keskiviikko 12. syyskuuta 2012

chai latte.

Chai latte oli minulle ihan uusi tuttavuus, vaikka monessa blogissa sitä onkin hehkuteltu jo aikoja sitten. Ryypiskelen kyllä teetä silloin tällöin, mutta olen enemmänkin kahvi-ihmisiä. Tässä erään päivän kahvilareissulla erehdyin kuitenkin maistamaan (voin kertoa, kylläkin kahviksi luulemaani) chai lattea ja ihastuin totaalisesti. Tätä kotiinkin nyt ja heti, samantein!

Kuulopuheiden perusteella päädyin Indiskan chai-teehen, sitä kun oltiin kehuttu kovasti. Em. teesekoitusta voi toki ostaa myös ihan normikaupoista, käsittääkseni ainakin Pirkka valmistaa chai-teetä. Tai sitten oman teesekoituksensa voi sotkea itse: tarvitse mustaa teetä ja mausteita, kuten neilikkaa, kanelia, inkivääriä, (pippuria) ja kardemummaa. Ja maitoa (vaahtoutumisominaisuuksiltaan parasta on rasvaton maito), sekä tummaa sokeria tai hunajaa, koska teen on tarkoitus olla makeaa.

Chai-teen myötä innostuin teestä. Yhdessä uusimmista työpaikoistani opin sen, että eri teelaadut vaativat eri haudutusajan ja lämpötilan taatakseen parhaimman makunautinnon. Se normaalisti käytetty kiehuva vesi ei välttämättä olekaan paras vaihtoehto, vaan saattaa muuttaa teen maun kitkeräksi. Jossain kilometrien mittaisen ostoslistani jatkeena onkin siis vedenkeitin, josta löytyy veden lämpötilan säätömahdollisuus. 

kylmiin ja koleisiin syysiltoihin lasillinen kuumaa juomaherkkua, nam < 3

chai latte
1/3 chai-teetä
2/3 kuumaa maitoa (vaahdotettuna)
(ruoko/fariini)sokeria/hunajaa/makusiirappia (itse käytin moninin kanelisiirappia)
(kanelia & kaakao-chilijauhetta pinnalle)

Hauduta tee kuumassa vedessä. Lisää siivilöity tee sekä sokeri/hunaja lasiin, lisää kuumennettu maito, sekoita. Lusikoi päälle maitovaahtoa, mausta kanelilla ja kaakao-chilijauheella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti