keskiviikko 1. joulukuuta 2010

1. joulukuuta, puolukka-valkosuklaa-piirakka.

Aika monta ärräpäätä lenteli eilen kaksiossamme kun yritin valmistaa macaron-leivoksia. Tutustuin näihin ällösöpöihin leivoksiin ensimmäistä kertaa viime vuoden syksynä käydessäni Pariisissa - itse asiassa en koskaan edes maistanut kyseisiä leivoksia, mutta siellä ne koristivat joka ikisen kahvilan tai konditorion ikkunaa. Leivokset muistuivat mieleen selaillessani tämän kuun Me-lehden reseptipalstaa jossa ohje oli esillä. Niille, joille macaron on ihan uusi juttu, tässä kuva miltä niiden pitäisi näyttää: (kuva osoitteesta http://jewsy.com)

Pikkutarkka lukija huomasi kuitenkin heti Me-lehden ohjeessa macaroni-leivosten halkeilleen päältä, ei sivuilta, niin kuin oikeaoppisesti ja kuvankin mukaisesti kuuluisi. Ewelyn's cakeheaven tarjosi hieman erilaisen reseptin, ja reseptiohjeen kuva mukailikin jo lähes täydellisten macaronien ulkonäköä. Miten vaikeaa voi olla pienten marenkileivosten tekeminen?Voin kertoa, ihan saatanan vaikeaa. En tiedä mikä meni pieleen, luultavasti ihan kaikki, ja lässähtäneet, omituisennäköiset, uunivalmiit leivokseni lensivätkin kirosanojen saattelemina suoraan roskikseen. Ranskalaiset, ne pirulaiset. Tekevät elämästäni helvettiä tällaisilla asioilla. Jos joku vielä tulee sanomaan sanankin Ranskasta ruokakulttuurin mekkana vedän heti lättyyn. Muotoilen samannäköiseksi miltä eilen väkertämäni macaronit näyttivät.

Täytteeksi niille paskiaisille olin suunnitellut jonkinlaista settiä ranskankermasta, valkosuklaasta ja puolukasta. Nyt kun ne kerta oli jo hankittu, ja luovuttaminen näissä asioissa ei tule kysymykseenkään, päätin kokeilla jotain muuta. Cathrine Schücksin kirjassa "Terveellistä kasvisruokaa" on ohje Parhaasta hedelmäpiirakasta. Olen aikaisemmin valmistanut täytteen persikoista (ja ohje on muuten oikeasti paras, tai ainakin parhaimpia), mutta herkullista vaihtelua olivat puolukat ja valkosuklaakin.


taikina
1 1/4dl vehnäjauhoja
½tl suolaa
115g voita
2rkl ranskankermaa

Nypi ainekset yhteen tai pyöräytä monitoimikoneessa nopeasti, niin että taikina juuri ehtii muodostua palloksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille ja laita vuoka hetkeksi kylmään. Kuumenna uuni 225 asteiseksi ja esipaista pohjaa 10 minuuttia.

täyte
1pss (200g) puolukoita
(1rkl perunajauhoja)
3 keltuaista
n. 100g valkosuklaata rouhittuna
2dl sokeria
2rkl vehnäjauhoja
1/4dl ranskankermaa

Laske uunin lämpötila 175 asteeseen Jos käytät pakastepuolukoita, sekoita marjojen joukkoon hieman perunajauhoja ettei taikina värjäydy. Vatkaa täytteen muut aineet yhteen sileäksi kastikkeeksi. Ripottele puolukat piiraan pohjalle ja kaada kastike päälle. Paista piirakkaa 35minuuttia alumiinifoliolla peitettunä ja ruskista lopuksi vielä 10min ilman foliota. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön, vanilja- tai kinuskikastikkeen kera.

1 kommentti: