lauantai 5. maaliskuuta 2011

täytetyt patongit.

WWF:n sivuilta löytyi päivitetty opas eettiselle kalansyöjälle. Koska olen tässä viimeisen muutaman kuukauden vinkunut Juholle, miten nyt saisi olla jo kesä ja minä haluan mato-ongelle narraamaan kaloja (ihan niinkun narina jotenkin auttaisi tai Juho voisi tehdä asialle mitään), innostuin oppaasta kovasti. Kala ei varsinaisesti tosin kuulu ruokavaliooni, mutta jos vaan yhdenkin kalan kesällä saan niin kyllä minä sen sitten kanssa aion syyä! Perkele.

Kotimaisen kalan syöminen on rutkasti ympäristöystävällisempää kuin syvänmeren lajien. Oppaassa on esitelty 56 Suomessa myytävää ruokakalaa, ja ne on luokiteltu värimerkinnöillä. Vihreällä merkityt ovat suositeltavia, keltaiset harkinnan mukaan käytettäviä ja punaiset vältettäviä lajeja. Meren herkkuja - kuluttajan kalaopas on ladattavissa WWF:n verkosivuilta, mutta taskukokoisen paperiversion voi myös tilata postitse ilmaiseksi kotiin. Itsekin laitoin tilauksen menemään.

Innostuin myös leipomaan taas yömyöhään leipää, tällä kertaa täytettyjä patonkeja. Ohjeesta tulee 3 isoa tai 6 pientä patonkia. Itse täytin osan patongeista ruohosipulituorejuustolla, osan valkosipulimurskalla maustetulla voisulalla.


2dl vettä
1pss kuivahiivaa
suolaa
sokeria
5dl vehnäjauhoja
½dl seesaminsiemeniä
½dl auringonkukansiemeniä
n. ½dl öljyä
(yrttejä, esim. basilika tai persilja)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne lämpimään veteen. Lisää öljy ja alusta taikina tasaiseksi. Anna taikinan kohota puolisen tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle ja jaa taikina 3 tai 6 osaan. Kauli osat soikeiksi levyiksi ja levitä levyn keskelle täytettä. Kääri taikinalevyt rullalla ja kohota vielä hetki pellillä leivinpaperin päällä.

Paista kohonneita patonkeja 225 asteessa noin 15min, eli kunnes pinta on kauniin ruskea.

1 kommentti:

  1. Hymyilinkin eilen illalla sille, kun katsoin fb:sta sinun leipovan taas. Tuo alemman postauksen persikkapiirakka on oikein herkullisen näköistä. Om nom nom.

    VastaaPoista