sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

sunnuntaiherkkuja - gnocchit & donitsit.

Viini-lehden numerosta 2/2011 löytyi aika herqn kuuloinen ohje: perunagnoccheja! En ole gnoccheja aikaisemmin tehnyt, ja vaikka valmistus olikin työlästä eikä lopputulos ollut niin rapea kuin olisi pitänyt, teen näitä varmasti toistekin. Valmiit gnocchit paistoin voi-öljyseoksessa kirsikkatomaattien kanssa, maustoin yksinkertaisesti suolalla, mustapippurilla sekä pestolla ja lisäsin lopuksi joukkoon kuutioitua mozzarellaa sekä tuoretta oreganoa.


perunagnocchit
300g perunoita
1 munankeltuainen
25g parmesaaniraastetta
suolaa
mustapippuria
1/6tl jauhettua muskottia
1dl vehnäjauhoja

paistamiseen voita sekä öljyä

Keitä perunat kypsiksi kiehuvassa vedessä. Kuori ja soseuta kulhossa. Lisää keltuainen, juusto ja mausteet. Lisää jauho erissä ja työstä taikinaksi. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa neljäksi pitkäksi tangoksi. Jaa jokainen tanko 8 palaksi. Muotoile palat munan muotoisiksi (aeghahehah).

Keitä gnoccheja suolalla maustetussa runsaassa vedessä noin 2 min kunnes ne nousevat pintaan. Nosta gnocchit vedestä reikäkauhalla, kasta nopeasti kylmään veteen ja siirrä lävikköön.

Kuumenna voi-öljyseos pannulla ja paista gnocchit erissä noin 10min, kunnes ne saavat väriä ja muuttuvat rapeiksi.


Jälkkäriksi tehtiin donitseja, joita en myöskään ole aikaisemmin tehnyt. Sikäli, mikäli olen ymmärtänyt oikein, donitsit kohotetaan leivinjauheella ja munkit hiivalla.. Kuorrutteina kinuski, lakritsi (hrrrr omnomnom) sekä sokerikuorrutus.

donitsit 10-12kpl
1 kananmuna
½dl sokeria
1dl maitoa
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
½tl suolaa
3½dl jauhoja
30g voita sulatettuna

Vaahdota muna ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon vuoroin maidon kanssa. Lisää sulatettu rasva. Anna taikinan levätä hetki.

Kauli taikina sentin paksuiseksi levyksi. Ota pyöreällä muotilla kakkuja ja tee pienemmällä muotilla keskelle reikä (itsellä ihan tavallinen juomalasi, keskustan leikkasin pullonkorkilla..).

Paista donitsit kuumassa öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Kuorruta.

kinuskikuorrutus
1,5dl kuohukermaa
1,5dl fariinisokeria

Laita kerma ja sokeri kattilaan, kuumenna ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes kinuski alkaa olla paksuhkoa (n. 15min, riippuen kiehumislämpötilasta). Kun kinuskikastiketta tiputtaa tipan kylmään veteen ja se pysyy kasassa eikä liukene veteen, kinuski on valmista.

lakritsikuorrutus
1,5dl kuohukermaa
7 Kick-patukkaa

Laita kerma ja palaiteltu lakritsi kattilaan, kuumenna kunnes lakritsipalat ovat täysin sulaneet. Anna kiehua miedolla lämmöllä vielä hetki. Nosta kattila pois liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä hetki, jolloin kastike hieman jähmettyy ja kuorruttaminen on helpompaa.

Donitsien keskiosista ja taikinan lopusta tehtiin pieniä, sokeroituja donitsipalloja.

2 kommenttia:

  1. Mummu teki aina vapuksi munkkeja leivinjauheella, mutta donitseja ei varmaan siihen maailman aikaan vielä oltu keksitty.. Ite oon aina luullut, että donitsin erottaa munkista taikinan suurempi sokerimäärä ja tietenkin tuotoksen koko.
    Tämä sunnuntaipläjäys on minun makuuni, etenkin lakritsidonitsit! Tosin ne olisivat vielä parempia, jos kuorrutteeseen käytettäisiin Käck-patukoita :)

    VastaaPoista
  2. Tässä donitsiohjeessa ei sokeria ollut kovinkaan paljon, nuo sokeroidut donitsipallot olisivat omaan makuun saaneet olla ehkä jopa makeampiakin.. Toisaalta kuorrutteet lisäävät makeutta aika reippaasti. Lakritsikuorrute on kyllä ihan parasta!

    VastaaPoista