maanantai 17. lokakuuta 2011

hääkakkuja.


(alkuperäinen) kuva by Mikael Rauhala

Lauantaina 15.10.2011 miniäsiskoni sekä Juhon isoveli menivät naimisiin. Ja häät olivat ihanat, hääpari oli kaunis ja minun ja varmasti monen muunkin mielestä juhlat olivat oikein onnistuneet.

Voisin höpistä häistä vaikka kuinka paljon, mutta otan nyt asiakseni postata vain kakut, jotka olivat siis omaa käsialaani. Hääparin toiveena oli juustokakut perinteisten kermakakkujen sijaan, ja pienen pohdinnan jälkeen mauksi valittiin tyrni-valkosuklaa. Häiden teemaväri oli oranssi, joten kakkuihinkin haettiin samaa värimaailmaa.

No, koska en mikään ammattileipuri tosiaankaan ole, jouduin kauhunsekaisten tunteiden valtaan morsiamen kysyessä voinko tehdä kakut häihin. Olin aivan varma että jotain menee pieleen ja kakut vain mystisesti lässähtävät juuri ennen h-hetkeä, ja häävieraat saavatkin kakun sijaan kauhoa juustokakkumassaa valtavasta kiisselikulhosta. Sen jälkeen aloin kuitenkin jännittää enemmän itse häitä, ja kakkujen kanssa puuhailuun tulikin yhtäkkiä kovin itsevarma olo.

Tein kakut 75 vieraalle. Häihin oltiin vuokrattu viisiosainen kakkuteline, tein siis 5 erikokoista juustokakkua + yhden varakakun vähälaktoosisina. Lisäksi tein halk. 18cm vuokaan yhden tyrni-vaniljakakun gluteenittomana ja laktoosittomana. Hommaa helpotti huomattavasti se että juustokakut sai pakastettua - vuorasin irtopohjavuoan pohjan leivinpaperilla ja reunat reunakalvoilla (niin, sillä piirtoheitinkalvolla..) ja tein pohjan ja täytekerroksen valmiiksi pakkaseen. Kiille piti kuitenkin hyydyttää jääkaapissa, koska pakkasessa se muuttuu hileiseksi ja saattaa alkaa vetistymään oltuaan huoneenlämmössä.

Kaikki meni suunnitelmien mukaan, ensimmäiset kakut tein jo alkuviikosta pakkaseen ja sain jaettua hommaa tasaisesti koko viikolle. Eniten minua jännitti kakkujen kuljetus - juhlapaikka kun sijaitsi Riihimäellä jonne autoilee täältä reilu pari tuntia. Kasattiin kelmutetut ja vielä vuoissa olevat kakut muoviseen lihalaatikkoon, Akun ja Teron kakkuja varten hankitut metallilevyt olivat täydellisen kokoisia välilevyiksi laatikkoon. Jännitin turhaan, perjantaina juhlapaikalla irrotin sitten vuoan ja siirsin kakut tarjoilualustoille + koristelin. Reunakalvot jätin kakkuihin yöksi.

päällimäinen kakku, tuo murheenkryyni.. ensimmäinen kiille valahti vuoan reunojen välistä, siksi tuota kiillettä näkyy myös reunoilla.. kuvassa näkyy heikosti myös kakkuihin marsipaani-sokerimassasta paskartelemiani kalla-koristeita.. kuva osoitteesta http://xlelamaa.blogspot.com/

Jokaiseen serviisiin kuuluu kai aina se viime hetken paniikkinsa. No, minulla se oli se että 15min ennen vieraiden kahvitusta alettiin ottaa kakkuja ulos jääkaapista - ja voi jumalauta. Pienimpään ja ylimpään kakkuun tekemäni koristeet olivat sulaneet kiilteen pinnalle kokonaan, mutta vaikka aihetta paniikkiin olikin, aikaa ei ollut ja kuivasin koristeiden rippeet ja vähän vetistyneen pinnan talouspaperilla. Onneksi minulla oli varakoristeet mukana. En tiedä miksi osa kakuista oli vähän vetistellyt, mutta olivat muuten kuitenkin ihan kunnossa. Tästä viisastuneena tiedän nyt että koristeet kannattaa laittaa kiilteen päälle vasta juuri ennen tarjoilua.


Hääkakkujen resepti jääköön salaisuudeksi, ja postaan ainoastaan gluteenittoman version. Olin otettu kaikista kiitoksista joita kakuista sateli. Erityisen paljon mieltä lämmitti kun eräs vieras kehui gluteenitonta kakkua ja sanoi olevansa tosi tyytyväinen kun gluteenittomat jälkkärit kuulemma tuppaa yleensä olemaan vähän mauttomia.

gluteeniton & laktoositon tyrni-vaniljakakku halk 18-22cm vuokaan

150g gluteenittomia suklaa cookie-keksejä (esim. Pirkka)
70g laktoositonta voita

Sekoita murskatut keksit ja sulatettu voi. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele seos vuoan pohjalle

200g laktoositon vaniljarahka (esim. Valio)
200g maustamatonta tuorejuustoa, laktoositon (esim. Valio Viola)
2dl laktoositonta vispikermaa
sokeria
vaniljasokeria
2cl tyrnilikööriä (tai mehua)
5 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen väh 5min. Vaahdota kerma, sekoita joukkoon rahka sekä notkistettu tuorejuusto. Mausta sokereilla. Kuumenna likööri kiehuvaksi, sulata joukkoon liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kaada seos vuokaan, hyydytä jääkaapissa väh. 3 tuntia. Huom. rahkaa sisältävää hyydykekakkua ei kannata pakastaa sillä rahka saattaa muuttua pakkasessa rakeiseksi.

2dl Vital tyrni-mandariini appelsiinimehua
½dl tyrni täysmehua
2cl tyrnilikööriä
3 liivatelehteä

Kuumenna likööri kiehuvaksi, sulata joukkoon liotetut liivatteet. Lisää tyrnimehut, sekoita ja valuta kiille varovasti hyytyneen kakun pinnalle. Hyydytä jääkaapissa.

photo by Esa Toivonen

2 kommenttia:

  1. En muista, olenko katsonut blogiasi jo silloin kun nämä tuli. Hääkakut oli aivan valtavan hyvän makuisia ja kauniita. Näin vuoden jälkeenkin niitä kaiholla muistan. Kiitos vielä rakkaalle miniäsiskolleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos itsellenne ihanista juhlista (: tekin vietätte hääpäivää ihan pian, kyllä aika on mennyt nopsaan!

      Poista