sunnuntai 30. tammikuuta 2011

jauh, taas pizzaa!

Niin se vaan menee, pizza kuuluu tähän elämään ja tyhjät pizzalaatikkopinot eteisen lattialle.. Tykkään eniten itsetehdystä pizzasta mutta ählypizzaakin tulee syötyä luvattoman paljon..

Ihmiset metsästävät sitä parasta pizzapohja-ohjetta, mutta itse olen lukuisten kokeilujen jälkeen edelleenkin sitä mieltä, että yleensä käyttämäni ohje on vallan mainio enkä aio vaihtaa sitä toiseen. Ohje on Heli Bergiuksen teoksesta Suosituimmat kotileivonnaiset. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille leivonnasta innostuneille, kirjasta löytyy selkeitä ja toimivia ohjeita jos jonkinlaisten suolaisten sekä makeiden leipomusten väkertämiseen. Se on myös yksi eniten käyttämiäni ruokakirjoja. Nykyään pizzaohje on saanut varmasti vähän omiakin sävytteitä, en koskaan mittaa taikinaa tehdessäni muun kuin nesteen. Muut ainekset menevät mututuntumalla.

Kun pohjalevystä kaulii niin ohuen kuin vain saa, valmistuu kotiuunissakin ohut mutta rapsakka pizzapohja. Täytteitä ei kuitenkaan saa olla liikaa, muuten pohjasta ei tule rapea.


Juholle tein pellilisen pepperonipizzaa, Anun innostamana. Pohjalla on ketsupista, tomaattipyreestä ja paseeratusta tomaatista (+ suola & pippuri) tehty kastike, jonka päällä kerros juustoraastetta. Pinnalla pepperoni-makkarasiivuja, fetaa, ananasta ja sipulia.


Toisen puoliskon taikinasta jaoin taas kahteen osaan, ja tein kaksi pyöreää pohjaa. Toisessa tomaattikastike, jalapenoja, fetaa, , aurinkokuivattuja tomaatteja, ananasta ja sipulia sekä päällä emmental-mozzarellaraastetta.


..toisessa pizzassa taas kerran pääosassa uusi suosikki - päärynä! Pohjalle ohut kerros pestokastiketta, ohuita päärynäsiivuja, sipulia, fetaa, aura goldia ja päälle juustoraastetta.

5 kommenttia:

  1. Kerroppas mite susta toi Aura Gold eroo maultaa normista? Ku ei oo ite tullu ikinä käytetyy mihikää :) Onko esim. vahvempaa?

    VastaaPoista
  2. vastaan anulle, koska haluan päästä pätemään.. goldi on voimakkaamman makuista johtuen tuplasti pidemmästä kypsytyksestä.. muistaakseni normi on jotain 5-6vko ja gold 12viikkoa.. delukse malli :) ja on kyl oikeesti hyvää. kastikkeisiin yms kuitenkin normi aura, mutta just pitsoissa ja pasteijoissa yms missä maku pääsee kunnolla esiin niin goldi on hyvä, jos vaan perse kestää hinnan.

    VastaaPoista
  3. jep, niinku jukka sanokin, vähän voimakkaamman makusta on, mutta muuten maistuu kyllä ihan aurajuustolle (: en itekään ollu aikasemmin ostanut goldia, mutta kaupasta sattu olemaan normiaura loppu niin tulipahan nyt sitten tuokin kokeiltua..

    VastaaPoista
  4. No tuon nyt tiesinki et se on pitempään kypsytetty ni oletus olikin et vahvempaa. Netissä luki myös et pehmeemmän makusta..Masterchefissä sano et aurajuustoo joko vihaa tai rakastaa, en kyl kuulu kumpaakaa kastii sit :D Pizzat, pasteijat, piirakat ym omnom mut kaikissa ruoissa ei iske + jos maistuu liikaa ni en tykkää :P

    VastaaPoista
  5. ei mitään kovin suurta eroo ollu mun mielestä normiauraan mutta olihan tuokin nyt kiva kokeilla. tuhoan kyllä aika vauhilla tota aurajuustoo aina kun sitä on, en sitten tiedä miksei muut sinihomejuustot tunnu kelpaavan ollenkaan. joku päivä varmaan hotkasen kokonaisen aurapaketin kerralla, se vaan on niin hyvää.. :b

    VastaaPoista