tiistai 8. helmikuuta 2011

saaristolaisleipä.


En yleensä innostu juurikaan makeista leivistä tai limpuista, mutta tänään päädyin kuitenkin tekemään makeahkoa saaristolaisleipää. Alkuperäisessä ohjeessa piimä käskettiin kuumentaa kiehuvaksi, ei ollut kovin hyvä idea.. Piimä pääsi hitucn juoksettumaan, eikä ollut kovinkaan esteettisen näköistä. En siis suosittele lämmittämään piimää kädenlämpöistä kuumemmaksi..

En tiedä vaikuttiko piimän kuumentaminen kuitenkaan lopputulokseen, ainakin leivästä tuli rapeakuorista mutta sisältä oikein mehevää.

Saaristolaisleipään sopivat myös puolukat, kokeile lisäämällä taikinaan n. 1dl puolukoita tai puolukkasurvosta.

3dl piimää
25g hiivaa
1dl siirappia
1dl kaljamaltaita
1dl omenasosetta
suolaa
2dl vehnäjauhoja
2dl hiivaleipäjauhoja
2dl ruisjauhoja
(mausteita: fenkolia, anista tai kuminaa, pomeranssinkuorta)

Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi ja liota joukkoon hiiva. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Taikinaa ei vaivata vaan se saa jäädä löysähköksi.

Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja anna taikinan kohota rauhassa kaksinertaiseksi (ainakin 1h). Paista leipä uunin alatasolla 175 asteessa 40-50 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. nam nam! Nää makeet tummat leivät maistuis mulle

    VastaaPoista
  2. Enpäs löyä enää sitä sun macaron-kokeilu-avautumista :D mutta tällänen tuli vastaan ja ajattelin, että vois kiinnostaa jos et oo jo ite törmänny :) http://jauhotsuussa.blogspot.com/2010/06/macaron-ohje.html

    VastaaPoista
  3. löytyy tuolta makeat piirakat osiosta, puolukka-valkosuklaapiirakan yhteydestä.. noita macaronien valmistukseen liittyviä ohjeita ja jippoja esitellään kyllä minun kiusaksi varmaan jokaisessa leivontakirjassa jonka olen tuon epäonnisen kokeilun jälkeen ostanut. ja hans välimäen kirjassa. ja sara la fountainin. juho raukkakin leikki hengellään kirjakaupassa, kiikuttamalla mulle kokonaisen macaron-KIRJAN näytille. kokeilu oli sen verran traumaattinen kokemus että menee varmasti tovi ennen kuin en näe punaista pelkästään kuullessani kyseisen leivonnaisen nimen.. mutta kyllä, joku päivä kun raivo laantuu niin aion vielä kokeilla niiden paskiaisten valmistusta. laitetaan siis linkki talteen!

    VastaaPoista