sunnuntai 9. tammikuuta 2011

porkkana-cocktailpiirakat.


Innostuin taas pitkästä aikaa tekemään karjalanpiirakoita Heikki Ahopellon innoittamana. Ohje on siis Lähellä-kirjasta, taikinasta tulee 25 isoa tai 60 pientä karjalanpiirakkaa. Riisipuuron joukkoon sekoitin tällä kertaa myös raastettua porkkanaa.

Huomhuom! Mitä enemmän käytät taikinaan ruisjauhoja, sitä vaikeampaa massaa on käsitellä. Itse leivoin viimeksi riisipiirakat käyttäen pelkästään hiivaleipäjauhoja, mutta tällä kertaa ruisjauhoilla ihan ohjeen mukaisesti. Piirakoista huomaakin, että "nypyt" ovat turhankin teräviä, taitamattoman leipojan sormissa kun ei ruisjauhoilla leivottu taikina muotoutunutkaan enää niin helposti. Oikeat karjanpiirakat toki kuuluu leipoa ruisjauhoihin, mutta helpommin käsiteltävän taikinan saa, kun korvaa osan ruisjauhoista vehnäjauhoilla.

täyte
2dl vettä
2dl puuroriisiä
1l raakamaitoa tai kaupan täysmaitoa
50g voita
2tl suolaa

kuori
4-5dl ruisjauhoja
1-2dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
2dl kylmää vettä

Keitä riisiä vedessä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää joukkoon maito ja kiehauta. Keittele puuroa miedolla lämmöllä, kunnes maito on imeytynyt ja riisi kypsää. Jäähdytä puuroa hetki ja sekoita joukkoon voi ja suola.

Sekoita kuoren ainekset taikinaksi, tee taikinasta tanko ja nosta se kelmussa hetkeksi kylmään. Leikkaa taikina 20g:n paloiksi ja kauli palat soikeiksi ohuiksi pohjiksi jauhotetulla pöydällä. Laita riisipuuroa pohjan keskelle tasaisesti ja käännä reunat rypyttäen päälle.

Paista piirakoita 250 asteessa 10-15 minuuttia, penslaa ne voi-maitoseoksella ja jätä huoneenlämpöön peiteltyna.

2 kommenttia:

  1. Omnomnom miksei kukaa kertonu ni oisin tullu raapii ovee :D Pitäs kyl joskus yrittää tehä uudestaan karjalanpiirakoita, koulun ekan vuoden tunneilta jäi varsin vittumainen kuva tuosta taikinasta :D

    VastaaPoista
  2. muutama kuukausi sitte aattelin koittaa ekaa kertaa piiiiitkään aikaan eikä ees ollukaan kovin hankalaa. jotenki ollu aina semmonen muistikuva että ihan hirvee räpeltäminen näissä /: mut ehkä on ollu vaan huono ohje sitten tai jtn.

    VastaaPoista