maanantai 10. syyskuuta 2012

kurpitsarisotto.

Olen ihmisenä vähän sellainen joko-tai-tyyppi. Sama pätee ruoan kanssa - kun tykästyn johonkin, en sitten mitään muuta halua syödäkään. Tämän hetken suosikki on risotto. Olen toki pitänyt risotosta aiemminkin, mutta nyt olen hurahtanut siihen täysin. Ja risottoa onkin syöty paljon viime aikoina. Olen tehnyt tomaattirisottoa, erilaisia sienirisottoja, "mitä kaapista sattuu löytymään"-risottoja. Postauksen arvoinen ja ajankohtaan sopiva on kuitenkin kurpitsarisotto, jota tein yli jääneestä, puolikkaasta spagettikurpitsasta. Toki jokin muukin kurpitsa käy risottotarpeiksi oikein hyvin.

(Oikea risottohan saa oman säväyksensä kuivasta valkoviinistä, mutta koska sitä ei aina satu kotona olemaan, korvaan viinin silloin tällöin kuivalla omenasiiderillä. En koe risoton maun kärsivän tästä juurikaan, toisaalta, saatan myös lorauttaa risottooni tilkan kermaa tai käyttää juustoraastepussin jämät jos siltä tuntuu. Italialaiselle tämä varmaan olisi jo iso kauhistus ja ehdoton no-no risotonvalmistuksessa, mutta jokainen tavallaan. Ruuanlaiton ei minusta tarvitse aina olla niin vakavaa..)

kurpitsarisotto
½ kurpitsa
1-2 sipulia silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 3dl risottoriisiä
oliiviöljyä
n. 2dl valkoviiniä
n. 1l kasvislientä
suolaa
tuoretta timjamia
mausteita (paprikajauhe, mustapippuri, cayennepippuri, curry, kuivattu salvia)
voita
n. 100g parmesaania raastettuna
(kermaa)

Kuullota sipuleita oliiviöljyssä, lisää riisi sekä mausteet (paitsi suola ja yrtit). Sekoittele hetken aikaa ja lisää sitten joukkoon valkoviini. Hämmennä, kunnes viini on imeytynyt. Lisää joukkoon esikypsennetty kurpitsa paloina/koverrettuna, sekä kasvislientä vähän kerrallaan. Lisää kasvislientä pikku hiljaa kunnes riisi on al dente, eli kypsää, mutta tuntuu vielä hampaissa (jos käytät kermaa, lisää se kypsennyksen loppuvaiheessa). Kasvislientä jää joskus yli, siksi määrä on viitteellinen. Mausta risotto voilla, suolalla, yrteillä & parmesaanilla. Tarjoile heti.

risotton kanssa paistettiin porkkanakiekkoja sekä kiinankaalia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti