tiistai 31. toukokuuta 2011

rhubarb.

Ensimmäisen raparperipostaukseni jälkeen olen ilokseni saanut huomata, etten joudukaan elämään raparperinpuutteessa. Sen sijaan olen saanut jo useampaan otteeseen raparperitoimituksen kotiin kannettuna, kiitos siitä! Tälläkertaa lähdin perinteisemmälle linjalle taiteilemaan raparperipiirakkaa. Kärsin kuitenkin kyltymättömästä kokeilunhalusta, enkä jaksa enää tyytyä jo hyviksi toteamiini resepteihin.. ja jostain ajatusuniversumini kätköistä mieleen juolahti josko minttu toimisi raparperin kanssa. Eli ei muuta kun googlailemaan.

Helsingin Sanomien sivuilta löytyikin ihan simppeli raparperipiirakan ohje, jossa oli käytetty myös minttua. Vähän soveltelua omaan keittiöön, ja innostuksissani päädyin kaivamaan pakastimeen unohtuneen jäätelökoneenkin esille ja tekemään minttujäätelöä. Taas kerran joutui miettimään miksen tee kaikkea syömääni jäätelöä itse, on se vaan ihan aika paljon parempaa kuin kaupasta ostettu.

Tavalliset vehnäjauhot olen vaihtanut hiivaleipä- ja ruisjauhoihin, nykyään käytän myös tavallisen valkoisen kidesokerin sijaan luomuruokosokeria. Vaahtoutumisominaisuuksiltaan tavallinen sokeri on kuitenkin parempaa, eli esimerkiksi kananmuna-sokerivaahtoihin kannattaa käyttää tavallista sokeria leipomusten ilmavuuden takaamiseksi.


minttuinen raparperipiirakka
3-4 raparperinvartta
2rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
n. ½dl mintunlehtiä hienoksi hakattuna

Sekoita ainekset kulhossa ja jätä hetkeksi maustumaan.

pohja
3dl jauhoja
1dl sokeria
1tl leivinjauhetta
100g voita
1 kananmuna
(öljyä tai voita vuoan voiteluun, perunajauhoja)

Sekoita pehmennetty voi, jauhot ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi jähmettymään. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Ripottele pohjan päälle hieman perunajauhoja.

täyte
2 kananmunaa
1 prk (200g) kermaviiliä
100g ranskankermaa
vaniljasokeria
n. 1dl sokeria

Valuta raparpereista ylimääräinen neste. Levitä raparperi-minttuseos tasaisesti piirakkavuokaan. Sekoita kermaviili, ranskankerma, kananmunat ja sokerit. Kaada seos raparperien päälle. Paista 200 asteessa n. 35min. Jos pinta/reunat meinaavat tummua liikaa, peitä piirakka foliolla. Tarjoile jäähtyneenä.

minttujäätelö
2 keltuaista
½dl sokeria
1dl maitoa
n. 2dl tuoretta minttua
2dl kuohukermaa

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta maito ja riivityt mintunoksat. Poista oksat ja kaada kuuma maito keltuaisseokseen. Sekoita hetki. Silppua mintunlehdet ja lisää ne vaahtoon, anna seoksen jäähtyä hetki.

Vaahdota kerma ja sekoita keltuaisvaahtoon. Jäähdytä pakastimessa (tai jäätelökoneessa jos sellaisen omistat, siirrä hieman jähmettynyt seos pakkaseen).


Raparperia oli sen verran paljon että osasta tein vielä sitruunalla maustettua mehua, tämäkin ohje Hesarin sivuilta.

raparperimehu n. 0,5l
1l raparperia paloina
½l vettä
1dl sokeria
½ sitruunan mehu

Käytä mahdollisimman uusia ja punavartisia raparpereja. Pilko raparperit kuorineen, mittaa kattilaan vesi ja raparperit ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Siivilöi mehu, liuota joukkoon sokeri. Lisää lopuksi joukkoon sitruunan mehu, jäähdytä.

1 kommentti: