perjantai 10. kesäkuuta 2011

raparperi-mansikkabrita & vattumojito.

Pitänee tunnustaa: vielä kuukausi sitten en ollut koskaan syönyt britakakkua. Voin varmaan tässä samalla tunnustaa etten ole koskaan syönyt perinteistä voileipäkakkuakaan, mutta niitä olen sentään tehnyt vieläpä ihan hyvällä menestyksellä. Mutta britaa en ole tehnyt ollenkaan.

Muutos asiaan tuli kuitenkin veljen ylppärivkloppuna, kun kävin juhlimassa myös lapsuudenkaverini Sussun valmistujaisia. Ja sain britakakkua. Ja se oli kovin hyvää. Ja mietin miten typerä olen ollut, kun en ole britaa koskaan tehnyt ihan vain sen takia että joka ikisessä taloudessa jossa olen tähän mennessä asunut, on aina ollut joku joka ei välitä marengista (ja ei, se en ole ollut minä). Perkele sentään mitä olen tässä harvinaisessa epäitsekkyydenpuuskassani menettänyt! Onneksi asian voi nyt korjata.

Raparperiakin sain taas lisää, hieno juttu! Keitin raparperista kiisselin ja lisäsin sitä perinteisen kermavaahdon ja mansikoiden seuraksi kakun väliin.


brita-kakku

pohja
100g voita
1dl sokeria
2 keltuaista
1dl maitoa
1½dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

Huom. jos huomaat jääkaapissasi viruneen maidon tuoksahtavan hieman epäilyttävältä ja koostumuksen muistuttavan jotain muuta kuin nestettä, voit käyttää vaikkapa darrapäivän varalle jemmaamaasi omenatuoremehua maidon sijaan.

marenki
2 valkuaista
1½dl sokeria
vaniljasokeria
(mantelilastuja)

täytteeksi rahkakermaa, mansikoita ja raparperikiisseliä

Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita joukkoon keltuaiset sekä jauho-leivinjauheseos vuorotellen maidon (tai sen mehun..) kanssa. Levitä taikina hyvin öljytylle leivinpaperille uunipellille. Taikinaa tulee aika ohut kerros mutta se riittää kyllä.

Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja levitä marenki pohjan päälle. Ripottele pintaan mantelilastuja. Paista 170 asteessa n. 20-25min kunnes pohja on kypsä ja marenki saanut kauniin värin. Itse paistoin n. 15min uunin alatasolla, jonka jälkeen loput kymmenisen minuuttia uunin keskitasolla.

Leikkaa kakkulevy jäähtyneenä osiin, irrota levy leivinpaperinsta varovasti veitsellä tai lastalla. Nosta pohjalevy tarjoiluvadille ja kokoa kakku laittamalla täytteeksi raparperikiisseliä, rahkakermavaahtoa ja mansikanpaloja

Ajatuksena oli leikata kakkulevy kahteen osaan ja tehdä vain yksi täytekerros.. kunnes tajusin ettei mulla ole mitään sellaista tarjoilualustaa johon niin pitkän kakun voisi laittaa. Siispä kakkulevy jaettiinkin neljään osaan, saatiinpahan pieni mutta korkeampi kakku.


Graanin Alkon valikoimasta on poistumassa Bacardi Razz ja ajattelin ostaa yhden vikoista pulloista kotiin kokeiltavaksi. Mojiton ystävänä päädyin sitten tekemään vadelmamojitoa josta tuli tosi hyvää vaikka ammattivälineistöä ei kotona ollutkaan. Jääpalat puristeltiin jääpalapussista käsin, sooda korvattiin vichyllä ja murskaimena toimi jäätelökauha.

amatöörin vattumojito
n. 4cl Bacardi Razz
3 limelohkoa
muutama pakastevadelma
n. 10 mintunlehteä
2tl sokeria
soodavettä tai sitä vissyä..
jäitä

Laita rommi, limet, vadelmat ja sokeri lasiin, murskaa niin että limelohkoista irtoaa mehu. Lisää mintunlehdet ja painele niin että mintuista irtoaa makua. Täytä lasi jäillä, kaada sekaan sooda, sekoita hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti