perjantai 8. huhtikuuta 2011

sauce maltaise & uusi macaron testaus.

Viimeiset kaksi viikkoa ovat kuluneet Ravintola Tallissa esimieshommissa, ja tulipahan ihan "oikeita" töitäkin tehtyä siinä sivussa. Vaikka kaikki sujui kauhuskenaarioistani huolimatta todella hyvin, nuo kaksi viikkoa olivat henkisesti aika raskaita. Näkyyhän se, en ole kirjoittanut blogia varmaaan ees ihan joka päivä, kääk!

Vaikka ruuan ja juoman parissa onkin siis tullut duneksittua aika lailla, en silti ole malttanut olla kokkaamatta kotona. Ostin vuoden ensimmäiset parsat keskiviikkona, ja niiden kanssa valmistin hollandaise-kastikkeen, joka muuntui appelsiinin mehulla & kuoriraasteella sauce maltaiseksi.

0,5dl valkoviinietikkaa
1dl kuivaa valkoviiniä
1 salottisipuli
5 valkopippuria
5 keltuaista
250g normaalisuolaista voita
(veri)appelsiinin mehua ja hieman raastettua kuorta

Kuori ja hienonna sipuli. Lämmitä pieni kasari kuumaksi ja lisää sinne etikka, sipuli, viini ja pippurit. Keitä, kunnes nestettä on jäljellä noin 0,5dl (n. 7-10min).

Erottele keltuaiset toiseen pieneen kattilaan. Pehmennä voi lähes sulaksi. Siivilöi valkoviini-etikkaliemi keltuaisten päälle. Ala kypsentää hellalla miedolla lämmöllä tai vesihauteessa (itse luotan jälkimmäiseen menetelmään). Vispaa seosta voimakkaasti kunnes vaahto on tasaista ja kuohkeaa. Ota kattila pois liedeltä ja vispaa pehmeä voi pieninä määrinä mukaan. Mausta kastike appelsiinilla.


Kun kastike on valmis, ja kananmunista ovat jääneet jäljelle vain valkuaiset.. Ajattelin kokeilla hermojani taas kerran macaron-leivosten parissa. Kahdesti olen saanut luotua vain linnunläjän näköisiä taikinalänttejä, jotka ovat kyllä olleet hyvin, hyvin kaukana pienistä ja sievistä macaroneista.

Kahden epäonnistumisen jälkeen ymmärsin, että valkuaisvaahtoa ei saa vatkata liian kovaksi. Tällä kertaa macaronini kohosivatkin kauniisti, mutta asiaankuuluvaa pitsireunusta niihin ei tullut, ja pintakin halkeili hieman. Syytän tästä Pirkan mantelijauheseosta, joka ei ollutkaan tasaista jauhetta vaan sisälsi myös mantelirouhetta, joka oli sen verran karkeaa että minun siivilästäni se ei mennyt edes läpi. Epäilen taikinan koostumuksen kärsineen tästä jonkin verran.. Maku oli kuitenkin huisin hyvä, mutta täydellisten macaronleivosten metsästys jatkuu siis edelleen.

hmm.. ruisnappien näkösiä macaroneja..

Torstaina Juho halus pullaa. Tällä kertaa pyöräytin vaan ihan tavallisia korvapuusteja.

2 kommenttia: