maanantai 17. tammikuuta 2011

liha-riisipiirakka + vammaversio.

takana lihaversio, edessä lihaton. näyttää aika samalle, eikö?

Tehtiin miehekkeen kanssa lihapiirakkaa, kahdella eri versiolla: Juholle jauheliha-riisitäyte, ite korvasin jauhelihan tummalla soijarouheella. Piirakoihin valmistetut täytteet sopivat hyvin myös esim. pasteijoiden täytteeksi. Vaikka tuntupahan nuo täytteet ihan sellaisenaankin maistuvan..

Tätä varten voi valmistaa esim. rahkavoitaikinan (kaksinkertaisena), mutta oltiin tällä kertaa laiskoja ja käytettiin kaupan voitaikinaa. Jaettiin 500g taikina kahteen osaan että molemmat sai omansa, jos haluaa tehdä vain yhden ison piirakan pitää täytettä valmistaa 1,5-2-kertainen määrä.

500g voitaikinaa

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli suorakaiteen muotoiseksi levyiksi.

täyte 250g taikinalevyyn
200g jauhelihaa TAI 1,5dl soijarouhetta liotettuna
½dl puuroriisiä
1 kananmuna
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
mausteita (esim. soijakastike, tacomauste)
3/4dl maustettua tuorejuustoa, ranskankermaa tai rahkaa (meillä tomaattibasilika-tuorejuusto+rahka)
öljyä kuullottamiseen
(kananmunaa voiteluun)

Keitä kananmuna kovaksi ja riisi suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Hienonna sipuli ja valkosipulit, freesaa ne nopeasti öljyssä pannulla. Lisää jauheliha, paista kypsäksi ja mausta. Soijarouheen voi pyöräyttää nopeasti sipulien kanssa pannulla ja maustaa.

Hienonna kypsät kananmunat. Sekoita riisi, jauheliha-/soija-sipuliseos ja kananmuna keskenään. Sekoita joukkoon tuorejuusto, ranskankerma tai rahka (lisää tarvittaessa mausteita). Nostele täytettä taikinalevyn toiselle puolelle ja käännä toinen puoli täytteen päälle kanneksi. Painele reunat tiukasti kiinni toisiinsa, voitele piirakka kananmunalla.

Paista 200 asteessa 20-25min. Jos pinta ottaa nopeasti väriä, voit suojata sen lopun paiston ajaksi foliolla. Anna vetäytyä hetki paistamisen jälkeen.

2 kommenttia:

  1. soija on sen verran outo ainesosa, että ihmettelen, pitääkö se ensin liottaa ja sitten vasta paistaa eli mikä sen liotuksen 'funktio' on?!

    VastaaPoista
  2. Soijarouhe myydään kuivattuna, joten se pitää liottaa (kuumassa?)vedessä ennen paistamista. Pannulla käyttäminen ei tämän jälkeen ole enää välttämätöntä, mutta joistain mausteista irtoaa maku kunnolla vasta kuumassa öljyssä, joten soijarouhekin maustuu pannulla sipulien ja öljyn kanssa paremmin. Toki mausteet voi lisätä esimerkiksi keitinveteen tai sekoittaa suoraan täyteseokseen.

    VastaaPoista