perjantai 7. syyskuuta 2012

kurpitsakeitto.

Vaikka ruokavalioni onkin ollut vegepainotteista jo vuosia, ja vaikka kokeilen mielelläni uusia ruokia ja raaka-aineita, löydän itseni kuitenkin aika ajoin kaupan hevi-osastolta ihmettelemästä. Tänään ihmettelyn aihetta tuotti kurpitsa. Olin kotona päättänyt, että syön tänään kurpitsakeittoa. Kaupasta löytyikin iso kasa kurpitsoita - kaikki erilaisia, kaikille sama nimihinnoittelu. Muistin lukeneeni, että "halloweenkurpitsasta" tehdään perinteisesti pikkelssiä, kun taas myskikurpitsa on maultaan monen suosiossa. Valitsin siis kurpitsapinosta omasta muististani eniten myskikurpitsaa muistuttavan mötikän ja vein sen kotiin. Halkaistuani kurpitsan jouduin kuitenkin toteamaan, että eipä tämä myskikurpitsa taida olla. Google.

Kurpitsoista löytyi harmittavan vähän tietoa. Sain kuitenkin selvitettyä, että ostamani kurpitsa olikin spagettikurpitsa. Siemeniä ei kuulemma käytetä (miksi ei?), joten kaavin ne pois ja jätin käyttämättä. Harmittelin asiaa jälkeenpäin, koska siemenet olivat ulkonältään ihan samanlaisia kuin kurpitsansiemenet nyt muutenkin ovat. Miksi ne olisivat maultaan olleet yhtään erilaisia tai käyttökelvottomia, en tiedä.

Spagettikurpitsan malto oli kova, ja koska kurpitsa oli verrattaen suuri, leikkasin sen neljään osaan, leikkauspintaan suolaa ja pippuria ja täräytin palat kuorineen päivineen uuniin. Paistoin kurpitsoja ehkä 20-30min, jonka jälkeen koversin hedelmälihan irti ja käytin keittoon. (½ kurpitsasta oli minulle keittotarpeiksi ihan riittävästi, joten kehittelen huomenna jäljelle jääneestä puolikkaasta ehkä jotain muuta..).

pinnalle pirskottelin oliiviöljyä ja paahdoin ruisleipä-krutonkeja.

kurpitsakeitto
½ esikypsennetty spagettikurpitsa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
n. 2dl vettä
(loraus jaloviinaa)
1dl kermaa
kasvisfondia
paprikajauhetta
1rkl sokeria
mustapippuria
suolaa
muskottipähkinää

Pilko sipulit ja valkosipulit, kuullota öljyssä, mausta paprikalla, mustapippurilla ja sokerilla. Lisää paahdettu kurpitsa, jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää vesi, fondi, jallu ja muskottipähkinä. Anna hautua noin 15min. Soseuta (lisää tarvittaessa vettä). Sekoita joukkoon kerma, kiehauta. Mausta keitto suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti