perjantai 28. syyskuuta 2012

synttärikakkuja.

Viime viikolla syntämäpäiviään vietti Juho, kun taas tällä viikolla matkasimme Punkalaitumelle juhlimaan mummoni 95-vuotissyntymäpäiviä. Tässä on vähän kakkukuvia kumpaisistakin juhlista.

Minulle oli jäänyt kaapin perukoille pyörimään mustaa marsipaania, josta ajattelin toteuttaa Juholle Bad Religion aiheisen synttärikaakun. Eipä tuo marsipaanin käsittely vain tunnu vieläkään oikein luonnistuvan, vaikka yritys olikin kova. Täytteeksi tein karpalo-vaniljatäytteen uudesta creme bonjour karpalotuorejuustosta inspiroituneena. 


Tämän kolmen kananmunan kakun tein pieneen halk. 18cm vuokaan. Kaikki tämän postauksen täytekakut gluteenitonta lukuunottamatta on tehty samalla kaavalla:


3-6 kananmunaa
saman verran sokeria
saman verran jauhoja
1tl leivinjauhetta
(voita/margariinia + korppujauhoja vuokaan)

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Siivilöi ja kääntele varovasti joukkoon leivinjauhe+vehnäjauhot. Kaada taikina voideltuun+korppujauhotettuun vuokaan, paista 200 asteessa 20-40min kakun koosta riippuen. Tarkista kakun kypsyys esmes. cocktailtikulla.


karpalotäyte yhteen kakkuun
1pkt (200g) karpalotuorejuustoa
2dl kermaa vaahdotettuna
1prk (120g) vaniljavanukasta
sokeria + vaniljasokeria maun mukaan

jos haluat hyydyttää täytteen, tarvitset myös
tilkan karpalomehua + 3 liivatetta

Kakun kostutin karpalomehulla + sipaisin kerrosten väliin karpalo-mustikkahilloa.


Mummun syntymäpäiville tein perinteisempiä hedelmä-kermakakkuja. Tein yhden 6 ja yhden 5 munan kakun, sekä yhden 4 munan gluteenittoman+laktoosittoman kakun. Välissä on simppelisti mansikkahilloa, rahka-kermavaahtoa ja vähän sitä sun tätä hetelmää.

Koristeeksi laitoin hetelmiä sekä omista mustaherukkapensaista nypittyjä & puhdistettuja lehtiä.


gluteeniton kakkupohja
4 kananmunaa
2dl sokeria
1dl gluteenitonta jauhoseosta
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
(vuoan "jauhotukseen" voi käyttää esim. kuorittuja seesaminsiemeniä, itse vuorasin vuoan leivinpaperilla)

Vaahdota kananmunat ja sokeri, siivilöi ja kääntele joukkoon kuivat aineet. Kaada taikina vuokaan, paista 175 asteessa noin 40min.



Lisäksi tein parit voileipäkakut, toiseen kinkkutäytteen, toiseen savulohitäytteen. Tuota kalakakkua olisin voinut syödä loputtomasti, savulohi-voileipäkakku on vaan aina niiiin hyvää.

Voileipäkakkuihin käytin monivilja- sekä vehnäpaahtoleipää. Kummassakin kakussa on kolme neljän leivän kerrosta, yhteensä siis 12 leipäviipaletta per kaakku.

savulohitäyte
200g savulohi-piparjuurituorejuustoa
200g kermaviiliä
n. 200g savulohta
½ suolakurkku
n. 10cm pätkä tuorekurkkua
1/4 punasipuli
½ nippua tilliä
1rkl pestoa
1-2rkl sinappia
mozzarellajuustoraastetta

kinkkutäyte
n. 200g saunapalvikinkkua
200g yrttituorejuustoa
200g kermaviiliä
½ suolakurkku
½-1 paprika
1/4 punasipuli
1rkl pestoa
1-2rkl sinappia
mozzarellajuustoraastetta

Yhden kakun kuorrutukseen käytin lisäksi 200g tuorejuustoa+100g kermaviiliä. Koristeina kinkkurullia/katkarapuja, yrttejä ja erilaisia kasviksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti