota taikinasta pyöreällä muotilla paloja (itse käytin tähän tarkoitukseen syvää lautasta/kulhoa). Laita taikinaympyrän toiselle puolikkaalle täytettä ja käännä toinen puoli piirakan kanneksi. Nipistä reunat hyvin yhteen. Anna täytettyjen piirakoiden kohota vielä hetken aikaa.

Kuumenna öljy n. 180 asteiseksi ja paista piirakat kummaltakin puolelta kullanruskeiksi. Valuta lihikset leivin- tai talouspaperin päällä. Itselläni ei ollut käytössä lämpömittaria, mutta sopivan paistolämpötilan voi testata vaikkapa pienellä taikinanpalalla.

4 kommenttia:

  1. NAM,noita minäkin joskus tein kotona,kun pojat oli pieniä :)) t.anoppi

    VastaaPoista
  2. (: pelkäsin että taikina menee rikki ja täyte valuu piirakoista ulos, mutta näiden tekeminen olikin ylllättävän helppoa. pitää varmaan sulatella se loppu taikina tässä joku päivä, uppopaistorasvakin siivilöin talteen.

    VastaaPoista