tiistai 19. huhtikuuta 2011

porkkanakakkua!



Glorian ruoka- & viini-lehdestä löytyi niin messevän näköisen ja kuuloisen porkkanakakun ohje että pakkohan sitä oli lähteä kokeilemaan. Vanhan klassikon kruunasivat itse tehty sitrus-porkkahillo sekä mausteiset inkivääri-porkkananauhat.

Ohje on mitoitettu halkaisijaltaan n. 23cm irtopohjavuokaan (minun tekemä kakku on tehty puolikkaalla ohjeella pikkuvuokaan).

appelsiini-porkkanamarmeladi
Tällä ohjeella marmeladia riittää säilöttäväksikin. Se sopii esimerkiksi paahtoleivän, croissanttien tai juustojen kanssa. Jos haluat käyttää hilloa vain kakkuun, puolita annos.

600g porkkanoita
3 appelsiinia
2 sitruunaa
5dl hillosokeria

Kuori ja lohko porkkanat, keitä pehmeiksi (n. 15min).

Vuole sitrusten kuori kuorimaveitsellä ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi koristelua varten. Laita kuoret jääkaappin odottamaan.

Poista sitruksista vielä jäljelle jäänyt valkoinen osa, paloittele hedelmäliha ja poista siemenet. Valuta porkkanat. Soseuta porkkanat ja sitrukset teho- tai sauvasekottimella (valkoinen paita ei ollut paras vaihtoehto tätä hommaa suorittaessa).

Sekoita seoksen joukkoon sokeri ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen n. 10min. Kuori pinnalle nouseva vaahto reikäkauhalla.

Anna marmeladin jäähtyä hetki. Kaada puolet pieniin lasipurkkeihin, sulje kannet ja säilytä jääkaapissa. Jäähdytä kakkuun tuleva marmeladi jääkaappikylmäksi.

inkivääri-tähtianissiirapissa keitetyt porkkananauhat
600g porkkanaa
7cm pala inkivääriä
7dl sokeria
5dl vettä
2 tähtianista
3 kanelitankoa
3 appelsiinin kuoret
2 sitruunan kuoret

Kuori porkkanat ja vuole pituussuunnassa ohuiksi lastuiksi. Kuori ja viipaloi inkivääri ohuiksi kiekoiksi. Paina paloja veitsen kannalla, jotta aromit liukenevat paremmin.

Mittaa 3dl sokeria ja vesi kattilaan. Kiehauta seos. Lisää mausteet, suikaloidut sitrusten kuoret ja porkkanat ja anna seosten kiehua miedolla lämmöllä kannen alla n. 15min tai kunnes porkkanat ovat napakanpehmeitä.

Valuta porkkanat ja säästä 2dl lientä. Laita porkkanat ja mausteet kannelliseen purkkiin.

Mittaa loput 4dl sokeria laakeaan kasariin. Paahda sokeri keskilämmöllä kullanruskeaksi - sekoita vasta kun pohjakerros on ruskistunut. Varo, ettei sokeri pala. Kuumenna kunnes sokeri on tasaista. Sekoita 2dl maustelientä aluksi tilkka kerrallaan sokerin joukkoon. Varo, ettet lisää lientä liikaa kerrallaan, ettei sokeri kiehahda ja jähmety. Seos tasaantuu keitettäessä.

Kaada seos porkkanoiden päälle ja kääntele se tasaisesti joukkoon. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin maustumaan mielellään seuraavaan päivään.

porkkanakakku
500g porkkanoita raastettuna
2dl (100g) pekaanipähkinöitä (nämä jätin pois)
6dl jauhoja
1½tl kardemummaa
1½tl kanelia
1tl inkivääriä
½tl muskottipähkinää
2tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
3 kananmunaa
2½dl ruokosokeria
1dl maitoa
2½dl rypsiöljyä

öljyä vuoan voiteluun
vehnä- tai korppujauhoja vuoan jauhotukseen

(Levitä pähkinät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda niitä uunin ylätasossa n. 5 min. Siirrä pähkinät jäähtymään hetkeksi ja rouhi ne.)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota kananmuna ja sokeri (ruokosokeri ei vaahdotu samoin kuin tavallinen sokeri, joten kevyt, kuohkea vaahto johon sokeri on liuennut riittää). Lisää pähkinät, jauhoseos, maito, öljy sekä porkkanaraaste muutamassa erässä kevyesti sekoittaen.

Kaada taikina jauhotettuun vuokaan. Paista kakkua uunin keskitasolla 175 asteessa n. 1h 15min. varmista kypsyys puutikulla. Anna kakun jäähtyä mieluiten huoneenlämpöiseksi ennen täyttämistä.

tuorejuustokuorrute
500g tuorejuustoa
150g voita
2dl tomusokeria

Sekoita pehmitetty voi ja tuorejuusto sileäksi massaksi. Sekoita joukkoon tomusokeri.

Leikkaa kakku kolmeen osaa, täytä marmeladilla ja tuorejuustoseoksella. Kuorruta kakku juuri ennen tarjoamista tuorrejuustokuorrutteella. Koristele kakku porkkananauhoilla (paina nauhat tarvittaessa kevyesti talousperiin, jotta ylimääräinen siirappi imeytyy pois). Kiepauta nauhat kakun päälle, koristele vielä aniksilla ja kanelitangoilla. valuta halutessasi pieni tilkka siirappia porkkananauhojen päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti