perjantai 17. helmikuuta 2012

lambin lapaa.

Sen jälkeen kun alotin kirjottamaan blogia, mulle on käynyt vähän niin, että nykyään on pakko kuvata joka ruoka minkä teen. On varmaan sanomattakin selvää että kaikkea en julkaise blogissa. Joskus löytyy kuitenkin näitä ruokia jotka on vaan unohtunut jonnekin kameran kätköihin, vaikka mulla onkin ollut tarkoitus postata ne.

Meillä ei kotona ole taidettu syödä lammasta koskaan. Tehdessäni vapaaehtoistyötä kotieläintilalla siellä teurastettiin kuitenkin aina välillä lammas, josta sitten valmistettiin päivällistä. Liekö lampaat olleet vanhoja tai valmistustavoissa vikaa, koska mielikuva lampaanlihan mausta ei koskaan ole varsinaisesti nostanut vettä kielelle.. Päinvastoin. Koulussa en lammasruokiin uskaltanut koskeakaan, kun pelkkä lampaanlihan haju aiheutti pahoinvointia.

Muutos tähän asiaan tuli vasta kun käytiin kaveriporukalla Savottassa, ja uskaltauduin vihdoin ja viimein maistamaan karitsaa. Se oli hyvää. Sen jälkeen mä elin taas pitkään rehulinjalla, ennen kuin Juho vei mut kauppahalliin ja osti köntsän lampaan lapaa.



Ei mulla tietenkään mitään ohjetta ollut :D Hieroin öljyä ja mausteita lihan pintaan, annoin marinoitua ja ruskistin pinnan nopeasti kauttaaltaan pannulla.

Freesasin valurautapadassa sipulia, valkosipulia & porkkanoita. Lammas pataan, jonka seuraksi lorauttelin reippaasti kasvislientä sekä punaviiniä. Suolaa, pippuria, sokeria, minttua ja timjamia. Ja vähän tummaa balsamicoa. Uuni 175 asteeseen ja pata sinne muhimaan 3-4 tunniksi. Mitä pitempään lihaa hauduttaa, sitä mureampaa siitä tulee. Lientä/punaviiniä/mausteita voi lisätä tarvittaessa. Liha on valmista kun se irtoaa helposti luusta.

Lihaliemi otettiin tietysti talteen ja tyrkättiin pakkaseen myöhempää käyttöä varten. Osasta lientä valmistin lambille kastikkeen. Sitten oli timjamiperunoita ja omenasipulihässäkkää.

Lammas oli herkullista ja inhokkiruoka vaihtuikin lemppariksi. Hyvää oli lammas myös Tamperelaisessa the Grill nimisessä raflassa jossa kävin nauttimassa ylikypsää karitsanpotkaa. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen pihviravintola Frenckellin aukiolla, suosittelen! (:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti