sunnuntai 6. helmikuuta 2011

hampurilaissämpylät.

Miksei kukaan kertonut että lauantaina oli Runeberginpäivä? Olisin tosiaankin tehnyt Runebergintorttuja enkä mitään helevetin muffinsseja, muffinsseja voi tehdä muulloinkin. Ihan kakkaa.

Päivän aihe ei kuitenkaan ole unohtunut torttu vaan hampurilainen: En varmaankaan ole ainoa, joka on turhautunut etsiessään ilmavien ja keveiden hampurilaissämpylöiden ohjetta. Kaupan hampparisämpylät ovat mautonta pullamössöä (enkä tosiaankaan halua tietää mitä kaikkia lisäaineita niihin on tungettu) ja tavalliset itsetehdyt sämpylät ovat monesti liian tiiviitä hampurilaissämpylöiksi. Ei enää säälittävää vinkumista ja ulinaa, oikeanlainen ohje on löytynyt! Voisilmäpeliä-blogissa törmäsin ihanien, ilmavien hampurilaissämpylöiden reseptiin, enkä joutunut pettymään. Sämpylät on vielä suhteellisen helppo valmistaakin, joskin aikaa ne vaativat pitkän kohotusaikansa vuoksi.


hampurilaissämpylät
1dl vettä (42C)
2rkl maitoa
1tl kuivahiivaa
1rkl sokeria

1 kananmuna
4dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
20g pehmeää voita

voiteluun kananmuna-vesiseosta
seesaminsiemeniä

Yhdistä vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seoksen seistä viitisen minuuttia.

Vatkaa muna kevyesti. Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Nypi joukkoon pehmeä voi niin että seokseen muodustuu pieniä "muruja". Lisää jauhoihin hiivaseos sekä kananmuna. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.

Vaivaa taikinaa monitoimikoneessa tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin 5-10 minuuttia kunnes taikina on sileää ja siinä on hyvä sitko. Vaihtoehtoisesti voit vaivata taikinaa käsin hieman jauhotellu alustalla. Taikina on melko tahmeaa ja siksi vaikeasti käsiteltävää, mutta vältä silti lisäämästä jauhoja kovin paljon taikinan joukkoon. Mitä löysempää taikinaa, sen ilmavampia sämpylöitä saat. Anna taikinan kohota lämpimässä kaksinkertaisesti, n. 1-2 tuntia.

Jaa kohonnut taikina neljään osaan ja muotoile pellille leivinpaperin päälle sämpylät. Tee mielummin hieman litteitä ja leveitä kuin tasapyöreirä sämpylöitä. Kohota sämpylöitä liinan alla vielä toiset 1-2 tuntia. Pitkä kohotusaika on pehmeiden leipomusten salaisuus, hiljaa hyvä tullee.. Sivele kohonneet sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla jonka joukkoon on lisätty loraus vettä. Ripottele sämpylöiden päälle seesaminsiemeniä.

Laita uunin alatasolle vuoka, jossa on muutama desi vettä (tämä pitää uunin sopivan kosteana). Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista sämpylöitä uunin keskitasolla 10-15min kunnes pinta on ruskistunut nätisti.

3 kommenttia:

  1. Näitä pitää kyl kokeilla joskus. Jostakin toisesta blogista löysin kanssa hyvän kuuloisen ohjeen, tosin en nyt just muista missä se oli :D

    VastaaPoista
  2. Ja pienen etsinnän jälkeen se olikin tuo sama ohje mutta eri paikassa :P

    VastaaPoista
  3. juh.. alunperin tää taisi ollakin sovellus New York Timesin reseptistä.

    VastaaPoista