sunnuntai 30. lokakuuta 2011

halloweenkakku.

Hääkakkujen jälkeen ei ole tullut leivottua mitään postaamisen arvoista. Tuntuu, että ideapankki on rajoittunut juustokakkuihin, muffinseihin, piirakoihin.. Sillon kun tahtoisin olla innovatiivinen ja postailla omia juttuja, en keksi yhtään mitään uutta.

Vaikka suomalaisesta almanakasta halloweenia ei löydä, kaupat ovat pullollaan jos jonkinmoista aiheeseen kuuluvaa härpäkettä. Ostin jo aikaisemmin mustaa elintarvikeväriä marsipaanin/sokerimassan värjäämistä varten, mutta (ilmeisesti) halloweenin kunniaksi lähikauppaankin oli ilmestynyt valmiiksi värjättyä, mustaa marsipaania. Leivoin halloweenin kunniaksi siis perinteisen 4 munan sokerikakkupohjan, täytteeksi valkosuklaata sekä sitruunaa. Sitä innovaatiotuulahdusta odotellessa..

Tarkoituksena oli käyttää kakuissa myös lemon curdia, leipurin kauppadementian johdosta tuli sitten käytettyä ihan perinteistä marjahilloa makeutta antamaan..

Pienestä asti meillä on leivottu täytekakkuja varmaan jokaisten kissanristiäisten kunniaksi, niiden lisäksi ihanmuutenvaan-kakkuja on myös tullut leivottu paljon. Osasin tehdä täytekakun ennen kuin opin keittämään kahvia. No, esteettisyys ei edelleenkään ole mulle se vahvin puoli missään asiassa, mutta kakut on aina kuitenkin kelvannut.


Halloweenkakusta tuli sen verran iso että kiikutin siitä puolet töihin, kakku sai ihanilta työkavereilta paljon kehuja ja hävisi parempiin suihin viimeistä murua myöten. Juhollekin kakku näytti maittavan useamman palan muodossa, joten pidän tätä ohjetta ihan julkaisukelpoisena materiaalina. Tässä taas sekavin ohje ikinä, kannattaa lukaista kokonaan läpi ennenku alkaa toteuttaa..

halloweenkakku halk. 24cm vuokaan,

4 munan sokerikakkupohja
(1 osa munia,
1 osa sokeria,
1 osa jauhoja (n. 75% vehnäjauhoja, 25% perunajauhoja + 1tl leivinjauhetta))
+ mehua/sokeroitua maitoa kostutukseen

Vaahdota munat ja sokeri, kääntele siivilöity jauhoseos varovasti vaahdon joukkoon. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa n. 40min. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Kostuta kakkulevyt mehulla.

2,5dl vispikermaa
100g valkosuklaata
200g tuorejuustoa
sokeria
200g sitruunarahkaa (tai 200g rahkaa + sitruunamehua & -kuoriraastetta)
4 liivatelehteä
lemon curdia
500g mustaa marsipaania/sokerimassaa

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ainakin viideksi minuutiksi. Vaahdota kerma ja jaa se kahteen osaan. Toiseen osaan sekoita 100g (puolet) tuorejuustoa ja sulatettu valkosuklaa (tarvittaessa sokeria). Toiseen kermaosaan sekoita sitruunarahka (+sokeri).

Kuumenna n. 3cl sitruunamehua kiehuvaksi, siirrä kattila pois liedeltä ja sulata nesteen joukkoon liivatteet. Kaada puolet seoksesta varovasti sitruunavaahtoon, puolet valkosuklaavaahtoon. Sekoita hyvin.

Nosta alin kakkulevy tarjoilualustan keskelle. Levitä kostutetulle kakkulevylle ohuesti sitruunatahnaa. Aseta kakun ympärille irtopohjavuoan reunaosa. Lisää valkosuklaavaahto, nosta päälle keskimmäinen kakkulevy. Levitä taas pinnalle ohut kerros lemon curdia ja lisää sitruunavaahto. Nosta pinnalle kakun kansilevy. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin tunti.

Sekoita loppuun (100g) tuorejuustoa sitruunatahnaa makusi mukaan. Levitä seos kauttaaltaan kakun pinnalle marsipaanin kiinnitysalustaksi. Kauli marsipaani 2-3mm levyksi, nosta levy kakun päälle ja painele tiiviisti kakun pintaan. Leikkaa ylimääräinen osa pois.

Koristeeksi paskartelin marsipaanista kalloja (erilaisia kalloja kuin hääkakkuihin..) ja hämiksiä. Epämääräisesti spritsattu verkko valmista sokerikuorrutetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti