tiistai 30. elokuuta 2011

arkisempia herkkuja.

Enpä ole ihan vähään aikaan kirjoittanut kasvisruokapostausta, jossei keittoja lasketa. Teen kyllä mielestäni ihan hyvää ruokaa, mutta koen sitä harvoin niin erityiseksi (tai lautasannosta niin kauniiksi..) että jaksaisin postata ruuan blogissani. Toisaalta, miksei hyvänmakuinen arkiruoka olisi erityistä? Siihenhän kaikista eniten joutuu mielikuvitustaan käyttämään, olisihan kovin tympeää syödä aina samaa ruokaa. Ja koska kuitenkin makoilen nyt kipeänä kotona ja tylsyys meinaa iskeä, voin varmaan palata takaisin arkiruokapäivitysten pariin.

Olen kovasti miettinyt miten olisin voinut hyödyntää jääkaappiin unohtuneen kesäkurpitsanpuolikkaan. Olisin halunnut kokeilla jotain uutta, samalla tuntien että olin jo kokeillut kaiken. Apua hain taas kerran Voisilmäpeliä-blogista, josta löytyikin ihanien, leivitettyjen kesäkurpitsalastujen ohje.


Itse keräämäni sienet laitoin saunaan kuivumaan. Ja hyvin ne siellä kuivuivatkin, nyt kun sauna ei ole ollut käytössä ilma siellä on kuivaa, mutta kuitenkin huomattavasti lämpimämpää kuin muussa kämpässä. Ahkera anoppini oli käynyt hänkin vielä sieni- ja mustikkametsällä, ja sain taas itselleni kasan tuoreita sieniä. Valmistin kantarelleista ja sipulista kermaisen muhennoksen. Lisäkkeeksi tein perunamuusia, jonka joukkoon lisäsin myös parsakaalia.

kesäkurpitsalastut
1 kesäkurpitsa

rypsi- tai oliiviöljyä

½dl parmesaaniraastetta
1dl korppujauhoja
suolaa
sipulijauhetta
paprikajauhetta
chilijauhetta
mustapippuria

Leikkaa kesäkurpitsasta noin puolen sentin paksuisia viipaleita. Levitä viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle, lorauta päälle öljyä ja sekoita niin että kaikki viipaleet ovat tasaisesti öljyn peitossa. Sekoita korppujauhot, juustoraaste, suola ja mausteet ja pyörittele kesäkurpitsaviipaleet korppujauhoseoksessa. Nosta viipaleet yksitellen takaisin uunipellille, paista 225 asteessa n. 20min kunnes pinta on kauniisti ruskistunut ja rapea.

sienimuhennos 2 annosta
pari kourallista kantarelleja
voita
öljyä
1 sipuli
1rkl vehnäjauhoja
kermaa
mausteita (paprikajauhe, mustapippuri, lipstikka)
suolaa

Laita puhdistetut ja paloitellut sienet kuumalle pannulle ja hauduta kunnes sienten oma neste on haihtunut. Lisää pannulle nokare voita, öljyä, silputtu sipuli sekä pippuri ja paprikajauhe. Kuullota sipuli kypsäksi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lisää joukkoon kerma. Lisää vielä joukkoon hienonnettu lipstikka ja anna hautua hetki. Mausta suolalla.


Saamistani mustikoista pyöräytin sitten taas kerran helpon piirakan. Tällä kertaa Kinuskikissan ohjeella, joka alunperin kulkee sitruunaisen vadelmapiiraan nimellä. Ei mitään kovin kaunista, mutta oikein hyvää tuli, vaikka meidän makuun sokeria olisi voinut olla vähemmänkin. Itse kun käytin Valion valmista sitruunarahkaa joka itsessäänkin on jo aika makeaa.. Toki valmiin sitruunarahkan voi korvata tavallisellakin rahkalla jonka maustaa sitruunan mehulla ja kuoriraasteella. Eiköhän pikkuhiljaa sokeria lisäilemällä löydy se itselle sopivin makeusaste (:

Taikinaa tulee pikkuisen tavallista enemmän, ja teinkin tämän piirakan vähän tavallista pyöreää piirakkavuokaa isompaan, suorakulmaiseen vuokaan.

sitruunainen mustikkapiiras
150g voita
1 1/4dl sokeria
1 kananmuna
2dl jauhoja
1dl kaurahiutaleita
2tl kardemummaa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

400g sitruunarahkaa
2dl (tai maun mukaan) sokeria
2 kananmunaa
n. 150g mustikoita

Sekoita rahka, kananmunat ja sokeri keskenään. Kaada vuokaan ja ripottele päälle mustikat. Paista 175 asteessa n. 50min, suojaa pinta tarvittaessa foliolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti