tiistai 5. heinäkuuta 2011

linssinviljelijän paistos med uunissa paahdetut ruusukaalit.

En tiedä tuleeko muille herkkusuille ajoittain näitä kausia, kun tekisi mieli syödä vähän (ihan vähän vain) terveellisemmin. Tai hetkiä, jolloin pastan, leivän tai perunan syöminen tuntuu vähintäänkin alitajuntaisesti epämiellyttävältä ajatukselta. Pasta on ollut pannassa jo ties kuinka monta kuukautta, se ei vain kiinnosta ja tuo mieleen lähes joka ravintolan listalta löytyvän persoonattoman kermakastikkeessa lillutetun hötön. En jaksa pastaa, pasta on tylsää, ihan sama vaikka moni varmaan suosittelisi minulle tämän kuullessaan terapiaa. Myöskään potuista luopuminen ei tuota suurta päänvaivaa, mitä nyt jokunen uusi peruna pitää näin kesäaikaan nauttia..

Mutta sitten on se leipä.. Sämpylöitä/muuta leipää tulee leivottua useamman kerran viikossa, en juurikaan kaupan leivästä innostu. Parempi puoliskoni on sitä kansaa jolle aamupala tarkoittaa muutakin kuin muutamaa kupillista kahvia, joten aamuksi pitää oikeastaan aina olla leipää. Ja uunituore leipä voinokareella on tunnetusti mieliteoista pahimpia.


Yritin olla vähän terveellisempi. Tämä ruoka on kasvismuunnelma skotlantilaisesta shepherd's piesta. Alkuperäinen ohje on Viiden tähden vegaani-kirjasta, sovellettuna omaan keittiöön. Perunasoseen olen korvannut kukkakaalisoseella, jonka alta löytyy mehevä, punaviinissä haudutettu linssimuhennos. Ei kovin kesäinen ruoka, mutta minkäs teet.

Paistos oli niin hyvää että olen vieläkin ihan innoissani. Täydet propsit Elinan Viiden tähden vegaanille, joka on ylittänyt odotukset (ja yllättänyt) täysin, vaikken ohjeita ihan vegaanisen orjallisesti noudatakaan. Suosittelen kirjaa myös "lihansyöjille", ties vaikka joku muukin yllättyisi positiivisesti.

linssinviljelijän paistos
n. 800g kukkakaalia
nokare voita
suolaa
keltuainen

Keitä kukkakaalit kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois, soseuta kukkakaalit. Mausta voilla ja suolalla, sekoita hieman jäähtyneeseen soseeseen keltuainen.

3-4 kevätsipulia
3 valkosipulinkynttä
1 porkkana
2dl punaisia linssejä
2 laakerinlehteä
timjamia
kasvisfondia
n . 6dl vettä
2dl punaviiniä
voita ja öljyä kuullottamiseen

Pilko sipulit ja porkkana. Kuullota sipuleita voi-öljyseoksessa kattilassa hetki, lisää porkkanat ja hauduta miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Huuhtele linssit ja lisää ne kattilaan. Lisää myös noin puolet vedestä sekä muut ainekset. Lisää vettä keittämisen aikana pikkuhiljaa. Seos saa olla melko paksua uuniin mennessä.

Voitele uunivuoka, levitä pohjalle linssikastike ja päälle kukkakaalisose. Paista 200 asteessa n. 20min.


Paistoksen kanssa uunissa paahdettuja ruusukaaleja. Tämäkin ohje alunperin Viiden tähden vegaanista.

n. 300g ruusukaaleja
1 iso valkosipulinkynsi
3rkl oliiviöljyä
1tl vaaleaa balsamicoa
1rkl vaahterasiirappia
suolaa
mustapippuria

Jos käytät tuoreita ruusukaaleja, poista niistä kuiva kanta ja uloimmat lehdet. Halkaise kahtia. Pakasteruusukaalit voit käyttää sellaisenaan.

Silppua valkosipuli ja yhdistä se oliiviöljyn, balsamicon, siirapin, suolan ja pippurin kanssa. Sekoita seos ruusukaalien joukkoon. Levitä ruusukaalit uunipellille leivinpaperin päälle tai voideltuun uunivuokaan. Paahda 200 asteessa 15-20min välillä käännellen. Ruusukaalit ovat valmiita kun ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä.

1 kommentti:

  1. Nam nam, kaalit on suuria suosikkejani! Ehkä ne linssitkin siellä joukossa menis

    VastaaPoista