maanantai 7. maaliskuuta 2011

naan-leipä. ja Sosuli.


Uunituore leipä on ehkä parasta! Innostuin leipomaan välillä perus sämpylöiden sijaan naan-leipää, kun Juhon serkku Emppu mainitsi naamakirjassa sitä leiponeensa ja tykänneensä kovin. Emppu oli tehnyt naan-leivän kanssa myös kurkkuraitaa, ja minäkin päädyin kurkkulinjalle tekemällä tsatsiki-tyylisen jukurttikastikkeen.

naan-leipä 8kpl
500g (n. 8dl) vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
½tl soodaa
1tl suolaa
1 kananmuna
15g (1rkl) voisulaa
1,25dl maustamatonta jogurttia
2½dl maitoa

voiteluun voisulaa

Mittaa kulhoon kuivat aineet. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja lisää kananmuna, voisula ja jogurtti jauhoseokseen. Lisää vähitellen maitoa, kunnes seoksesta muodostuu pehmeä taikina. Peitä taikinakulho kostealla liinalla ja annan taikinan tekeytyä lämpimässä noin 2 tuntia.

Vaivaa taikina hyvin jauhotetulla leivinpöydällä 2-3min. Jaa taikina 8 osaan ja kauli palat n. 15cm pituisiksi soikioiksi. Sivele soikiot vedellä ja aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille kostea puoli alaspäin.

Voitele vielä leipien pinta voisulalla ja paista leipiä 200 asteessa 8-10min kunnes ne ovat saaneet väriä.

Kastikkeeseen laitoin maustamatonta jugurttia, jonka maustoin kurkku- ja punasipuliraasteella, suolalla, mustapippurilla, sokerilla sekä sitruunamehulla.


Kovasti odottamani Sosuli-muumimukikin on ilmestynyt vihdoin kauppoihin ja Juho osti sen minulle vähän etukäteen naistenpäivälahjaksi. En varsinaisesti keräile muumimukeja nykyisen ylitarjonnan vuoksi.. rahastamisesta tuli kai tässäkin asiassa turhan helppoa kun vanhoista mukeista alettiin tehdä uusia malleja, sivuhahmotkin alkoivat saada oman kahveeastiastonsa ja perinteisten hahmoastioiden rinnalle ilmestyivät vielä kausituotteetkin. Mutta toki minäkin muumimukeista pidän, ja ainakin söpöimmät päätyvät meidänkin keittiön kaappeihin (:

5 kommenttia:

  1. Sosuli on söpö! Mitä ihmettä ne muumi-mukit siellä kaapissa tekee, kehottasin pitämään näytillä :)

    VastaaPoista
  2. meillä onkin kaapeissa lasiovet <;

    VastaaPoista
  3. Mulla onkii vähän toisinpäi, en tykkää yhtään noista ällösöpöistä vaaleenpunasista mukeista :D Tosin Rakkaus-mukin hellyin ostamaan..kausimukit ei oo hirveesti vetäny puoleensa, ens kesän mukin joutuu varmaan ostamaan koska pikky myy ja saippukuplia!

    VastaaPoista
  4. mä katon vaan kuvat :D ne taustavärit onkin oikeestaan aina aika pälöt mut toisaalta, ehkä se vaan kuuluu noihin mukeihin.. ainoo mikä on musta oikeesti aika hienon värinen on se uudempi turkoosi nipsu-muki. ruusutarha-kausimuki olis kyllä pitäny ostaa, muumimamma on paras ku se ei ikinä ressaa mistään eikä se ikinä suutu. haluaisin olla muumimamma.

    VastaaPoista
  5. Muumimamma \o/ Pitääkin laittaa naan-leivät testiin Villen maustaman nuudelihässäkän kaverina :>

    VastaaPoista