sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

lakritsi-sitruuna-juustokakku part. 2

kuva by Teemu Salminen

Viikko sitten juhlittiin Joonatanin rippijuhlia, joihin sain tehtäväkseni leipoa kakun. Blogin aloittamisen parhaita puolia ovat ehdottomasti sitä seuranneet kakkuprokkikset :> .. Yksityiskohtaisia kakkutoiveita ei irronnut, joten päädyin taas lakritsi-sitruunakakkuun (se kun sai kehuja aikaisemmassa sukutapaamisessa..).

Ihan samanlaista kakkua en kuitenkaan halunnut tehdä, joten tein juustokakun kerroksittain. Digestive-pohjan päällä on lakritsikerros, keskellä sitruunajuustokakkua ja päälimmäisenä sitruuna-limemehusta tehty kiille. Minun tekemän kakun lisäksi juhlissa tarjottiin myös toista juustokakkua, minttusuklaa-päärynäkakkua sekä kerma-mansikkakakkua. Ja tietysti jos jonkinmoista muuta herkkua. Ei, en koskaan mene juhliin syömään. Pois se minusta.

kuva by Jani Korhonen


pohja
80g voita sulatettuna
180g (digestive)keksejä

Vuoraa halk. n. 24cm irtopohjavuoan pohja (ja reunat) leivinpaperilla. Sekoita keksimurska ja voisula keskenään, painele vuoan pohjalle.

täyte
2,5dl kermaa
2 kananmunanvalkuaista
400g maustamatonta tuorejuustoa
6 liivatelehteä
½ sitruunan mehu & raastettu kuori
n. 1dl lakritsikastiketta
sokeria
vaniljasokeria
(keltaista elintarvikeväriä)

Laita 3 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma ja valkuaiset erillisissä kulhoissa. Yhdistä kermavaahtoon tuorejuusto sekä valkuaisvaahto. Siirrä puolet täytteestä toiseen kulhoon.

Sekoita toiseen puolikkaaseen lakritsikastike, mausta sokereilla maun mukaan. Kiehauta sitruunamehu- tai vesitilkka, purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata liivatteet mehutilkkaan. Lisää liivateseos lakritsitäytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada lakritsitäyte irtopohjavuokaan ja siirrä vuoka jääkaappiin.

Laita loput 3 liivatetta likoamaan kylmään veteen väh. 5 minuutiksi. Valmista sitruunatäyte lisäämällä jäljelle jääneeseen tuorejuustomassaan sitruunan mehu ja kuoriraaste. Värjää seos halutessasi elintarvikevärillä. Mausta sokereilla maun mukaan. Sulata ja lisää liivatteet sitruunatäytteeseen samoin kuin lakritsitäytteeseenkin. Kaada valmis sitruunatäyte irtopohjavuokaan lakritsitäytteen päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin kolmisen tuntia.

kiille
2,5dl mehua (itsellä Juissi sitruuna-lime)
2dl hyytelösokeria

Kuumenna mehu, lisää joukkoon sokeri. Keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Valuta hieman jäähtynyt mehu hyytyneen kakun pinnalle. Laita kakku jääkaappiin vielä siksi aikaa että kiille on hyytynyt kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti