keskiviikko 18. tammikuuta 2012

vaniljaista karamellikakkua.

Dodii, alkaahan se kadonnut leipomis/kokkausvimma heräillä horroksestaan viimeinkin. Tai jos ihan rehellisiä ollaan niin siihen ihan oikean ruoanlaittoon liittyvä kiinnostus on vasta ajatusasteella. Kyllä mä tässä joku päivä ryhdistäydyn. Henkinen väsymys, negatiivinen asenne lähinnä kaikkea kohtaan ja alituinen kiukuttelu meinaa välillä saada elämästä yliotteen, ja silloin mua ei kyllä kiinnosta edes se muuten niin ihana keittiöhääräilykään pätkän vertaa. Töihin en ole viitsinyt tehdä edes eväitä, "kotiruoan" tähteet löytyvät lähinnä takeaway pitsa- ja kinkkiruokalaatikoista. Ai että.

---
Uusin Glorian ruoka & viini innosti taas kuitenkin leipomaan. Aluksi piti tehdä monessa blogissa jo esillä ollutta banoffeeta, mutta Juhon pyynnöstä päädyinkin sitten tekemään portugalilaista karamellikakkua. Ohjeessa lupailtiin rapeakuorista mutta sisältä vaniljaisen karamellista kakkua. Raaka kakkutaikina olikin taivaallista, ja valmis kakkukin oli kyllä mehevää sisältä, mutta siinä karamellisuudessa ja rapeassa kuoressa olisi ehkä ollut vielä toivomisen varaa. Ehkä paistoaika venyi liian pitkäksi, sillä tein kakun puolitetulla ohjeella. Oletettavaa on, että vika oli kuitenkin tekijässä, eikä reseptissä..

Enivei, kakku kyllä maistui vaniljakastikkeen kera. Tässä alkuperäinen, lehdessä julkaistu resepti (halk. 24cm vuokaan).


portugalilainen karamellikakku
2½dl sokeria
1½dl maitoa
1½dl kuohukermaa
200g huoneenlämpöistä, suolatonta voita
3 kananmunaa
1tl vanilja-aromia (tai -sokeria)
4½dl vehnäjauhoja
1½tl leivinjauhetta

lisäksi
voita vuoan voiteluun
korppujauhoja
tomusokeria

Kuumenna sokeri paistinpannussa keskilämmöllä. Älä sekoita sokeria, mutta heiluttele pannua useasti. Anna sokerin sulaa hitaasti muutama minuutti, kunnes se muuttuu kullanruskeaksi karamelliksi.

Sokerin kuumetessa mittaa maito ja kerma kattilaan ja kuumenna. Älä keitä. Kaada kuuma karamelli varovasti, vähän kerrallaan kermamaito seokseen samalla sekoittaen. Jos karamelli kovettuu, kuumenna seosta miedolla lämmöllä. Anna karamellimaidon jäähtyä haaleaksi.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele ja jauhota halk. 24cm kakkuvuoka.

Vaahdota voi. Kaada karamellimaito voin joukkoon. Vatkaa myös kananmunat yksitellen joukkoon. Lisää vanilja. Vatkaa seosta 3-4min, kunnes se on hieman paksumpaa.

Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi seos muna-voivaahtoon. Sekoita hyvin ja kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 35-40min. Kakku on kypsä, kun se on päältä kullanruskea ja sisältä kostea. Kokeile kypsyys puutikulla: tikkuun ei saa tarttua raakaa taikinaa. Älä kuitenkaan kypsennä kakkua liikaa, ettei se kuivu.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan hieman. Koristele tomusokerilla, tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti