tiistai 15. helmikuuta 2011

omenasämpylät.

En tiedä olisiko itselle tullut koskaan mieleen sekoittaa omenaa sämpylätaikinaan, ellei koulussa joskus aikaa sitten joku olisi näitä tekaissut. Silloisesta reseptistä (eikä kyllä maustakaan, en päässyt osingoille) ole mitään tietoa, mutta netin kirjoa selaillessani löysin lukuisia variaatioita omenasämpylöistä. Niiden ohjeiden pohjalta kehittelin nämäkin pämpylät, joihin piimä ja omena antavat omat vivahteensa.


omenasämpylät n. 10kpl
2½dl piimä-vesiseosta = puolet (1 1/4dl) piimää, puolet vettä
½pss kuivahiivaa tai 25g tuorehiivaa
1½dl omenasosetta tai 1 iso omena raastettuna
2tl siirappia
suolaa
n. 7-8dl hiivaleipäjauhoja
½-1dl auringonkukan siemeniä
loraus öljyä

Kuumenna piimä-vesiseos kulhossa n. 42 asteiseksi kuivahiivapakkauksen ohjeen mukaisesti. Käytännössä tämä ei tarkoita tarkkaa asteiden mittailua, kunhan neste ei ole polttavan kuumaa mutta selvästi kädenlämpöistä lämpimämpää. Tuorehiiva murennetaan ja liotetaan kädenlämpöisen, n. 37C, nesteen joukkoon.

Lisää nesteen joukkoon hiiva, suola ja siirappi sekä osa jauhoista ja sekoita hyvin. Lisää omenasose tai -raaste, auringonkukan siemenet ja loput jauhot. Alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoilta ja lisää lopuksi öljy. Kohota taikina lämpimässä kaksinkertaiseksi.

Muotoile sämpylät ja paista 225 asteessa 8-10 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. täytyypi kokeilla näitä nyt pakkasen paukkuessa, ainakin omppuhillossa löytyy

    VastaaPoista
  2. Merja tais ottaa multa talteen kouluun omenasämpyläreseptin ku meiän projektissa tein sellasii :D

    VastaaPoista
  3. en suosittele ainakaan kovin makeaa omenahilloa laittamaan sämpylätaikinaan, mutta esim. itsetehty vähän sokerilla maustettu sose kyllä käy.. makean omeahillon voi käyttää vaikka pullan täytteenä (:

    VastaaPoista
  4. jep siitä koulun reseptistä en tosiaan tie yhtään, kyllä ne ihan sämpylöille näytti :D aromiin en kovin usein turvaudu, ne ohjeet kun tuntuu olevan vähän semmosia toimii-ei toimi-arpoja..

    VastaaPoista