torstai 1. maaliskuuta 2012

päärynä"banoffee" eli toffee pear tart.

Englantilainen banoffee torttu, tai piirakka tai whatevö näyttää nauttivan suurta suosiota myös meillä täällä Suomessa, ainakin mitä blogimaailmaa on uskominen. Makeanhimon yllättäessä päädyin tälläkertaa itsekin tekemään ensikertaa banoffeeta, se kun tuntui valmistuksensa puolestakin tarpeeksi yksinkertaiselta. 

Sivuraiteellehan mä kuitenkin taas eksyin, kun päärynät olivat kaupassa tarjouksessa. Päädyin sitten korvaamaan banaanit karamellisoiduilla päärynöillä. Vähän turhankin överimakee setti mulle, Juho kyllä tykkäs.. Seuraavalla kerralla kyllä lisäisin rahkaa kerman joukkoon vähän tuota makeutta tasoittamaan.

Aika monella tuntu olevan ongelmana pohjan murenevuus. Jossain kehotettiin käyttämään kaurakeksejä tai suklaadigestivejä koska niillä saa pohjaan kestävämmän rakenteen kuin tavallisilla digestiveillä. Tämän tietysti luin vasta sen jälkeen kun itse olin ne normidigestivet ostanut.. :b Nou hätä, juustokakkupohjaa tehdessä varoitellaan usein jauhamasta keksejä liian hienoksi ettei pohjasta tule turhan tiivis. Tämän kakun kanssa toimin siis ihan päinvastoin ja jauhoin blenderissä keksimassan tosi hienoksi jauhoksi. Ja kyllä se kakku sitten koossa pysykin.

ite tein taas miniversion pienemmällä ohjeella :>

pohja
300g digestive/kaura/suklaakeksejä
100g voita

Vuoraa halk. n. 24cm irtopohjavuoan pohja (& reunat) leivinpaperilla. Sekoita sulatettu voi ja murskatut keksit tasaiseksi massaksi ja painele tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille.

1 tlk (397g) kondensoitua maitoa
2dl kermaa
sokeria
vaniljasokeria

Poista maitotölkistä etiketti ja laita tölkki kiehuvaan veteen 2,5-3 tunniksi. Levitä valmis kinuski piirakkapohjan päälle. Vaahdota kerma, mausta sokereilla ja lisää kermavaahto kinuskin päälle.

3-4 päärynää
½-1dl fariinisokeria
20g voita
(loraus vettä)

koristeeksi suklaarouhetta

Kuori, poista siemenkodat ja viipaloi päärynät. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä kunnes päärynät ovat hieman pehmenneet. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja nostele päärynät piirakan pinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti