tiistai 19. heinäkuuta 2011

rapula! lättyjä!


Elämäni ensimmäiset rapujuhlat koin viime kesänä. Ihastuin ravunlihaan kovasti, vaikkakin tuntuu kovin järjettömältä tapella niin pikkuruisen elukan kanssa niin kovasti saadakseen sen pienen biitin syötävää. Rapujuhlien viehätys ei ehkä kuitenkaan ollut itse rapu, vaan se että pääsi viettämään aikaa hyvässä seurassa viinilasin äärellä. Ja onhan se syöminenkin yleensä eri mukavaa.

Harvinaislaatuinen yhteinen vapaapäivä Juhon kanssa kuitenkin innosti ostamaan tarjousrapuja (kotimaiset jäivät edelleen vain haaveeksi..). Sulateltiin ravut kaikessa rauhassa yön yli jääkaapissa, jonka jälkeen kaadettiin pakkauksen rapuliemi pois ja valmistettiin itse "elvytysliemi", jossa rapulaiset saivat vielä maustua hyvän tovin. Liemi valmistettiin peittämällä ravut juuri ja juuri kylmällä vedellä, sekaan lisättiin merisuolaa, ripaus sokeria sekä runsaasti tuoreita tillinoksia.


Perinteisen paahtoleivän sijaan osa ravunlihasta päätyi Linkosuon ruissipsien päälle kera katkarapu-tuorejuuston sekä tillin. Rapujen kanssa nautittiin portugalilaista, puolikuivaa, pirskatelevan raikasta Casal Garcia-valkkaria.


Aamupäivällä käytiin taas syömässä Vileessä - itse söin porkkanasosekeittoa lipstikalla höystettynä, vuohenjuusto-crostinin kera. Juholle savustettua pikkusiikaa, uusia perunoita ja kanttarellimuhennosta. Yksinkertaiset raaka-aineet, silti aina niin täydellistä. Ja sitten kun kerta herkutellaan, herkutellaan kunnolla - iltapalaksi väänsin lettuja. Niitä monessa blogissa maailman parhaiksi tituleerattuja, tanskalaisia lettuja. Alkuperäinen ohje on julkaistu Mondon Ruoka & Matka-lehdessä.

lättyjen kanssa maistui porkkanakakun väsäämisen ohessa säilötty appelsiini-porkkanamarmeladi.

Itse käytin taikinassa sitruunankuoren sijaan appelsiininkuorta, toimii. Ja kyllä, vahvistan sen minkä monet muutkin - letturohmujen ei kannata jättää tätä väliin:

tanskalaiset letut
5dl jauhoja
5 kananmunaa
½dl olutta
7,5dl maitoa
1 appelsiinin (tai sitruunan) kuori
½tl kardemummaa
1 vaniljatangon siemenet
1rkl sokeria
1½tl suolaa
voita paistamiseen

Ainekset sekaisin, paisto runsaassa voissa. Nam.

2 kommenttia: