tiistai 15. maaliskuuta 2011

kevätkääryleet ja bataattisosekeittto.


Kaapin perälle unohtuneet pyöreät riisipaperilevyt muistuivat taas mieleen kun telkkarissa kokkailtiin kevätkääryleitä. Mullekin! Eipä näistä mitään älyttömän esteettisen näköisiä tullut, saatoin ehkä laittaa kääryleisiin hitucn liikaa täytettä ja rullista olisi voinut tehdä vähän tiukemmat.. Mutta hyviä, mikäpä fritattu nyt ei olisi. Viimeksi paistoin kevätkääryleet muistaakseni pannulla runsaassa rasvassa, mutta ei sille mitään voi että rasvassa keitetty nyt vaan on aina niin paljon parempaa.. :b

Olen taas ihan tosi huono kertomaan ruokamittoja, teen aina mututuntumalla. Raaka-aineita kannattaa muutenkin käyttää omien mieltymysten mukaan, minun kevätkääryleet olivat seuraavanlaiset:

8-10 riisipaperilevyä
riisinuudeleita (valmiita nuudeleita oli n. 2dl)

1 porkkana pieninä ohuina suikaleina
pieni pala kaalia
½ punasipuli hienonnettuna
1 sitruunaruoho
1 kynsi valkosipulia
mausteita (paprikajauhe, cayenne, mustapippuri, suola, curry + Aromaattinen Aasia-maustesekoitusta)
soijakastiketta
öljyä kuullottamiseen ja frittaukseen
kananmunaa taikinan kiinnittämiseen

Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuullota kasvikset öljyssä pannulla pehmeähköiksi. Lisää mausteet ja valmiit nuudelit (kannattaa pieniä nuudeleita ennen lisäämistä jotta ne on helpompi sekoittaa kasvisten joukkoon) ja sekoittele vielä hetki.

Pehmitä riisipaperilevyt yksitellen lämpimässä vedessä laakeassa astiassa. Nosta riisipaperilevy esim. pyyhkeen päälle ja laita nokare täytettä levyn keskelle. Nosta levyn alareuna täytteen yli, käännä sivut keskelle ja rullaa taikina kääreeksi. Liimaa taikinarulla kiinni tilkalla kananmunaa.

Kuumenna öljy kattilassa ja keitä kääryleitä rasvassa n. 2min.

Bataattikeiton himoissani hylkäsin ajatuksen valmistaa muuta itämaista ruokaa. Minulla on aikaisempi postaus Juhon tekemästä bataattikeitosta, ja tämä ohje on aika samantapainen. Paitsi että tässä on kanelia, joka alkaa olla minun bataattikeitossa aika must. Suosittelen myös käyttämään liemikuutioiden sijaan paljonpaljon parempilaatuista fondia, joka paitsi maistuu paremmalle, sisältää myös huomattavasti vähemmän lisäaineita. Pienen putelin hinta saattaa olla korkeampi kuin liemikuutiopaketin, mutta yhdestä fondipullosta riittää kyllä pitkäksikin aikaa.

bataattisosekeitto
1 iso bataatti
2 perunaa
kasvisfondia
1-2 dl keitinlientä
2dl ruokakermaa
mustapippuria
suolaa
kanelia

Kuori ja pilko bataatti sekä perunat. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kaada ylimääräinen vesi pois, soseuta. Lisää kerma, fondi ja mausteet ja kuumenna keittoa vielä muutama minuutti.

1 kommentti: