sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

rippikakkuja.

Sunnuntaina 10. heinäkuuta vietettiin pikkusaurukseni Emppun rippijuhlia. Olin etukäteen luvannut tehdä juhliin juustokakun sekä voileipäkakun, mutta rakkaan äitini ei-niin-kovin kehuttavan organisointikyvyn johdosta työtä kasautuikin sitten jonkin verran enemmän. Lupaamani kakkujen lisäksi jouduin väkertämään mansikkakermakakun, savulohi-saaristolaisleipäsiä sekä tortillarullia. Ihan hyvin hommaa, kun ottaa huomioon että lauantaisen työpäiväni takia rantauduttiin kotiseudulleni vasta puoli yhdentoista aikaan lauantai-iltana, ja juhlat alkoivat sunnuntaina kahdentoista maissa.. Pääsipähän Juhokin pistelemään ison kasan erilaisia juusto- ja melonipaloja sekä minitomaatteja ja viinirypäleitä pikkuruisiin cocktailtikkuihin. Paljon. Onneksi saatiin kaikki ruuat kunnialla ajoissa valmiiksi ja vierailtakin sateli kehuja runsaasti. Voileipäkakku oli hätäisestä kokoamisestaan huolimatta juhlien suosikki.


Mansikkakermakakku oli aika perinteinen. 4 munan sokerikakkupohja leikattuna kolmeen osaan, välissä vattuhilloa, ananasmurskaa, rahkakermavaahtoa sekä mansikanpaloja.


helppo voileipäkakku
16 isoa paahtoleipäpalaa, reunat poistettuna

täyte 1
200g savuporo-tuorejuustoa
paprikaa silputtuna
½prk (a 200g) kermaviiliä
persiljaa hienonnettuna
n. 1dl juustoraastetta

täyte 2
200g ruohosipulituorejuustoa
½prk (a 200g) kermaviiliä
n. 10cm pala kurkkua hienonnettuna
pala sipulia hienonnettuna
sinappia
keittokinkkua hienonnettuna

kuorrutus
400g maustamatonta tuorejuustoa
½prk (a 200g) kermaviiliä
sinappia
ruohosipulia hienonnettuna
(suolaa)

koristeluun kinkku-/kalkkunaleikkeleitä
meetvurstisiivuja
viinirypäleitä
salaatinlehtiä
persiljaa

maitoa leipien kostutukseen

Valmista täytteet sekoittamalla ainekset keskenään. Asettele neljä leipäpalaa tarjoilualustalle, kostuta leivät maidolla (pullasuti toimii mainiosti apuvälineenä). Levitä puolet kinkkutäytteestä (täyte 2) leipien päälle ja nosta täytteen päälle toinen kerros paahtoleipiä. Kostuta ja lisää savuporotäyte. Lisää taas uusi leipäkerros, kostuta ja levitä loput kinkkutäytteestä. Lisää täytteen päälle vielä leipäkerros, kostuta ja peitä kakku tiiviisti kelmulla. Laita kakun päälle leikkuulauta ja siihen kevyt paino. Nosta kakku jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.

Sekoita kuorrutuksen aineet tasaiseksi massaksi, levitä kuorrute kakun pintaan. Koristele.

Liisa Ihmemaassa-koristelut.. (:

mansikka-sitruuna-juustokakku

pohja
180g digestive-keksejä
80g voita

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksimuruseos vuoan pohjalle.

täyte
200g maustamatonta tuorejuustoa
2,5dl vispikermaa
2 kananmunan valkuaista
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
sokeria
vaniljasokeria
5 liivatelehteä
n. 2dl tuoreita mansikoita

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kananmunanvalkuaiset. Vaahdota myös vispikerma, lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto. Yhdistä vaahdot, mausta sokereilla, sitruunamehulla ja -kuoriraasteella. Paloittele mansikat ja sekoita varovaisesti vaahdon joukkoon.

Kuumenna kattilassa tilkka (n. 2rkl) sitruunamehua tai vettä kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, siirrä kattila pois levyltä ja sulata liivatteet mehutilkan joukkoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon, sekoita hyvin. Kaada täyte irtopohjavuokaan ja anna hyytyä ainakin kolmisen tuntia.

kiille
2,5dl mansikkamehua
2dl hyytelösokeria
(punaista elintarvikeväriä)

Laita mehu ja sokeri kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä, lisää halutessasi mehun joukkoon hieman punaista elintarvikeväriä. Jäähdytä seosta hetki koko ajan sekoittaen ja valuta kiille hyytyneen kakun pintaan. Laita kakku jääkaappiin vielä siksi aikaa että kiille hyytyy.

1 kommentti:

  1. Eiks kaikkien pikkusiskoilla oo rippijuhlissaan näin kommeit kakui?

    VastaaPoista