sunnuntai 4. syyskuuta 2011

pinkkiä soppaa & kulibjakaa.

No joo, eipä täällä olla kokattu viime päivinä sitten yhtikäs mitään, mikä räjäyttäisi lukijan tajunnan. Minun tajuntani sen sijaan pamahti onnesta valmistaessani tätä huisin hyvää soppaa. Olen postaillut aikaisemminkin punajuurikeitosta, mutta tämänkertainen versio on minusta paljon parempi. Melkeinpä täydellinen suorastaan.

1 iso punasipuli
1 omena
tilkka balsamicoa
n. 1rkl sokeria
6 pientä punajuurta
n. 60g aurajuustoa
mustapippuria
(suolaa)
kermamaitoa (&/tai kasvislientä)

voita/öljyä

Keitä punajuuret pehmeiksi, kuori ja lohko. Hauduta voi-öljyseoksessa lohkotut sipuli ja omena pehmeiksi, lisää joukkoon sokeri ja balsamico kun sipulit ja omenat ovat hieman pehmenneet. Lisää joukkoon punajuuret, soseuta tasaiseksi samalla kermamaidolla ohentaen. Siivilöi. Lisää mausteet ja murustettu juusto, kuumenna niin että juusto sulaa joukkoon. Jos haluat pienimmätkin aurajuustosattumat pois, pyörätä keittoa vielä nopeasti sauvasekottimella soseuttaen.


..Ja sillä välin kun muu maailma seuraa ruokatrendejä ja uusia juttuja, täällä eletään varhaista mummoutumista (huom. toistaiseksi asia ei kuitenkaan liity mitenkään jälkikasvuun). Huihai innovatiivinen keittiö, minä tein kulibjakaa. Tulipahan nyt kokeiltua tämä venäläinen klassikkopiirakkakin läpi, huomenna teeman mukaan sitten vuorossa täytetyt paprikat tai jotain vastaavaa. Or not.



kulibjaka

rahkavoitaikina
125g voita
½prk (1dl) maitorahkaa
2dl vehnäjauhoja

Sekoita rahka pehmeään rasvaan. Sekoita joukkoon myös jauhot, mutta älä vaivaa taikinaa. Kelmuta taikina ja anna levätä kylmässä niin että taikina hieman jähmettyy.

täyte
n. 400g lohta (tuoretta, kylmäsavustettua tai graavia..)
2dl puuroriisiä
kala- tai kasvisfondia
4 kananmunaa
valkopippuria
mustapippuria
tillisilppua
suolaa

voiteluun 1 kananmuna

Kypsennä riisi kala- tai kasvisfondilla maustetussa vedessä. Keitä kananmunat koviksi ja viipaloi jäähtyneinä. Leikkaa kala viipaleiksi. Mausta suolalla, valko- ja mustapippurilla.

Kauli rahkavoitaikina leivinpaperin päälle n. 30cm x 40cm levyksi. Levitä puolet riisistä taikinalevyn pitkälle sivulle sen toiseen reunaan. Peitä riisi kalaviipaleilla ja ripottele päälle tillisilppua. Levitä vielä kalan päälle kananmunaviipaleita. Tee uusi kerros (riisi+kala+tilli+kananmuna). Käännä taikinalevyn toinen puolisko täytteiden päälle, tiivistä ja leikkaa ylimääräinen reunaosa pois (voit käyttää ylimääräistä osaa koristeluun). Voitele piirakka kananmunalla ja pistele haarukalla reikiä kuoreen. Paista 200 asteessa 35min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti