torstai 20. lokakuuta 2011

Burgundinpata hirvenlihasta.

Olen tosi huono tekemään mitään pataruokia tai laatikoita, ylipäätänsäkään yhtään mitään sellaista ruokaa jonka valmistukseen kuluu puolta tuntia kauempaa. En syö kovin säännöllisesti, kärsivällisyyteni on kuin pikkulapsella ja ruoka-aika on silloin kun mulla on nälkä. Tänään poikettiin kuitenkin normista ja mun kasvismössöistä, laitettiin hirven kulmapaisti paloiksi ja tehtiin hirvipataa Burgundin tapaan. Alkuperäinen ohje löytyi Maku-lehdestä, postaan sen koska mulla ei ole hajuakaan niistä mittasuhteista joita itse käytin. Raaka-ainemuutoksia ei juuriaan tehty, ainoana lisänä taisi olla demi glace-kastikepohjan käyttäminen..


burgundinpata hirvestä 6 annosta
1kg hirvenpaistia
2rkl öljyä
4dl vettä
suolaa
timjamia
mustapippuria
3rkl vehnäjauhoja
3dl punaviiniä (pinot noir)
3rkl tomaattipyreetä
2 laakerinlehteä
100g pekonia
200g tuoreita sieniä (tai 20g kuivattuja + 3dl vettä)
8 pikkusipulia
2 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa

Nosta paisti huoneenlämpöön väh. tunti ennen ruoanvalmistusta. Kuutioi liha, ruskista palat muutamassa erässä pannulla öljyssä. Kumoa lihat pataan. Huuhtele pannu vedellä ja kaada liemi talteen.

Ripottele lihojen päälle suola, pippuri, timjami ja vehnäjauhot. Kaada pataan huuhdeliemi, punaviini ja tomaattipyree. Lisää laakerinlehdet. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla n. 30min.

Suikaloi pekoni. Puhdista sienet ja paloittele tarvittaessa. Kuori pikkusipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Paloittele porkkanat.

Kuumenna pekonia pannulla ilman rasvaa, kunnes pekonin rasva irtoaa. Lisää sienet ja sipuli ja kuullota ne miedolla lämmöllä (kuivatut sienet voit lisätä liotettuina suoraan pataan). Kumoa ainekset pataan, lisää porkkanat. Kuumenna kieuvaksi. Hauduta vielä kannen alla noin 1h.

1 kommentti:

  1. Valmistin ohjeen mukaisesti pataa 12.12.2014 kaverin pikkujouluun 4,5 litraa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera. Ruokailijoita oli 9 henkeä. Pataa jäi vajaan litran verran. Vieraana oli 30 vuootta pohjoisessa eräoppaana ja riistakokkina toiminut "Jussa" (Antti Tuurin novellin Pälkäneellä syntynyt lappalainen päähenkilö) joka totesi syöminkien jälkeen :"Jos sun muutikn ruokasi maistuu yhtä hyviltä, voit alkaa käyttää titteliä ERÄKOKKI". Tervaksin Kahden kirveen velho Pälkäneeltä.

    VastaaPoista