tiistai 18. tammikuuta 2011

ruispizzaa.

Tilastotietojen mukaan blogissani vieraillaan päivittäin 30-40 kertaa. Olen säätänyt laskurin niin, että omat sivuvierailuni eivät laskuriin tallennu. Ehkä joku siis ihan oikeasti käy blogiani lukemassa, aika huisia! Kiitoksia paljon kävijöille, aloittelevan ruokabloggarin mieltä lämmittää kun sivuille on jo tässä vaiheessa kertynyt lukijoita. Liikenteen lähteet paljastavat että olen blogilistalla jopa muutaman käyttäjän omilla suosikkilistoilla :> Hienosta alusta huolimatta kommenttaja täällä kaipailtaisiin vielä lisää.. Alkuvaiheista poiketen nyt myös anonyymit lukijat voivat jättää viestin, ei siis tarvitse olla käyttäjätunnusta kommentoidakseen.

Taas vaihteeksi meillä leivottiin pizzaa, tälläkertaa kuitenkin vähän eri ohjeella. Ajattelin kokeilla miten ruisjauhot toimivat pizzataikinassa. Pohjan maku onkin luonnollisesti vähän rukiisempi mitä tavallisesti, mutta pieni vivahde-ero ei ohuessa pizzapohjassa ole kuitenkaan huomattava. Taikinassa ei myöskään ollut sitkoa kovin paljon, mutta väliäkös tuolla kun en kuitenkaan osaa pizzapohjaa heitellä, vaan teen sen kaulimen avulla.. Kuitupitoisempaa hyvää siis tällä kertaa.

ruispizzapohja 2 uunipellillistä
2,5dl vettä
½pss kuivahiivaa
suolaa
sokeria
2,5dl ruisjauhoja
1dl neljän viljan hiutaleita
n. 3,5dl hiivaleipäjauhoja
öljyä

Liota suola, sokeri ja hiiva lämpimään veteen. Lisää ruisjauhot ja puurohiutaleet, sekoita. Vaivaa taikinan joukkoon hiivaleipäjauhoja kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja sormista. Pizzataikina saa olla vähän paksumpaa kuin leipätaikina, jos haluat ohuen ja rapean pohjan. Lisää lopuksi joukkoon öljy ja anna taikinan kohota lämpimässä vähintään puoli tuntia.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Lisää täytteet ja paista 225 asteessa 10-15min.


Otukselle tein pellillisen jauhelihapitsaa. Pohjalla tomaattipyre+ketsuppi+suola+mustapippuriseosta, jauhelihaa (maustettuna), tuoretta tomaattia, fetaa ja sipulia. Päällä emmental-juustoraastetta.


Toisen puolen taikinasta jaoin kahteen osaan ja tein 2 pyöreetä pizzaa. Tässä sama tomaattiseos kun edellisessäkin, fetaa, tuoretta ja aurinkokuivattua tomaattia, jalapenoja ja sipulia. Ja juustoraastetta.


Vika pizza olikin sitten vähän erilainen. Pohjalla ohuelti pestokastiketta, fetaa sipulia ja ohuita päärynäviipaleita. Päällä tavallista sekä mustaleimaemmental-juustoraastetta. Valmiin pizzan päälle vielä tuoretta rucolaa. Yarrrr nam!

Leivonnassa tykkään käyttää tavallisten vehnäjauhojen sijaan hiivaleipäjauhoja - jotka ovat siis toki myöskin vehnäjauhoja. Ero on siinä, että karkea vehnäjauho, erikoisvehnäjauho ja puolikarkea vehnäjauho valmistetaan jyvän ydinosasta. Hiivaleipäjauhot taas valmistetaan vehnänjyvän kuorikerroksen alla olevasta vehnäytimen osasta, joka sisältää lähellä kuorta olevat ravintorikkaat osat. Hiivaleipäjauhot ovat kuitupitoisempaa ja tummempaa kuin ydinvehnäjauhot. Graham-täysjyvävehnäjauhot puolestaan valmistetaan koko jyvästä; se sisältää alkio-, ydin-, ja kuorikerroksen. Ravintoarvoltaan graham-jauhot ovat kaikista rikkaimpia. En itse ole huomannut leivontaominaisuuksien juurikaan muuttuvan käytettäessä sitten ydinvehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja, vaikka jos nyt ihan hifistelemään ruvetaan niin puolikarkeat vehnäjauhot ovat leivontaominaisuuksiltaan parhaat.

Lyhyesti siis sama: kannattaa käyttää hiivaleipäjauhoja tavallisten vehnäjauhojen sijaan, sillä niissä on enemmän ravintoaineita, mutta leivontaominaisuudet ja maku ovat kutakuinkin samat.

Joudun nyt siis vetämään puheitani hieman takaisin sanottuani useaan otteeseen, etten pidä turhan terveellisestä ruuasta, pidänhän kuitenkin teollisesti vähän käsitellyistä, kotimaisista, puhtaista luonnon raaka-aineista. Ja pidän niitä huomattavasti terveellisempinä kuin "max. 3% rasvaa" tai "sokeriton"-merkittyjä tuotteita. Loppujen lopuksi, ihan sama millaista ja miten kaloripitoista ruokaa ikinä teenkin, tärkeintä on että raaka-aineet ovat aina hyvät ja puhtaat.

3 kommenttia:

  1. ainakin minä käyn lukaisemassa tätä blogia säännöllisesti enkä vähiten siksi, että miltei kaikki ainekset löytyvät suomen ryöstetyimmästä lähikaupasta

    VastaaPoista
  2. hiivaleipäjauhot ei kuulu pizzaan. 50% ruis 50% vehnäjauhoja niin on parempi maku.

    VastaaPoista
  3. no vehnäjauhojahan ne hiivaleipäjauhotkin on, mutta teeppä ite niinku tykkäät. meillä ei käytetä valkosia vehnäjauhoja ollenkaan makeassa eikä suolasessa leivonnassa. eipä oo huomattu maussa eroo.

    VastaaPoista