torstai 6. tammikuuta 2011

tunnbrödsrulle. utan tunnbröd.

Krapula - mikä täydellinen tekosyy mässätä ruualla. Tänään tehtiin ruotsalaista snägäriruokaa, tunnbrödsrulleja (rieskarullia). Paitsi että rieskoja en jaksanut alkaa vääntämään, kaupan rieskoista en tykkää ja tuskin niitä Siwassa olis ollutkaan, joten korvattiin rieskat tortillalätyillä :b

Tunnbrödsrulle valmistetaan laittamalla ohuen rieskalevyn päälle perunamuusia, paistettua sipulia, nakki, sinappia ja ketsuppia sekä katkarapu-majo-mössöö. Kasvissyöjä voi korvata lihan soijanakilla ja katkarapusoosiin voi käyttää katkojen sijasta vaikka aurinkokuivattua tomaattia tai paprikaa.

Katkarapukastikeseen käytin ranskankerma-majo-sekoitusta, tuoretta ruohosipulia ja persiljaa, tujauksen sinappia, suolaa, pippuria, sitruunamehua sekä hienonnettua sipulia. Myös retiisi kuuluu katkasoosiin, mutta sitä ei nyt ollut saatavilla.

Rieska rullalle, ja sitten yritetään tapella kääryle naamariin tiputtamatta kaikkea täytettä lautaselle.


Onko tää nyt sitä etnistä ruuanlaittoo, i think it is.

Heikki Ahopellon kirja on muuten oikeasti tosi hyvä, suosittelen! Itellä on varmaan kohta omat piimät, rahkat, jukurtit, viilit ja juustot muhimassa kotona. Ja leipää, erilaisia leipiä, paljon! Harmikseni minulla ei ole taikinajuurta jota voisin käyttää leivän valmistuksessa, mutta ehkä ajan kanssa kehittelen sellaisen itselleni. Kun aika jättää, muiden lapset saavat rahaperinnön tai vanhaa arvotavaraa, mutta minun lapsille jää leipäjuuri! Mitäpä siihen sitten sanovat!

5 kommenttia:

  1. äitisi antaa sinulle ennakkoperintönä taikinajuuren!

    VastaaPoista
  2. en tiennytkään että äidilläni edes on taikinajuurta. ainakaan se ei ole tainnut olla käytössä vähään aikaan..

    VastaaPoista
  3. Miehekkeesi Salme-mummolla on myös ruisleipään taikinajuuri. Itse sain häneltä sellaisen ja ohjeen leivän tekoon. Kys. juuri on tehty 70-luvulla ja siitä on siitä asti tehty leipiä.

    VastaaPoista
  4. Nakkia ja katkarapuja, hulluja nuo ruottalaiset :D

    VastaaPoista
  5. jep, eihän samaan pizzaanka sovi laittaa lihaa ja mereneläviä. se on joko tai!

    VastaaPoista