sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

dallaspullaa.


Monesti olen suunnitellut kokeilevani dallaspullien valmistusta, tänään oli sitten aikaa niille. Siivousvimman ohessa pullataikina sai kohota rauhassa useamman tunnin, joten pullista tulikin sitten tosi kuohkeita.

Merjan leivonta ja askertelublogista löytyi erityisen messevän kuuloinen dallaspullaohje. Perinteisen kreemin lisäksi ohjeessa oli käytetty kondensoitua maitoa, joka tuo dallaspitkoon kaupan pitkoista tuttua toffeen makua. Pakko oli kokeilla. Ei laihduttajille.

Kondensoitua maitoa voi tilata nettileivontakaupoista, mutta sitä saa myös ainakin meidän K-Supermarketista kahtakin eri sorttimenttia (ihmettelin vain, miksi toista kaupattiin kuiva-ainehyllyllä ja toista maitohyllyllä..). Merjan ohjeessa kondensoitu maito oli keitetty (metallitölkki laitetaan kiehuvaan veteen muhimaan jolloin lopputulos on vastaa aikalailla kinuskia), mutta itse olin taas kärsimätön enkä jaksanut ruveta moiseen touhuun ollenkaan. Hyvinhän tuo kondensoitu maito toimi täytteenä ihan keittämättäkin.

dallaspitko 2kpl
annos pullataikinaa (2½dl nestettä)

täyte 1
kondensoitua tai karamellisoitua maitoa (1tlk riittää n. 3-5 pitkoon)

Jaa kohonnut taikina 3 osaan. Kauli kahdesta osasta suorakulmion malliset levyt ja nosta levyt leivinpaperin päälle. Levitä taikinalevylle kondensoitua maitoa ja käännä laidat keskelle. Ohjekuvat löytyvät täältä.

täyte 2
100g maitorahkaa
150g pehmeää rasvaa
1,25dl sokeria
50g vaniljakreemijauhetta

Sekoita täytteen aineet keskenään tasaiseksi massaksi. Levitä täytettä pitkon keskelle. (Siisteimmän lopputuloksen saat pursottamalla. Laita täyte pursotinpussiin ja leikkaa pussin päähän isohko aukko.)

Kauli loppu taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä suikaleita. Asettele suikaleet täytteen päälle ristikkäin. Anna pitkojen kohota vielä hetki, voitele kananmunalla, ripottele päälle esim. raesokeria ja mantelirouhetta. Paista 200 asteessa n. 20 min.


Koska itse tein vain yhden pitkon, lopusta taikinasta leivoin dallaskierteitä pieniin leivosvuokiin. Kauli loppu taikina levyksi ja levitä voi-kreemitäytettä taikinalevyn päälle. Kääri taikinalevy rullalle ja leikkaa se terävällä veitsellä pieniksi annospaloiksi. Laita kierteet leivosvuokiin, voitele kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja tai raesokeria. Paista 225 asteessa n. 10min.

3 kommenttia:

  1. Oi, pullia. Nam nam. Pitäisi itsekkin intoutua leipompaan taas pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
  2. pullanleipominen on ehkä parasta taikinaterapiaa! harmi vaan että vaikka noiden leipominen hauskaa onkin, en erityisemmin pidä pullan mausta.. dallaspitkostakin maistui lähinnä vain tuo keskiosa, reunat jäivät syömättä. t. a 5v. (onneksi muille sentään tuntuu pulla kelpaavan niin ei jää syömättä :> )

    VastaaPoista
  3. :( ei ole noista ohjekuvista hyötyä, kun ovat vain kirjoittajalle näkyvissä :/

    VastaaPoista