keskiviikko 21. syyskuuta 2011

hedelmätarteletit.

Pari päivää vapaata ja sitten en yhtäkkiä tiedäkään mitä vapaillani tekisin. Olen tuijotellut tuntikausia Kylmää rinkiä boksilta, käynyt sienimetillä, seurannut mediasta huvittuneena teemaa "ei päivääkään ilman persukriisiä", viettänyt niitä Juhon synttäreitä ja tuhlannut kauppoihin aivan liian paljon rahaa. Koulussakin tuli tänään pyörähdettyä, mutta loppujen lopuksi en kai ole tehnyt paljoakaan mitään hyödyllistä. Sen sijaan leipomaan kyllä taas innostuin.

Jukka heitti minulle jo aikaa sitten haasteen testata jotakin Hans Välimäen reseptiä. Pari Välimäen kirjaa omasta hyllystäkin löytyy ja ihailen suuresti sitä miten mies tekee ruuasta taidetta. Tähän asti kirjojen kuvat muistuttavat minua lähinnä siitä, että ihan oikeaa kokkia, keittiömestaria tai kondiittoria minusta ei taida tulla koskaan. Enivei, Välimäen & Vesa Parviaisen P.S. - Parasta Sokerista -kirjasta tein tarteletteja. En ihan yhtä kauniita mutta teinpähän kuitenkin :D


tarteletit

taikina
4dl vehnäjauhoja
150g voita
1 kananmuna
1dl sokeria

Yhdistä voi ja sokeri ja vatkaa kevyesti kunnes ne ovat sekoittuneet. Lisää kananmuna ja vaivaa taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi jauhot. Anna taikinan levätä kylmässä muutama tunti ennen käyttöä.

Kauli taikina ohueksi ja painele se pieniin, pinnoitettuihin paistovuokiin (en omista, painelin taikinaa muffinssivuokien pohjalle). Anna vuokien seistä jääkaapissa puoli tuntia ennen paistamista. Paista 170 asteessa 8 min.

crème pâtissière
4dl maitoa
1 sitruunan kuori
1 vaniljatanko

2rkl maissitärkkelystä
3 keltuaista
0,5dl sokeria
2-3rkl voita

Kuumenna maito sitruunankuori ja vanilja kattilassa.Vedä kattila sivuun. Sekoita maissitärkkelys, keltuaiset ja sokeri ja kuumenna seos. Yhdistä maitoseos keltuais-sokerimassaan. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa kiehua. Paseeraa ja vatkaa joukkoon voi. Jäähdytä.

marjoja tai hedelmiä maun mukaan
100g hyytelösokeria
2dl vettä

Täytä tarteletit crème pâtissièrella ja koristele marjoilla tai hedelmillä. Kiilota ne hyytelösokerista ja vedestä kiehautetulla liemellä ja anna hyytyä.

1 kommentti:

  1. Voi miksi asunkaan täällä kaukana etelässä.. Omnomnom. Näyttävät ihanilta"

    VastaaPoista