keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

mustajuurisosekeittoa & tomaattileipää.

Keittiökokeiluun päätyi tällä kertaa mustajuuri, joka on maultaan mieto, ja silti kuitenkin niin aromikas. Vähän niinkuin parsa. Tässä ruuassa mausteilla ei kuitenkaan tarvitse alkaa hifistelemään, ettei mustajuuren oma maku huku muiden makujen alle.


mustajuurisosekeitto
1 sipuli
500g mustajuuria
sitruunamehua
3 perunaa
n. 0,5dl kuivaa valkoviiniä
kasvisfondia
1-1,5dl ruokakermaa
mustapippuria
(keitinlientä)
(suolaa, muskottipähkinää)

voita tai öljyä kuullottamiseen

Pese ja kuori mustajuuret virtaavan veden alla, ja laita ne heti sitruunalla maustettuun kylmään veteen, etteivät ne tummu (mustajuuri tummuu todella nopeasti). Paloittele mustajuuret ja lohko kuoritut perunat, hienonna sipuli. Kuullota sipulia ja mustajuuria hetki öljyssä, jotta maut irtoavat. Lisää perunat ja vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Lisää myös fondi. Keitä kannella peitettynä 20-25min/kunnes mustajuuret ja perunat ovat pehmenneet. Tässä vaiheessa keitinlientä tuli olla suhteellisen vähän (jos lientä on reilusti, ota siitä osa talteen). Soseuta kasvikset, lisää joukkoon kerma ja viini. Ohenna keittoa tarvittaessa keitinliemellä. Kuumenna ja mausta. Nauti.

Minulla on paha tapa leipoa öisin. Yleensä leivon sämpylöitä, mutta tällä kertaa tuli pyöräytettyä Siiskosen innoittamana tomaattileipää. Ohjeesta tulee kolme leipää.


5dl vettä
1pss kuivahiivaa
suolaa
sokeria
kuivattua timjamia
100-150g aurinkokuivattuja tomaatteja
1dl auringonkukan siemeniä
2dl neljänviljan hiutaleita
n. 10dl hiivaleipäjauhoja
150g juustoraastetta
n. 1dl öljyä

Liota hiiva lämpimään veteen, lisää suola, sokeri ja timjami. Sekoita joukkoon viljahiutaleet ja osa jauhoista. Lisää pilkotut tomaatit, auringonkukan siemenet, juusto ja öljy. Vaivaa lopuksi joukkoon loput jauhot ja anna taikinan kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä, jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile kolme pyöreää leipää. Kohota leipiä uunipellillä leivinpaperin päällä vielä 20min. Paista leipiä 200 asteessa puolisen tuntia.

1 kommentti:

  1. Mustajuurisoppa on hyvvee! Tuli joskus koulussa ala carte kurssilla testattua, pitteis tehä kotonakin joskus. Me lorautettiin keittoon jotain viunaa, en enää kyl muista mitä se oli :D (viina ei vienyt muistia, toim .huom.)

    VastaaPoista